Helsingin taidegalleriat: 8 vinkkiä

A long and wide corridor stretches ahead, on either side are large colourful paintings by Alvar Gullichsen. In the middle of the corridor are two plinths holding pure white geometrical sculptures.
Finnish

Helsingin nykytaidetarjontaan pääsee tutustumaan parhaiten vierailemalla gallerioissa. On syytä muistaa, että galleriat ovat aina maksuttomia ja kaikki ovat tervetulleita katsomaan esillä olevaa näyttelyä. Suurin osa galleriatiloista esittelee keskenään hyvinkin erilaisia tekijöitä.

Anna Tuori
Kuvataiteilija
Anna Tuori

Helsinki Contemporary 

Nuorempien polven tekijöihin keskittyvä, trendikkääksikin kutsuttu Helsinki Contemporary sijoittuu Vanhankirkon puiston toiselle puolelle. Raikkaita näyttelyitä esittelevä galleria on vakiinnuttanut paikkansa ja avajaisiin kerääntyykin usein kasapäin vanhoja ja nuoria hipstereitä. 
Bulevardi 10

Galerie Anhava

Sekä käsitteellistä että visuaalista ilmaisua esitellään Galerie Anhavassa joko yhdessä tai kahdessa kerroksessa. Modernismiin ja minimalismiin luottava mutta myös nykytaiteen uusia asenteita esittelevä ja tuulettava galleria keskittyy erityisesti pohjoismaisten taiteilijoiden näyttelyihin. Maalausta, valokuvaa, veistoksia, videota ja installaatioita sekä tunnetuilta että uusilta tekijöiltä.
Fredrikinkatu 43

Galleria Huuto ja Rankka

Taiteilijayhteisön pyörittämässä Huuto-galleriassa nähdään näyttelyitä laidasta laitaan eri taiteen aloilta sekä uusilta että vanhoilta tekijöiltä. Komea galleriatila sijoittuu entisiin Teknillisen korkeakoulun laboratoriohalleihin Eerikinkadulla. Huudon vieressä Galleria Rankassa nähdään usein näyttelyitä pramean galleriakentän ulkopuolella uraansa luovilta tekijöiltä.
Eerikinkatu 36

Galerie Forsblom

Jos Oksasenkadun näyttelyt keskittyvät pieneen ja ilmavaan, esittelee Galleria Forsblom suurta ja painavaa. Gallerian valikoimaan kuuluu niin tunnettuja kansainvälisiä ja kotimaisia tekijöitä kuin myös uransa alkuvaiheessa olevia taiteilijoita. Pääasiassa näyttelyt keskittyvät maalauksiin ja veistoksiin. Suuri tila Vanhankirkon puiston kulmassa jakaantuu yleensä kahteen päänäyttelyyn, minkä lisäksi pienessä studiotilassa saattaa olla vielä oma kokonaisuutensa.
Lönnrotinkatu 5 / Yrjönkatu 22

Galleria Heino

Galleriatilassa nähdään usein asiallisia näyttelyitä. Katsoja saattaa löytää galleriasta niin komeita paperiteoksia kuin hienosti installoituja videoteoksiakin. Galleristia ei välttämättä näy tilassa kulkiessa. Itseään raapiessa tai varkausaikeissa kannattaa aina ottaa huomioon videovalvonta.
Uudenmaankatu 16-20

Galleria SIC

Taiteilijavetoisessa galleriassa esitellään sekä uusien että paikkansa vahvistaneiden tekijöiden taidetta. Kannelmäen toimistotilaan rakennettu galleria tarjoaa huolella ripustettuja näyttelyitä. Tilassa nähdään milloin minimalistista ja siistiä, milloin tuhruisaa ja klimppistä — erilaisilla välineillä tehtyä laatutaidetta.
Purpuripolku 3-5

Galleria Kosminen

Galleria Kosminen tarjoaa erityisesti uusien tekijöiden näyttelyitä. Väline- ja ilmaisukirjo on laajaa. Voittoa tavoittelematon taiteilijavetoinen tila esittelee taidetta performansseista valokuviin ja videoista maalauksiin. Kosmisessa on myös tapahtumia ja keskusteluja sekä omia Khaos-painotuotteita. Nuorekas galleria on kutsuva ja houkuttelee palaamaan.
Pursimiehenkatu 13

Galleria Sinne

Helsingin keskustassa sijaitseva Pro Artibus -säätiön Sinne-galleria tarjoaa usein käsitteellisiä ja vähäeleisiä näyttelyitä. Tarjonnalle tunnusomaista on minimalistinen ja siisti jälki. Näyttelyiden kirjo on kuitenkin laajaa, seinille ripustetuista näyttelyistä kunnianhimoisiin video- ja esineinstallointeihin. Myös asenteissa liikutaan vakavasta leikkisään.
Iso Roobertinkatu 16

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingin nykytaidetarjontaan pääsee tutustumaan parhaiten vierailemalla gallerioissa. On syytä muistaa, että galleriat ovat aina maksuttomia ja kaikki ovat tervetulleita katsomaan esillä olevaa näyttelyä. Suurin osa galleriatiloista esittelee keskenään hyvinkin erilaisia tekijöitä. ​​​​​​​