Ilmaismuseoita Helsingissä

Ruiskumestarin talo on Kruununhaassa Helsingissä.
Lead text
Suuren maailman tyyliin myös Helsingistä voi vierailla useissa museoissa täysin ilmaiseksi. Hienoa esimerkkiä näyttää Helsingin kaupunginmuseo, jonka kaikissa kohteissa saa käydä maksutta. Kotimuseoissa pääset pintaa tutustumaan pääkaupungissa vaikuttaneisiin persooniin ja heidän runsaisiin taideaarteisiin. Erikoismuseoiden kokoelmat ilahduttavat asiaansa vihkiytyneitä numismaatikoita ja huvittavat historioitsijoita.

Tarkista aina ajantasaiset aukioloajat kohteen omilta sivuilta!

Helsingin kaupunginmuseon näyttelyt

Helsingin kaupunginmuseo 

Museo on elämys, jossa niin miljöö, näyttelyt kuin sisustuskin kertovat menneisyyden helsinkiläisestä arjesta. Museo muodostuu viidestä vanhasta rakennuksesta, niitä yhdistävästä uudisosasta ja kolmesta sisäpihasta. Tarjolla on monenlaisia tiloja ja tunnelmia, sydäntä lämmittäviä yksityiskohtia ja uusia näkökulmia kaupungin vanhimpiin kortteleihin. Vuonna 2016 uudelleen avattu kaupunginmuseo on saanut tunnustusta visuaalisesta ilmeestään, lapsiystävällisyydestään ja innovatiivisuudestaan.
Aleksanterinkatu 16

Ratikkamuseo

Ratikkamuseossa voit istahtaa vanhaan ratikkaan ja siirtyä hetkessä menneisyyden Helsinkiin. Mielikuvitus pääsee valloilleen kuskin paikalla istuessa, filminpätkiä katsellessa ja vanhoja matkalippuja tutkiessa. Voit myös harjoitella lipun leimaamista vanhan ajan malliin.
Töölönkatu 51 A

Ruiskumestarin talo

Ruiskumestarin talo valmistui vuonna 1818. Se on kantakaupungin vanhin paikallaan säilynyt puurakennus. Viehättävässä talossa ja sen pihapiirissä voi eläytyä menneen ajan arkeen ja asumiseen 1860–70-lukujen Kruununhaassa. Kamareissa ja keittiössä on vanhoja kalusteita, joiden voi kuvitella olevan nuoren perheen perimiä tai käytettyinä ostamia. Avoinna vain kesäkaudella.
Kristianinkatu 12

Työväenasuntomuseo

Museon pienissä kodeissa voi kurkistaa helsinkiläisen arjen historiaan. Hellakakluunit, pesukomuutit ja päästävedettävät sängyt kuvaavat työläisperheiden elämää 1900-luvun eri vaiheissa. Yhdeksän hellahuonetta on sisustettu eri aikakausien kodeiksi. Vähitellen asuntoihin ilmestyvät gramofonit, hetekat ja sähkölamput kuvaavat asukkaiden elämässä vuosikymmenten myötä tapahtuvia muutoksia. Museon puodista voi ostaa nostalgisia tuotteita. Tarjolla on esimerkiksi vanhoja keittiövälineitä ja työläispihojen kasveilla koristeltuja astiapyyhkeitä.  Avoinna vain kesäkaudella.
Kirstinkuja 4

Taidekoti Kirpilä on yksi Helsingin kotimuseoista.
Show in landscape format
Off

Taidekokoelmia

Taidekoti Kirpilä

Ainutlaatuinen yksityiskodissa sijaitseva taidemuseo, joka esittelee intohimoisen taiteenkeräilijän kokoelmaa ja yläluokkaista elämää 1900-luvun jälkipuoliskon Helsingissä. Taidekoti Kirpilä oli lääketieteen lisensiaatti Juhani Kirpilän (1931–1988) ja hänen elämänkumppaninsa, antiikkikauppias Karl (Kalle) Rosenqvistin koti vuosina 1979–1988. Se kattaa lähes 350 neliötä töölöläisen funkistalon ylimmässä kerroksessa.
Pohjoinen Hesperiankatu 7, 6. krs

Reitzin säätiön kokoelmat

Helsingin merkittävimpiin rakennuttajiin kuulunut Lauri Reitz (1893–1959) keräsi huomattavan taide- ja antiikkiesinekokoelman. Lauri Reitz oli aikansa suurgryndereitä, hän rakennutti vuosina 1927–1952 yli kaksikymmentä kerrostaloa sekä elokuvateattereita, kahviloita ja huviloita Helsinkiin ja sen lähialueille. Reitzin lesken Maria Reitzin testamenttimääräyksellä avattiin Lauri Reitzin kokoelmaan pohjautuva taidemuseo Reitzin perheen entiseen kotiin vuonna 1972.
Apollonkatu 23 B 64, 6. krs

Päivälehden museon sananvapausnäyttelyä
Show in landscape format
Off

Muita ilmaismuseoita

Päivälehden museo

Päivälehden museo kertoo median historiasta, nykypäivästä ja tulevaisuudesta sekä sananvapauden toteutumisesta meillä ja muualla. Samalla kerrotaan Helsingin Sanomien, Suomen suurimman sanomalehden lähes 130-vuotinen tarina. Tarkoituksena on edistää medialukutaitoa ja erityisesti lasten ja nuorten lukuharrastusta.  Museon kokoelmissa on noin 4000 sanomalehtityön eri vaiheisiin liittyvää esinettä sekä noin 20 000 valokuvaa.
Ludviginkatu 2-4
 
Suomen Pankin Rahamuseo 

Rahamuseo esittelee rahan historiaa meillä ja muualla sekä Suomen Pankin toimintaa Euroopan keskuspankkijärjestelmässä. Museosxsa on vaihtuvia näyttelyitä. Rakennuksessa palvelee myös pieni kahvila ja museomyymälä.
Snellmaninkatu 2

Helsingin yliopistomuseo 

Helsingin yliopisto on Suomen vanhin yliopisto ja maamme tieteen ja kulttuurin kehto. Helsingin yliopistomuseon päänäyttely "Ajattelun voimaa" kertoo Helsingin yliopiston sekä sen opiskelijoiden ja tutkijoiden tarinan. Esillä ovat niin opiskelijahaalarit kuin Linus Torvaldsin tietokone, niin keisarilliset muotokuvat kuin humoristiset videot eri aikojen opiskelijoista. Näyttelyt ja kokoelmat kertovat yliopiston  tarinaa Kuninkaallisen Turun akatemian perustamisesta vuonna 1640 aina nykypäivään asti. 
Fabianinkatu 33, 3. krs 
Yliopiston päärakennuksen peruskorjauksesta johtuen Yliopistomuseon päänäyttely on toistaiseksi suljettu. Uudistunut perusnäyttelymme sekä vaihtuvien näyttelyjen tila avautuvat yliopiston päärakennuksessa loppuvuodesta 2023.

On either side of the photo, two people take in the details of a large art piece from the "Don’t Shoot The Messenger" exhibition at the Design Museum in 2014. The art is 2D and mounted to a white wall.
Show in landscape format
Off
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingissä pääsee nauttimaan taiteesta ja kulttuurista useissa paikoissa ihan ilmaiseksi.