Hernesaari

Two people ride past a view of the cranes at Hernesaari, seen silhouetted in the distance, during a golden sunset.
Finnish

Kotikulmiani leimaavat satamahallien laivanrakennuskolina ja rantabulevardin kävelijäjoukot. Maamerkkeinä toimivat satamanosturit ja lämpökeskuksen savupiippu, meren puolella vilkkuu Harmajan majakka. Horisontissa matkustaja-alukset katoavat ja ilmestyvät tyhjästä. Erityistä alueella on (loputtoman tuulen lisäksi) monituinen määrä ja mallisto koira-asukkeja, jotka kuuluvat erottamattomasti alueen puistojen ja kahviloiden elämään. Kun kesäkahvila aukeaa, minut ja perheemme koiranpennun löytää sen terassilta ulapalle tuijottamassa ja naapureita tervehtimässä.

Niki Matheson
Toiminnanjohtaja, Tanssin talo
Niki Matheson

Hernesaari sijaitsee kantakaupungin eteläisimmässä osassa. Täyttömaille rakennettu alue on toiminut telakkateollisuuden kotina ja Länsisataman aallonmurtajana. Vuoteen 2030 mennessä alueelle tulee 3000 työpaikkaa, koti 7000 asukkaalle ja merenrantapromenadi.

Hernesaaren historia kietoutuu Hietalahden telakkana tunnettuun alueeseen. Telakalla on rakennettu laivojen lisäksi muun muassa höyrykoneita, jäänmurtajia ja maailman ensimmäinen kaasuturbiinikäyttöinen matkustaja-alus. Telakka on edelleen toiminnassa, joskin sen toiminnot ovat vähentyneet.

Tulevaisuudessa Hernesaareen syntyy kaupunkilaisten ulkoilualue, rantaa myötäilevä yli kuuden hehtaarin puisto sekä rantapromenadi. Uuden alueen rakentaminen jatkuu useita vuosia. Lähes kilometrin mittaisesta työmaa-aidasta tehdään näkyvä maamerkki. Taidetyömaa-aita on ensimmäisiä asioita, joita suuri osa Helsingin 440 000 vuosittaisesta risteilymatkailijasta näkee. Alueen länsireunalla on kaksi laivapaikkaa risteilyaluksille ja vuonna 2018 Hernesaaren kärkeen valmistuu uusi laituri suurille, jopa 300-metrisille risteilyaluksille.

Hernesaaren nykyinen maamerkki on Pyhän Birgitan puisto, josta on vapaat näkymät avomerelle. Rantareitin varrelta voi ihailla tyrskyjä tai hypätä niiden sekaan uimaan. Nurmialue soveltuu peleihin, leikkeihin ja auringonpalvontaan. Alueen ajanviettopaikat Löylyn saunoineen ja Birgitan kahveineen ovat nopeasti muodostuneet helsinkiläisten kesäsuosikeiksi.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Hernesaari sijaitsee kantakaupungin eteläisimmässä osassa. Vuoteen 2030 mennessä alueelle tulee 3000 työpaikkaa, koti 7000 asukkaalle ja merenrantapromenadi.