Nähtävää ja koettavaa esteettömästi Helsingissä

A woman in a wheelchair between two bookshelves, is taking time to browse through the books at Oodi library
Finnish

Helsingistä löytyy esteetöntä tekemistä ja kokemista jokaiseen makuun ja erilaisiin esteettömyystarpeisiin. Kaupungin kompaktin koon takia monet asioista ovat koettavissa lyhyenkin vierailun aikana, mutta tekemistä riittää myös pidemmäksi aikaa. Yksi parhaista asioista Helsingissä on vain rauhassa pysähtyä aistimaan yhteen sekoittuvaa kaupunkia, luontoa ja merta. Kokosin kohteita, joista itse sähköpyörätuolin käyttäjänä pidän.

Sanna Kalmari
Palmuasema.fi
Sanna Kalmari

Suomenlinnan merilinnoitus

Suomenlinna on Unescon maailmanperintökohteiden listalle kuuluva merilinnoitus Helsingin keskustan edustalla. Kun linnoitusta alettiin 1700-luvulla rakentaa, ei esteettömyysmääräyksiä vielä ollut. Hiljalleen Suomenlinnaa on tehty esteettömämmäksi, mutta mukulakiviltä ja korkeuseroilta ei edelleenkään täysin voi välttyä. Silti sinne kannattaa mennä. Suomenlinnaan pääsee esteettömästi Kauppatorilta lähtevällä HSL:n lautalla. Pyörätuolin, sähköpyörätuolin ja sähkömopon käyttäjät matkustavat lautalla maksutta. Vartin merimatka on jo itsessään kokemisen arvoinen, sillä Helsinki on todella kaunis mereltä päin. Osa Suomenlinnan reiteistä on muita esteettömämpiä ja niistä löytyy hyvin tietoa Suomenlinnan sivuilta tai heti satamassa olevasta matkailuneuvonnasta. Eri puolilla saarta on esteettömiä ravintoloita ja kahviloita sekä esteettömiä wc-tiloja. Parasta on kuljeskella ympäri saarta maisemia ihaillen ja pysähtyä välillä piknikille tai ravintolaan. Esteettömintä Suomenlinnassa on vierailla lumettoman sään aikaan.

Temppeliaukion kirkko

Kallion sisään rakennettu Temppeliaukion kirkko on yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä upean arkkitehtuurinsa ja akustiikkansa ansiosta. Kirkko on täysin esteetön ja sisäänkäynti sijaitsee samalla tasolla kirkkosalin kanssa. Kirkossa on myös esteetön wc. Helsingin rautatieasemalta on Temppeliaukion kirkolle 1,5 kilometrin kävelymatka. Aivan kirkon eteen pääsee taksilla. Lähin raitiovaunupysäkki on noin sadan metrin päässä, mutta reitillä pysäkiltä kirkolle on jonkin verran nousua.

Show in landscape format
Off

Kaivopuiston ranta

Kaivopuisto on yksi Helsingin kaupunginosista ja iso puistoalue. Sen rannassa kulkee kävelytie, josta avautuvat upeat maisemat merelle. Lempikesätekemistäni on kulkea Kauppatorilta rantaa pitkin Kaivopuiston rannan halki lähes kolmen kilometrin matka puiston toiseen päähän. Tiet ovat tasaiset ja nousua ja laskua on vain muutamassa kohdassa. Matkan varrella on ihania kahviloita terasseineen. Esteetön wc löytyy matkan varrelta muun muassa Café Ursulasta ja Café Caruselista. Kaivopuiston ranta on hyvä kohde myös monille risteilymatkustajille, jotka haluavat kokea laivan lähiympäristöä kävellen tai apuvälineillä kulkien. Hernesaaren laiturista on Kaivopuiston rantaan noin kahden kilometrin matka rantaa pitkin kulkien. Myös Kauppatorin kupeessa sijaitsevista Olympiaterminaalista ja Makasiiniterminaalista on lyhyt matka Kaivopuistoon.

Kaupunkikirjasto Oodi

Vuonna 2018 Helsingin keskustan sydämeen avautunut kirjasto on hyvä vierailukohde, vaikka ei kirjoja olisikaan lainaamassa. Oodi on kaupunkilaisten kohtaamispaikka, jossa on kirjojen lisäksi muun muassa kahvila, ravintola, taidetta ja erilaisia työtiloja. Jokainen kolmesta kerroksesta on erilainen. Rakennus itsessään on arkkitehtuurinen taideteos. Kirjastossa leikitellään erilaisilla tasoilla ja portailla, mutta myös rampeilla. Esteettömiä wc-tiloja löytyy useita. Kolmannesta kerroksesta avautuvat hienot näköalat muun muassa Eduskuntatalolle.

Looking down the length of a corridor in Helsinki's Old Market Hall, customers are discussing with shop staff, browsing and making purchases. The height of the market hall dwarfs the traditional, dark wood shop fronts.
Show in landscape format
Off

Vanha Kauppahalli

Kauppatorin kupeessa sijaitsevan Vanhan Kauppahallin tunnelma on ihana. Vuodesta 1889 palvelleen hallin myyjiltä saa niin juustot, lihat, kasvikset kuin makeat herkutkin. Niitä voi istahtaa maistelemaan myös moniin kahviloihin. Hallissa on esteetöntä kulkea ja sieltä löytyy esteetön wc. Samalla kertaa kannattaa vierailla Kauppatorilla, vaikka siellä kulkeminen onkin mukulakivien vuoksi epätasaista. Kauppatorilta voi ihailla taustalla kohoavaa ortodoksikirkko Uspenskin katedraalia, Presidentin linnaa ja Allas Sea Poolin uima-altaita.

Kauppakeskus Mall of Tripla

Helsingissä on lukuisia kauppakeskuksia, jotka ovat täysin esteettömiä ja toimivat esteettöminä vierailukohteina myös huonommalla säällä. Kauppakeskuksissa on myös lukuisia hyviä ravintoloita ja kahviloita sekä monissa paljon muitakin palveluita. Suosikkini on Pasilassa sijaitseva pohjoismaiden suurin kauppakeskus Mall of Tripla. Siellä on muun muassa lukuisia kauppoja, hyviä ravintoloita, hotelli, elokuvateatteri, musiikkimuseo Fame ja paljon muita palveluita. Yksi Mall of Triplassa sijaitsevista erikoisuuksista on Surf House Helsinki, jossa on ympäri vuoden +27 asteen lämpötila. Aaltokoneessa surffaavia on hauska katsella samalla rantabaarin drinkkiä nautiskellen. Pasilan rautatieasema sijaitsee Mall of Triplan yhteydessä, joten paikalle pääsee Helsingin keskustasta helposti lähijunalla.

Ihmisiä Lammassaaren näköalatasanteella
Show in landscape format
Off

Lammassaaren esteetön luontoreitti

Kaupungista keskelle upeaa suomalaista luontoa! Vuonna 2018 avattu Lammassaaren esteetön pitkospolku on kilometrin mittainen reitti, joka vie keskelle kaunista luontoa. Reitti päättyy Lammassaaren esteettömälle lintulavalle. Reitti täytyy kulkea edestakaisin, mutta se ei haittaa, sillä se on niin ihana. Myös vieressä oleva Luonnon syli -luontopolku on esteetön. Paikalle pääsee bussilla Helsingin keskustasta noin puolessa tunnissa tai taksilla noin 20 minuutissa.

Helsingin Kaupunginmuseo

Senaatintorin kulmalla, kaupungin vanhimmissa kortteleissa sijaitsevaan Helsingin Kaupunginmuseoon on sen sijainnin vuoksi helppo piipahtaa lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa kaupunkikierroksen yhteydessä. Helsingin historiaa ja arkea esittelevään museoon pääsee aina maksutta ja esteettömästi. Museo soveltuu erinomaisesti kaiken ikäisille ja sen yhteydessä on myös lapsille suunnattu Lasten kaupunki. Museossa on helppo liikkua ja siellä on myös esteetön wc. Museoon mennessä voi ihastella vastapäätä sijaitsevaa, valkoisena hohtavaa Helsingin Tuomiokirkkoa. Helsingissä on myös lukuisia muita museoita, jotka ovat esteettömiä. Aivan ydinkeskustassa sijaitsevat kilometrin säteellä toisistaan Ateneum, Kiasma, Amos Rex ja HAM.

Linnanmäen valokarnevaali
Show in landscape format
Off

Linnanmäki & Sea Life

Linnanmäen huvipuisto sopii sekä vauhtia kaipaaville että vain huvipuiston tunnelmasta nauttiville. Huvipuistoon ei ole sisäänpääsymaksua, joten alueelle voi mennä fiilistelemään tunnelmaa tai nauttimaan ravintolatarjonnasta, vaikka ei laitteisiin menisikään. Kaikkialla huvipuistossa pystyy liikkumaan pyörätuolilla, mutta korkeusvaihteluita on jonkin verran. Huvipuisto sijaitsee mäen päällä ja sieltä avautuukin hienot näköalat yli Helsingin. Suurimpaan osaan laitteista pääsee siirtymään pyörätuolista. Yhdessä laitteessa voi istua omassa pyörätuolissa. Mikäli vammainen henkilö tarvitsee laitteisiin mukaan avustajan ja pystyy todistamaan avustajan tarpeen EU:n vammaiskortilla tai muulla vastaavalla dokumentilla, avustaja saa maksuttoman rannekkeen. Vammainen henkilö maksaa normaalin rannekkeen tai laitelipun hinnan. Lisätietoa esteettömyydestä Linnanmäen sivulla.

Linnanmäen yhteydessä sijaitsee merimaailma Sea Life, jossa on helppo liikkua myös apuvälineillä meren alaista maailmaa ihastelemassa. Reitin varrella on kuitenkin joitakin kapeita kohtia ja epätasaisia pintoja. Avustajaa tarvitsevan henkilön avustaja pääsee sisään maksutta.

 

Esteettömät uimarannat

Helsingissä kahdella uimarannalla, Aurinkolahdessa ja Hietarannassa, on saatavilla kelluva rantapyörätuoli, joka mahdollistaa esteettömän mereen pääsyn. Molemmilla rannoilla on myös Mobimat-matto helpottamassa hiekalla kulkemista. Itäisessä Helsingissä sijaitsevalla Aurinkolahden uimarannalla pääsee aitoon rantalomatunnelmaan. Ranta on peräti 700 metriä pitkä ja kaareutuu kauniisti. Hietaniemen uimaranta, ”Hietsu”, taas on suosittu klassikkoranta Helsingin keskustan tuntumassa. Molemmilla rannoilla esteettömyyttä edistävät välineet saa rantavahdeilta.

Teurastamon alue

Teurastamo on entinen teurastuslaitos, joka kuhisee nykyään kaupunki- ja ruokakulttuuria. Teurastamolla on useita ravintoloita ja kesäisin suojaisa sisäpiha täyttyy terasseista sekä erilaisista tapahtumista. Piha on kaikkien kaupunkilaisten käytössä ja siellä voi vaikkapa grillata. Alue on tasaista ja paikalle pääsee esteettömästi muun muassa metrolla, sillä Kalasataman metroasema sijaitsee ihan lähellä.

Opastetut esteettömät kierrokset

Esteettömiä opastettuja kierroksia tarjoaa Happy Guide Helsinki. Kierrokset voidaan toteuttaa joko minibussilla tai julkisilla kulkuvälineillä liikkuen.

Suurin osa Helsingissä keväästä syksyyn kulkevista Hop On – Hop Off -busseista ovat esteettömiä.  Bussin alakerrassa on paikka pyörätuolille ja ovella ramppi. Kierros bussilla on kätevä tapa saada hyvä yleiskuva kaupungista ja kulkea nähtävyydeltä toiselle.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingistä löytyy esteetöntä tekemistä ja kokemista jokaiseen makuun ja erilaisiin esteettömyystarpeisiin. Kaupungin kompaktin koon takia monet asioista ovat koettavissa lyhyenkin vierailun aikana.