Helsinki tutuksi dekkareiden avulla

Southern Helsinki dockyards
Lead text
Nordic Noir ja pohjoismaiset dekkarit ovat käsitteitä. Monet tunnetut, fiktiiviset suomalaispoliisit ja -yksityisetsivät ratkovat rikoksia pääkaupunkiseudulla. Kaupungit tulevat tutuiksi, kun ajojahdit kuljettavat lukijaa ensin vauhdilla pitkin valtaväyliä, siirtyvät hetken päästä syrjäkujille ja huipentuvat hetkiin paraatipaikoilla ja maamerkkien vieressä. Lähde siis retkelle Helsinkiin dekkarin avulla!

Tässä lista kirjoista, jotka on saatavilla myös englanniksi.

Jarkko Sipilä: Helsingin pimeä puoli & Takamäki-sarja

Rikostoimittaja Jarkko Sipilän Helsingin pimeä puoli – Rikoskävelyllä Helsingissä -kirja kertoo sellaisia tositarinoita kaupungista, joista turistioppaat monesti vaikenevat. Kirjaan on koottu sata Helsingin keskustassa tapahtunutta rikosta, onnettomuutta tai muuta synkkää tapahtumaa. Kansien välistä löytyy myös kartta, johon nämä tapahtumat on merkitty, joten rikoskävely on lähes opastettu.

Jarkko Sipilä tunnetaan myös dekkaristina. Takamäki-sarja on yksi Suomen suosituimmista rikosromaanisarjoista, jonka myötä ottaa Helsinkiä haltuun valtavirrasta poiketen.

Lue:
Helsingin pimeä puoli – Rikoskävelyllä Helsingissä (2018, Tammi) 

Takamäki-sarja:
Suljetuin ovin (2012, Crime Time) 
Muru (2011, Crime Time) 

Kylmä Jälki (2007, Gummerus)
Mitään salaamatta (2006, Gummerus) 
Prikaatin Kosto (2009, Gummerus)

Seinää vasten (2008, Gummerus) 

James Thompson & Helsinki Noir

14 suomalaisen dekkaristin novellit sisältävä Helsinki Noir on jännityskirjallisuuden ystävän ykkösvalinta, jos tilaa matkalaukussa on vain yhdelle kirjalle. Kokoelma tutustuttaa niin Helsingin maisemiin kuin suomalaisiin rikoskirjailijoihin laajasti. Helsinki Noir on suomenamerikkalaisen kirjailija-kriitikko James Thompsonin toimittama täsmäherkku rikoksen nälkään. 

Thompsonin oma Kari Vaara -dekkarisarja starttaa Lapista, mutta siirtyy Helsinkiin jo toisessa osassaan eli sen kautta saa Suomi-kuvaa haltuun kattavamminkin.

Lue:
Helsinki Noir (2014, Like)

Kari Vaara -sarja
:
Snow Angels (2009, G.P. Putnam's Sons)

Lucifer's Tears (2011, G.P. Putnam's Sons)
Helsinki White (2012, G.P. Putnam's Sons)
Helsinki Blood (2013, G.P. Putnam's Sons)

Monipuolinen Antti Tuomainen

Nordic Noirin mestariksi tituleerattu, laajaa kansainvälistä suosiota nauttiva Antti Tuomainen ei kirjoita sarjaa vaan itsenäisiä romaaneja. Tuomaisen tuotantoon mahtuu niin umpisynkkiä trillereitä kuin hillittömän hauskoja dekkareitakin. Tapahtumapaikkakunnilla on Tuomaisen kerronnassa merkittävä rooli. Helsinkiä pääsee ihailemaan englanniksi teoksissa Parantaja ja Synkkä niin kuin sydämeni. Parantaja on dystopiadekkari, jossa Helsingin kadut täyttyvvät ilmastonmuutoksen myötä vedestä ja ilmastotaistelijoista ja -tuhoajista. Synkkä niin kuin sydämeni puolestaan on aikatasoissa hyppivä kostoromaani.

Lue:
Parantaja (Helsinki-kirjat, 2010)
Synkkä niin kuin sydämeni (Like, 2013)

Leena Lehtolainen ja Maria Kallio -sarja

Maria Kallion mukana pääsee tutustumaan pääkaupunkiseutuun laajemmin! Kun Maria Kallio aloittaa poliisina sekä rikosromaanin päähenkilönä, toimii hän Helsingin poliisissa, mutta vuosien ja kirjojen myötä hahmo muuttaa Espoon puolelle. Maria Kalliosta on tehty niin huippusuosittu tv-sarja kuin radiokuunnelma ja uusia Kallio-romaaneja suorastaan vaaditaan Lehtolaiselta.

Lue:
Maria Kallio -sarjasta on käännetty osat:
Ensimmäinen murhani (1993, Tammi) 
Harmin paikka  (1994, Tammi) 
Kuparisydän (1995, Tammi) 

Kuolemanspiraali (1997, Tammi) 
Luminainen (1996, Tammi) 

Tuulen puolella (1998, Tammi) 

Matti Yrjänä Joensuu ja Harjunpää-sarja

Itsekin Helsingissä poliisina työskennelleen Matti Yrjänä Joensuun kirjat eivät ole nopeatempoista taka-ajomyllytystä, vaan Joensuu tekee pikemminkin ainutlaatuisen tarkkoja, aikaansa kuvaavia havaintoja yhteiskunnasta ja ihmisyydestä romaaneissaan. Timo Harjunpää, tai tuttavallisemmin pelkkä Harjunpää, on yhtä kuin suomalaisen poliisin perikuva ja kirjallinen ikoni. Jo 1970-luvun lopussa ensimmäisen kerran kirjan sivuilla esitetty Harjunpää on viittauspiste myöhemmille suomalaisille dekkaristeille. Rakastetusta Harjunpää-sarjasta on tehty myös elokuvia.

Lue:
Kymmenestä Harjunpää-romaanista on käännetty englanniksi kolme:

Harjunpää ja poliisin poika (1983, Otava)
Harjunpää ja rakkauden nälkä (1993, Otava)

Harjunpää ja pahan pappi (2003, Otava)

Harri Nykänen ja Ariel Kafka -sarja

Juutalaispoliisi Ariel Kafka ratkoo rikoksia 2000-luvun Helsingissä. Harri Nykänen toimi ennen kirjailijan uraansa rikostoimittajana ja häntä arvostetaan erityisesti kyvystään kuvata suomalaista alamaailmaa todentuntuisesti. Ariel Kafkan lisäksi Nykänen tunnetaan rikollisen vinkkelistä kuvatuista Raid-kirjoistaan, mutta antisankari Raidista ei ole Kafkan tapaan oppaaksi Helsingin matkalle.

Lue: 
Ariel (2004, WSOY)
Ariel ja Hämähäkkinainen (2005, WSOY)
Jumalan selän takana (2009, WSOY)
Pyhä toimitus (2013, Crime Time)

Max Seeck ja Jessica Niemi -sarja

Max Seeck on Suomen tuoreimpia kansainvälisiä menestyskirjailijoita. Uskollinen lukija esittelee lukijoille rikosylikonstaapeli Jessica Niemen. Talvinen Helsinki tarjoaa puitteet murhaajalle, joka kopioi tunnettujen jännityskirjojen surmia. Max Seeck jatkaa Jessica Niemi päähenkilönään Pahan verkossa, jossa puolestaan kaksi sosiaalisen median vaikuttajaa katoaa mystisesti. Seeck ei säästele ruumiissa eikä cliffhangereissä ja Jessica Niemi –sarjan oikeudet onkin myyty yli kolmeenkymmeneen maahan. Lisäksi yhdysvaltalainen tuotantoyhtiö on ostanut Uskollisen lukijan tv- ja elokuvaoikeudet.

Lue:
Jessica Niemi –sarjasta on toistaiseksi ilmestynyt englanniksi Kristian Londonin kääntämät osat:
Uskollinen lukija (2019, Tammi)
Pahan verkko (2020, Tammi)
Kauna (2021, Tammi)

Matti Rönkä & Tappajan näköinen mies

Matti Rönkä on suomalaisten rakastama uutisankkuri mutta myös monipuolinen kirjailija. Tappajan näköinen mies avaa trillerisarjan, joka kertoo erilaisia bisneksiä lutvivasta, Sortavalasta Suomeen paluumuuttaneesta Viktor Kärpästä. Viktor ei halua sekaantua mihinkään turhan laittomaan, mutta ihan tavallisia eivät hänen päivätyönsä ole. Tappajan näköinen mies tutustuttaa lukijan Kärppään, kadonneeseen naiseen ja siinä sivussa Helsinkiinkin. “Kärpällä on toimisto Hakaniemessä, mutta hän asuu Tapanilassa ja hänellä on kiinteistöomistusta Tattarisuolla sekä teollisuushalli Suutarilassa,” kertoo Rönkä MyHelsingin jutussa.

Lue:
Tappajan näköinen mies (Gummerus, 2011) on toistaiseksi ainut englanniksi käännetyistä Viktor Kärppä -romaaneista.

 

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Nordic Noir ja pohjoismaiset dekkarit ovat käsitteitä. Monet tunnetuimmat, fiktiiviset suomalaispoliisit ja -yksityisetsivät ratkovat rikoksia pääkaupunkiseudulla. Tässä lista kirjoista, jotka on saatavilla myös englanniksi.