Kamppi

Näkymä Tornista keskustan ylle
Finnish

Kamppi on Suomen musiikkielämän keskus ja täällä sijaitsee yli puolet kanta-Helsingin liveklubien asiakaspaikoista. Alueella pyöritetään lisäksi paljon musiikkialan yhtiöitä festivaaleista levy-yhtiöihin. Muusikot ja musiikkialan työntekijät viihtyvät monissa alueen ravintoloissa ja Urho Kekkosen katua kutsutaan itse asiassa myös Rock and Roll Streetiksi. Ja kun laskee mukaan kaiken muun tarjonnan niin voi rehellisesti sanoa, että Kampissa saa kaikenlaista kulttuuria jokaiselle aistille.

Mirva Merimaa
Yrittäjä, Tiketti
Mirva Merimaa

Kamppi on kaupunginosa Helsinginniemen keskiosassa. Usein Kampista puhuttaessa tarkoitetaan vain alueen pohjoisinta osaa, jossa sijaitsevat muun muassa Kampin kauppakeskus ja Tennispalatsi. Kamppiin kuitenkin kuuluu myös Mannerheimintien länsipuolinen osa Bulevardilta lähtien. Alueella asuu lähes 12 000 helsinkiläistä.

Nimi Kamppi tulee ruotsin sanasta Kampen, jolla on tarkoitettu alueella sijainnutta sotaväen harjoituskenttää. Kampista rakennettiin aluksi pääosin työväestön puutaloalue, tosin Bulevardin lähialueen puutalot olipa jopa varsin ylellisiä. Nykyisen Vanhan kirkkopuiston paikalla sijaitsi hautausmaa-alue, johon vuoden 1710 ruttoepidemian jälkeen haudattiin tautiin kuolleita helsinkiläisiä. Puistoa kutsutaan vielä nykyäänkin Ruttopuistoksi.

Kampin funktionalistiset merkkirakennukset Lasipalatsi ja Tennispalatsi rakennettiin 1930-luvun puolivälissä osana pyrkimystä tehdä kaupungista olympiakelpoinen. Kun olympialaiset vihdoin järjestettiin Helsingissä vuonna 1952, palvelivat Tennispalatsin hallit koripallon kilpailu- ja harjoitustiloina. Nykyään Tennispalatsissa majailee HAM Helsingin taidemuseo sekä Suomen suurin elokuvakompleksi. Lasipalatsin yhteyteen valmistui vuonna 2018 taidemuseo Amos REX.

Kampin vilkkain maamerkki vuonna 2006 avattu Kampin keskus. Nuorison oleskelupaikaksi muodostunut kompleksi pitää sisällään muun muassa kauppakeskuksen, linja-autoaseman, metroaseman, ravintolamaailman ja asuntoja.

Kampin alue ulottuu Hietalahdentorille ja meren rantaan asti. Matkalla vastaan tulevat Fredrikinkadun pikkuliikkeet, 1800-luvulta säilyneet Kalevankadun puutalot sekä paljon toimistorakennuksia - Kampissa työskentelee kaikkiaan yli 26 000 ihmistä. Hietalahdentorin laidalla seisoo vanha Hietalahden kauppahalli lukuisine ravintoloineen. Lähistöllä voi aistia myös Kampin työläishistoriaa, puusta rakennetut niin sanotut Sadan markan villat, joka rakennettiin 1800-luvun lopulla työläisten asunnoiksi, ovat edelleen asuinkäytössä.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Usein Kampista puhuttaessa tarkoitetaan vain alueen pohjoisinta osaa, jossa sijaitsevat muun muassa Kampin keskus ja Tennispalatsi. Kamppiin kuitenkin kuuluu myös Mannerheimintien länsipuolinen osa Bulevardilta lähtien.