Helsingin kiehtovimmat puut

Talin tammi on Helsingin paksuin puu.
Lead text
Kaupungin vanhimmat puut ovat kasvaneet jo vuosisadan ennen kuin Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki. Siksi Helsingistä löytyy puita, joihin liittyy kiehtovaa historiaa, uskomuksia ja ennätyksiä. Kaupungissa kasvaa myös koko joukko lajinsa suurimpia puita Suomessa. Valitsimme seitsemän puuta, jotka Helsingissä kannattaa nähdä.
Kuninkaantammi Helsingissä
Show in landscape format
Off

Kuninkaan istuttama tammi

Kuninkaantammenpuistossa kasvaa kaunis, rahoitettu tammi, jonka mukaan puisto on saanut nimensä. Tarina kertoo, että tuon puun istutti itse Ruotsin kuningas Kustaa III 1700-luvun lopulla. Sitä emme tiedä, miksi hän puun juuri siihen istutti, mutta kaunis se on. Puu on nähnyt paljon vuosisatojen aikana, mutta edelleen se seisoo ylväänä vuosisataisen kulkureitin varrella. 
 
Missä? Kuninkaantammenpuisto, Vantaanjoen Pitkäkosken lähellä (lähin pysäkki Silvola, josta n. 700 m kävely)

Herttoniemen päärynäpuu
Show in landscape format
Off

Suomen komein päärynäpuu

Herttoniemen kartanon puistossa kasvaa kenties Suomen komein päärynäpuu.  Se on lajinsa viimeinen, alkuperäiseen kartanon puutarhaan kuuluivat marjapensaat ja hedelmäpuut, mutta niistä ei ole jäljellä muita kuin  tämä yksi. 1800-luvulla istutettu puuvanhus onkin ehtinyt melkoisiin mittoihin. Ympärysmittaa sillä on 277 cm ja korkeutta runsaat 15 metriä, joten ylimmät päärynät eivät ole aivan helposti ulottuvilla. Mitat olisivat jopa suuremmat, mutta vuosien aikana puu on menettänyt yhden kolmesta, alkuperäisestä haarastaan.
 
Missä? Herttoniemen kartanon puisto, kartanorakennuksen lähellä, kaakkoispuolella (metro Herttoniemeen, josta n. 1 km kävely)

Laajasalon uhrimänty ostoskeskuksen takana
Show in landscape format
Off

Laajasalon uhrimänty

Laajasalossa ostoskeskuksen takana seisoo pienellä aukiolla puu, joka tuntuu eksyneen keskelle betonielementtejä. Se on ollut siinä kuitenkin kauan ennen niitä, eikä kyseessä ole mikä tahansa petäjä. Perimätieto kertoo, että se ollut paikalla ennen muinoin sijainneen talon haltijapuu. Sellaista puuta ei ole kaadettu, vaan varjeltu, ja sille on annettu uhreja turvaamaan terveyttä ja menestystä. Tavat uhrata ovat vaihdelleet alue- ja puukohtaisesti. Valitettavasti perinne on tämän puun osalta katkennut, eikä tiedetä kuinka tälle puulle on uhrattu. Ehkä lahja on asetettu kaarnan koloihin, ehkä puun juurelle?
 
Missä: Laajasalon ostoskeskus, K-marketin takana (metro Herttoniemeen, josta bussi Laajasalon suuntaan)

Eiran tyrnipuu
Show in landscape format
Off

Eiran tyrnipuu

Erittäin terveellisistä marjoistaan tunnettu tyrni on tavallisesti pensas. Merisataman tyrni on hyvin poikkeuksellinen, kasvutavaltaan puumainen ja tyrnimaailmassa todellinen jättiläinen. Tavallisesti tyrni on enintään reilut pari metriä korkea, mutta Eiran tyrnillä on mittaa peräti seitsemän metriä ja tyven ympäryskin yli metrin. Aikanaan sen suunta on ollut ylöspäin, mutta aika on purrut sen ryhtiä ja nykyään se kumartaa enemmän vaakatasossa merta kohden.

Missä: Eira, Merisataman rannassa Sirpalesaarta vastapäätä (bussi 18 tai raitiovaunu 2/3, josta n. 500 m kävely)

Helsingin suurin mänty Laajasalossa.
Show in landscape format
Off

Helsingin suurin mänty

Laajasalo on oikea Helsingin seudun merkittävimpien puiden keskittymän. Niitä ei ole yllätys, että saarella kasvaa todennäköisesti Helsingin suurin mänty.  Aivan Vartiosaaren laiturille vievän tien varressa, kaupunkimetsäksi hämmästyttävän tunnelmallisen kuusikon keskellä seisoo ylväs puu. Vuonna 2003 sen tyven ympärysmitta oli 365 senttiä ja korkeutta puulla oli peräti 28 metriä.

Missä: Laajasalo,  Reposalmentien varressa uimarannan luona, vähän ennen Vartiosaaren laituria (metro Herttoniemeen, josta bussi Laajasalon suuntaan, n. 700 m kävelyä)

Jättiläiskäärmekuusi Pohjois-Haagassa
Show in landscape format
Off

Pohjois-Haagan  jättiläiskäärmekuusi

Käärmekuusen oksat ovat pitkiä, mutkaisia, melkein haarattomia ja alaspäin roikkuvia. Se on yksi tavallisen metsäkuusen harvinaisista erikoismuodoista. Vielä poikkeuksellisemmaksi tämän puun tekee sen koko:  käärmekuusi ei yleensä kasva yli 15 metriseksi, mutta tällä on pituutta yli 25 metriä. Kasvupaikassaan se ei harmillisesti pääse oikein oikeuksiinsa. Käärmekuusia kauneimmillaan pääsee sen sijaan ihastelemaan Meilahden arboretumissa, jossa on peräti kaksi komeaan mittaan varttunutta käärmekuusiryhmää.

Missä: Pohjois-Haagassa, Näyttelijäntien ja Kaupintien kaakkoispuolen puistossa, Meilahden Arboretumissa 

Talin tammi on Helsingin paksuin puu.
Show in landscape format
Off

Helsingin paksuin puu, Talin tammi

Tämän vankan ja vanhan tammen tyven ympärysmitta on jo 1957 ollut 440 cm. Vuonna 2013 ympärysmitta oli kunnioitettavat 616 cm, pituudeksi mitattiin 22 metriä. Se on siis Helsingin paksuin yksirunkoinen puu. Puujättiläisen nähdessään on helppo ymmärtää, miksi tammea on pidetty muinoin pyhänä ukkosenjumalan puuna.  Helsingin erikoisin puu on niinikään tammi. Tuo yksilö löytyy Ravintola Kaisaniemestä, jonka  terassin läpi se kasvaa. Talin jättiin verrattuna se on kuitenkin vielä pieni poikanen. Helsingin paksuin puu on Tuurholman puistossa kasvava monirunkoinen tervaleppä, ympärysmitaltaan 703 cm.

Missä: Talin kartanon alueella, golf-kentällä kerhorakennuksen takana

Lähteet: Kristin Lauharo Vihreätsylit, Helsingin Kaupunki, Metsämiesten säätiö

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Kaupungin vanhimmat puut ovat kasvaneet jo vuosisadan ennen kuin Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki. Siksi täältä löytyy puita, joihin liittyy kiehtovaa historiaa, uskomuksia ja ennätyksiä. Valitsimme seitsemän puuta, jotka Helsingissä kannattaa nähdä.