Helsingin viherkeitaat: 9 x siirtolapuutarhat

In Kumpula allotment garden a small white gate underneath a white, wooden archway, leads into a beautiful allotment garden in full bloom, surrounded by tall hedges and trees. In the foreground are large flower bushes in blook and at the end of tha path is a small white hut.
Lead text
Siirtolapuutarhoja alettiin perustaa 1900-luvun alkupuolella kaupungissa asuvien työläisten piristämiseksi ja vielä nykyäänkin mökkiläiset pakenevat kaupungin melua palstoilleen. Alueet ovat kesäisin vieraille avoimia paikkoja, joissa järjestetään toimintaa juhannusjuhlista karaokeen.

Pihojen kukkaloistoa voi ihailla alueita halkovilta hiekkateiltä käsin ja puutarhojen yhteiset alueet keinuineen, niittyineen sekä penkkeineen ovat kaikkien käytettävissä. Alueilla voi vierailla pääsääntöisesti klo 7-21.

Marjaniemi

Marjista rakastavat sen mökkiläisten lisäksi kaukaa matkanneet vierailijat. Aktiiviset kyläläiset järjestävät talkoovoimin kirpputoreja ja näyttelyitä, ja lapset osallistuvat tanssileireille ja urheilupäiville. Marjaniemessä osataan ottaa rennosti ja viettää päivä riippukeinussa haaveillen. 
Marjaniemen siirtolapuutarha (Virvakuja 6, Vartiokylä)

A kid is relaxing in a pink hammock, hanging from a tall v-shaped tree located in a green and grassy allotment garden
Show in landscape format
Off

Ruskeasuo

Ruskeasuon ruotsinkielinen puutarhataivas on satavuotias vanhus, jonne astuttaessa tuntuu kuin olisi tippunut ihmemaahan. Monet mökit ovat alkuperäisessä kunnossa - vähän vinksallaan tai villin puutarhan peitossa. Värikoodi näillä kujilla on monenkirjava niin talomaaleissa kuin pihakoristeissa. Satumaisuutta lisää se, ettei kaikkien palstojen ympärillä ole aitaa ja tontit ovat kuin sulaneet yhteen. Alueen pääportti avoinna kesäkaudella noin klo 07-21.
Brunakärr koloniträdgård (Nauvontie 1, Ruskeasuo)

Tali

Tali on säntillinen ja rauhaisa. Sen paksurunkoiset omenapuuvanhukset ovat täydellisesti leikatut ja melkein jokaista pihaa reunustavat vadelmarivit kuin viivoittimella vedetyt. Turhan tiukkoja täällä ei olla, sillä monille pihoille on portti auki, mikä tässä yhteisössä tarkoittaa ‘tervetuloa’. Mökkiläiset kehuskelevat juhannusjuhlillaan, joita heidän lisäkseen liittyy yleensä juhlimaan vieraita myös lähimmistä kaupunginosista Pajamäestä ja Munkkivuoresta. Alueen pääportti avoinna kesäkaudella noin klo 07-21.
Talin siirtolapuutarha (Pitäjänmäentie 32, Pitäjänmäki)

Pakila

Eriväriset pikkumökit jatkuvat silmänkantamattomiin Pakilan siirtolapuutarhassa, joka muistuttaa kylää Keski-Suomessa. Turhia paineita omista viherpeukalontaidoista ei oteta, vaikka yhdistyksen viljelysääntöjä onkin noudatettava. Paikalliset ovat ylpeitä talkoovoimin hoidetuista viheralueistaan sekä kesäkino- ja karaokeilloistaan. Elämää sulostuttaa sauna, josta myös viereisen Klaukkalanpuiston asukkaat ja matkailijat saavat nauttia. 
Pakilan siirtolapuutarha (Pakilan rantatie 2, Pakila)

Klaukkalanpuisto

Pakilan sisäänkäyntiä vastapäätä on portti Klaukkalanpuiston puutarhamaailmaan, jota halkovaa Salviapolkua reunustavat identtiset, punaiset talot. Alue on pieni ja idyllinen kuin taloyhtiö. Kerhotuvalla valistetaan puutarhureita kompostoinnin ja kierrätyksen tärkeydestä. Yhteishenki nousee huippuunsa joka kesäisissä tikkakisoissa ja näytelmän luomisessa.
Klaukkalanpuiston ryhmäpuutarha (Pakilan rantatie 1, Pakila)

Herttoniemi

Metron varrella rehottava Herttoniemen keidas on Helsingin yhdeksästä siirtolapuutarhasta kaupunkilaisin. Tunnelma on vähän villi ja näkymä yhtä värikäs kuin Itäväylältä kantautuvien äänien kirjo. Ympäröivä meri luo särmää mäkisessä maastossa sijaitseviin palstoihin, joista yksikään ei ole samanlainen. Myös pihaportit ovat uniikkeja ja niiden toisella puolella saattaa häämöttää enemmän taidetta kuin kasveja.
Herttoniemen siirtolapuutarha (Kipparlahdensilmukka 3, Herttoniemi)

Viewed from above are the Kumpula allotment gardens where two paths intersect and carry on diagonally to the top left and top right of the image like a cross. In between these paths, dozens of allotment gardens with large huts are arranged in neat rows, the whole area is surrounded by trees.
Show in landscape format
Off

Kumpula

Mäkelänkadun pakoputkien pörinä hiljenee sillä sekunnilla, kun astuu Kumpulan puutarhayhteisön aitojen sisäpuolelle. Tämä vihreä unelma on kuin amerikkalaisista elokuvista. Polkuja reunustavat hehkuvat ruusupensaat ja palstojen nurmikot on trimmattu täydellisesti. Pihasuunnitteluihin on käytetty aikaa ja rahaa, mutta tunnelma on rento. Ehkä siihen on syynä naapurissa sijaitseva maauimala, johon voi pulahtaa kesken multahommien. Alueen pääportti avoinna kesäkaudella noin klo 07-21.
Kumpulan siirtolapuutarha (Kalervonkatu 1 a, Kumpula)

Vallila

Vallilan kaupunginosassa sijaitsee 1930-luvulla perustettu boheemi siirtolapuutarha, jonka pihoilta löytyy suuri patsaskokoelma aina tontuista Adoniksiin. Vallilan pitkästä menneisyydestä huolimatta väki on nuorempaa kuin muualla ja pensasaitojen juurilta saattaa löytää lapsia kitkemästä. Mansikkapolulla pääsee kesäsunnuntaisin ihastelemaan pikkuruista museomökkiä. Alueen pääportti avoinna kesäkaudella maanantaista lauantaihin noin klo 07-21.
Vallilan siirtolapuutarha (Elisabeth Kochin tie 1, Vallila)

Oulunkylä

Oulunkylän siirtolapuutarhalaisia hemmotellaan rantasaunalla ja Vantaanjoella. 40-luvulla perustettu yhteisö käy parhaillaan läpi sukupolvenvaihdosta ja vanhimmat asukkaat ovat mielissään lasten riemunkiljahduksista. Eläinrakas yhteisö ottaa kesäisin kanoja kotkottamaan pihapiirinsä ja ravintolapäivinä alueelle saattaa aueta myös pop up -ravintola. Alueen pääportti avoinna kesäkaudella noin klo 07-21.
Oulunkylän siirtolapuutarha (Myllypellontie 6, Oulunkylä)

Standing at the end of a beautiful Kumpula allotment garden, a small path leads to a white hut, a green lawn to the left of the path and various small bushes and trees to the right of it. A small tree stands in the allotment garden in the middle of the lawn.
Show in landscape format
Off
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Siirtolapuutarhojen kukkaloistoa voi ihailla alueita halkovilta hiekkateiltä käsin ja puutarhojen yhteiset alueet keinuineen, niittyineen sekä penkkeineen ovat kaikkien käytettävissä.