Itä-Pasila

Itä-Pasila urban art
Finnish

Itä-Pasila on mun koti. Siellä on avointa, värikästä ja turvallista. Se on monikulttuurinen paikka, jossa on tosi monen taustaisia ihmisiä opiskelijoista vanhuksiin. Parasta on, kun kaduilla on elämää: ihmiset hengailevat ja moikkaavat tuttuja. Meillä on tosi paljon hienoja seinämaalauksia ja hyviä paikkoja pelata vaikka korista. Tykkään erityisesti keväästä, kesästä ja syksystä, jolloin voi olla ulkona.

Ayuub Jibril
Pasilan asukas
Ayuub Jibril

Itä-Pasila on Helsingin alueista niitä, joihin pätee sanonta ”joko vihaat tai rakastat”. Joillekin betonikerrostalojen hallitsema alue on kauhistus, toiset taas ihailevat sen jylhyyttä. Jotkut sanovat sitä ikäväksi virastokeskittymäksi, toiset taas kehuvat sen loistavaa sijaintia ja korkeista taloista avautuvia näkymiä.

Itä-Pasilaa lähdettiin rakentamaan vanhalle pienteollisuus- ja varastoalueelle 1970-luvulla. Asemakaavan laati arkkitehti Reijo Jallinoja. Naapurustosta tuli toiminnoiltaan sekoittunut alue, jossa on rakennuksia asumiseen, toimistokäyttöön ja julkisille palveluille. Kävely on eriytetty autoliikenteestä katuverkon päällä olevalla betonikannella. Vuosien varrella alue on muuttunut vehreämmäksi puistojen rakentamisen myötä ja katuja reunustavien puiden kasvettua täysimittaisiksi.

Itä-Pasilasta ei ehkä ensiksi tule mieleen matkailu, mutta se on silti Helsingin kansainvälisesti vilkkaimpia alueita. Messukeskus kerää tuhansittain vieraita tapahtumiin, joista suurimpiin lukeutuvat Helsingin Kirjamessut ja kasvuyritystapahtuma Slush

Itä-Pasila on nykyisin katukuvaltaan monikulttuurinen ja nuorekas kaupunginosa. Alueelta löytyy niin oppi- kuin kulttuurilaitoksia: esimerkkeinä Haaga-Helian ammattikorkeakoulu, Helsingin kaupunginteatterin Studio Pasilan näyttämö ja arkkitehtitoimisto Kaarlo Leppäsen suunnittelema Helsingin pääkirjasto. Viimeksi mainittu avautui vuonna 1986, ja se tarjoaa kaupungin laajimmat monikieliset kirjakokoelmat ja huiman valikoiman musiikkia ja elokuvia.

Itä-Pasilan kerrostalojen isot päädyt ja lukuisat portaikot ja tunnelit ovat viime vuosina saaneet uutta väriä ja koko alue on muuttunut ulkoilmagalleriaksi. Helsinki Urban Art on toteuttanut eri puolille Itä-Pasilaa kansainvälisten muraalitaiteilijoiden kanssa lukuisia projekteja, ja niiden lisäksi avannut katutaiteelle omistetun keskuksen.

Vaikka Pasilan kohdalla voi hyvällä syyllä puhua muodonmuutoksesta, ihan kaikki ei mullistu. Vanhan ratapihan punatiiliset makasiinit ja historiallinen asemarakennus, joka nykyisin toimii Rauhanasemana, jäävät paikoilleen muistuttamaan Pasilan monista eri vaiheista.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Itä-Pasila on Helsingin kansainvälisesti vilkkaimpia alueita. Se on katukuvaltaan monikulttuurinen ja nuorekas naapurusto.