Alppiharju

In front of a small lake with fountains at its center and surrounded by bushes and trees, an older gentleman stands with their dog in Alppipuisto park
Finnish

Olen asunut Alppiharjussa jo melkein 15 vuotta. Ensimmäiset vuodet kuvittelin asuvani vain jonkinlaisella ei-kenenkään-maalla. Ajan kanssa olen oppinut, että Alppiharjulla on oma dualistinen identiteettinsä. Kauniina kesäpäivänä Linnanmäen ja sitä ympäröivän hattaranmakean iloisuuden ja pittoreskin porvarillisuuden voi vaihtaa viiden minuutin kävelyllä Kallion rosoisuuteen ja Hesarin iloiseen hälinään. Kansainvälisen tason konemusiikkikeidas Ääniwalli päiväbileineen on muutaman minuutin matkan päässä, ja kun euforiseen biittiin kaipaa hengähdystaukoa, voi breikin pitää vaikka Alppipuiston vehreydessä. Missä muualla voi kokea kaupungin moninaisuuden näin kätevästi?

Janne Siironen
DJ ja toimittaja
Janne Siironen

Alppiharju ja Kallio menevät helposti helsinkiläisiltäkin sekaisin, niitä erottaa vain alueen keskellä kulkeva Helsinginkatu. Kaiken lisäksi naapurusto jaetaan vielä Alppilan ja Harjun nimiä kantaviin osiin. Alueella asuu paljon nuoria aikuisia - lasten osuus väestöstä on Helsingin alhaisin. Itäisen kantakaupungin alue on noin 12 000 helsinkiläisen koti.

Alppiharjusta löytyvät keskimäärin kaupungin pienimmät asunnot, suurin asukastiheys ja pienimmät asuntokunnat. Helsinginkadun pohjoispuoleiset korttelit rakennettiin pääosin 1920- ja 1930-luvuilla työväestön tiiviiksi asuinalueeksi. Alueella on myös jäljellä muutamia alkuperäisiä puutaloja, joiden ympäristö on puistojen vuoksi huomattavan vihreä.

Naapuruston tunnetuin katu lienee noin 500 metriä pitkä Vaasankatu. Sen kivijalassa sijaitsee vieri vieressä trendibaareja, thaihierontakauppoja, vegaaniravintoloita ja keskikaljakuppiloita. Vaasankadulta risteävän Harjukadun pienessä Riviera elokuvateatterissa voi nauttia laatudrinkkejä samalla kun nautiskelee valkokankaan annista.

Alppiharjun maamerkkejä ovat kantakaupungin tärkeä liikuntapaikka Brahenkenttä, Linnanmäen huvipuisto ja Alvar Aallon suunnittelma Kulttuuritalo. Alueen puistot Alppipuisto ja Lenininpuisto ovat suosittuja kokoontumispaikkoja etenkin kesäisin.  Työväenasuntomuseossa voi kurkistaa helsinkiläisten työläisperheiden arkeen 1900-luvun eri aikoina (avoinna vain kesäisin).

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Alppiharju ja Kallio menevät helposti helsinkiläisiltäkin sekaisin. Naapuruston kivijalassa sijaitsee vieri vieressä trendibaareja, thaihierontakauppoja, vegaaniravintoloita ja keskikaljakuppiloita.