Oodi - Maailmanluokan kirjasto ja arkkitehtuurikohde

Oodin sisäänkäynti Kansalaistorilta
Lead text
Keskustakirjasto Oodi avautui joulukuussa 2018 ja se valittiin jo ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä ”Suomen kauneimmaksi rakennukseksi” (IS.fi) ja vuonna 2019 ”Maailman parhaaksi uudeksi yleiseksi kirjastoksi” (IFLA)
Oodin Lasten maailma sijaitsee kolmannessa kerroksessa
Show in landscape format
Off

Moderni Oodi on paljon muutakin kuin pelkkä kirjasto: siellä voi kirjojen lainaamisen lisäksi lukea lehtiä, nauttia aamiaista tai lounasta, tehdä etätöitä, käydä leffassa, opiskella, pitää palaverin, järjestää tapahtuman, ottaa lasin viiniä, luoda musiikkia, ommella, tulostaa 3D:nä, lukea ja leikkiä lasten kanssa, pelata lautapelejä. Oodissa on 100 000 kappaleen kokoelma teoksia lähes 20 kielellä sekä lehtiä, nuotteja, leffoja ja pelejä. 

Yhdessä ideoitu ja toteutettu

Yleisöryntäystä osattiin odottaa ja miljoonas kävijä astelikin sisään, kun talo oli ollut auki alle puoli vuotta. Kirjastoa suunniteltiin alusta asti yhdessä kaupunkilaisten kanssa, jotta se vastaisi parhaalla mahdollisella tavalla käyttäjien toiveisiin ja tarpeisiin. Myös keskustakirjaston nimi on kaupunkilaisen ehdottama. Avoimessa nimikilpailussa kerättiin 1 600 nimivaihtoehtoa, joista raati valitsi voittajan ”Oodi”. Oodin suunnittelussa hyödynnettiin palvelumuotoilua muun muassa opasteiden ja kalusteiden suunnittelussa ja sijoittelussa. Yhdessä pohdittiin eri kerrosten ja tilojen luonteenomaisia ratkaisuja sekä yhteistyökumppaneiden toiveita. 

Ainutlaatuinen arkkitehtuurikohde

Oodi oli Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden merkkihanke. Rakennuksen lasi- ja teräsrakenteissa sekä puujulkisivun muotokielessä yhdistyvät niin perinteet kuin modernismikin. Energiatehokas kirjasto on näyttävä suomalaisen rakentamisen käyntikortti. Pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastasivat Arkkitehtitoimisto ALA ja rakennusurakoinnista YIT. Puu näkyy ja tuoksuu kaikkialla: rakennuksen verhoilu on kuusta, kolmannen kerroksen lattia tammea ja kansalaisparveke mäntyä. Uudisrakennuksen kokonaiskustannus oli 98 miljoonaa euroa. 

Lead text
Oodista sanottua: ”Oodi on uniikki, mutta kotoisa!”; ”Uusi lempipaikkani Helsingissä”; ”Tunnen suurta ylpeyttä, että Helsinkiin on rakennettu upea maailmanluokan arkkitehtuurikohde”
Oodin ulkokulma // Kierreportaikko, jossa taiteilija Otto Karvosen teos Omistuskirjoitus
Show in landscape format
Off

Kolme kerrosta, kolme tunnelmaa

Oodin suunnittelu perustuu ajatukseen kirjaston toimintojen jakautumisesta kolmeen eri kerrokseen. Rakennuksessa on aktiivinen pohjakerros, rauhallinen ylin kerros sekä niiden väliin sujautettu suljetumpi keskikerros erityistoimintoja varten. 

Katutaso on nopeatempoinen ja muuntuva tila useine sisäänkäynteineen. Avara aula, yleisö- ja tapahtumatilat, kirjastopalvelut sekä kahvila houkuttelevat viihtymään. Ala-aulassa voi piipahtaa palauttamaan kirjoja tai lainata pokkareita. 

Toinen kerros on varattu itse tekemiseen ja harrastamiseen sekä kokoustamiseen. Kaupunkiverstaalla voit käyttää laajaa valikoimaa ammattitason välineitä: mm. 3D-tulostinta, vinyylileikkuria ja tarratulostinta sekä ompelukoneita sekä studioita ja soittohuoneita. Kaupunkiverstaalla järjestetään erilaisia työpajoja ja tapahtumia. Myös pelaamiselle löytyy laitteita, tiloja ja silloin tällöin ohjattua pelitoimintaa. 

Kolmas kerros on lukutoukan taivas, jossa on eniten perinteisen kirjaston elementtejä. Täältä löytyy tuhansittain kirjoja, soppia niiden lukemiseen, erilaisia istumapaikkoja ihmisten tarkkailuun, keinumiseen ja rentoutumiseen, lastenosasto ja kahvila. Näköalaparvekkeelta voi kesäkaudella ihailla näkymää Töölönlahden puistoon ja kaupungin keskustaan. Ota omat eväät tai hanki herkut kahvilasta.
 

Oodin aurinkoinen kesäterassi // Pariskunta hempeilee hyllyjen välissä
Show in landscape format
Off

Talo täynnä tekemistä

Suurten klassikoiden rinnalla Kino Reginassa nähdään niin nykyelokuvaa kuin taide- ja vaihtoehtoelokuvaakin. Elokuvat ja näytösajat löydät Kino Reginan verkkosivuilta. Helsinki-info neuvoo Helsingin kaupungin palveluihin, maahanmuuttoon ja digipalveluihin liittyvissä kysymyksissä. Infon läheisyydestä on asiakastietokoneita sekä maksuton wlan-yhteys. Osallisuustila Bryggassa pääsee selvittämään mikä Helsingin kaupunginosista olet ja tutustumaan millainen olisi #unelmienkaupunki. [email protected] esitellään EU:n toimintaa ja tavoitteita myös erilaisten kuva- ja videoesitysten sekä pelien avulla. Oodissa hyödynnetään robotiikkaa, joten Kirjataivaassa pääsee näkemään ihka-aidon robotin työssään. Perinteisten lehtien lisäksi Oodissa on runsaasti tabletteja, joilla pääsee digitaalisesti käsiksi tuhansiin ulkomaisiin lehtiin ja maakuntalehtiin.

Suurin osa tiloista on kaupunkilaisille maksuttomia. Suurten tapahtumatilojen varaamisesta voidaan periä maksu. Ryhmätiloja ja maksullisia tapahtumatiloja voi varata Helsingin kaupungin tilavarauspalvelussa Varaamossa. 

Talon tarjoiluista Oodissa vastaa Fazer Food & Co.

Puhuttaneet vessat 

Oodin vessoista on keskusteltu avajaisista alkaen. Miksi? Koska ne ovat unisex-mallia eli sukupuolineutraaleja. Vaikka ovien materiaali on läpikuultavaa, näkyy ihmisen siluetti vain oven läheisyydessä seistessä. Istuessa henkilön liikkeitä ei voi nähdä. Tilan käsienpesualtaat on suunniteltu eripituisille käyttäjille. Vessat sijaitsevat talon kellarikerroksessa, jonne pääsee helposti hissillä.

Saapuminen: Oodi sijaitsee aivan ydinkeskustassa, noin 400 metriä Rautatieasemalta pohjoiseen. Lähelle pääsee useimmilla raitiovaunulinjoilla (1, 2, 3, 5, 6/6T, 7, 9, 10) ja lähin metropysäkki on Rautatieasema. 

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Moderni Oodi on paljon muutakin kuin pelkkä kirjasto: siellä voi kirjojen lainaamisen lisäksi lukea lehtiä, nauttia aamiaista tai lounasta, tehdä etätöitä, käydä leffassa, opiskella, pitää palaverin, järjestää tapahtuman, ottaa lasin viiniä, luoda musiikkia, ommella, tulostaa 3D:nä, lukea ja leikkiä lasten kanssa, pelata lautapelejä. Oodissa on 100 000 kappaleen kokoelma teoksia lähes 20 kielellä sekä lehtiä, nuotteja, leffoja ja pelejä.