Helsingin hiljaiset paikat

An early morning view of the old Helsinki ‘Kaivopuisto’ observatory
Lead text
Etsitkö tilaa, jossa saat olla omassa rauhassasi? Helsingistä löytyy paljon paikkoja, joissa voit hiljentyä, yksin tai muiden joukossa. Hiljaisuutta on tarjolla jopa aivan ydinkeskustassa. Kokosimme listan paikoista, joissa voi nauttia hiljaisuudesta.

Trooppinen hiljaisuus

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha ja Talvipuutarha ovat ympärivuotisia keitaitamme. Kaisaniemen puutarhasta on hyvä tietää vaikkapa tämä: kasvihuoneessa on yli 800 eri kasvilajia. Ulkopuutarhoissa on yli 2800 lajia. Puutarha perustettiin vuonna 1763 ja Palmuhuone rakennettiin vuonna 1888. Seuraavaksi voikin olla jo hiljaa ja vain nauttia ilmankosteudesta.

Kirjojen hiljaisuus

Kirjastot ovat tunnetusti paikkoja, joissa ollaan hiljaa. Ydinkeskustassa voit piipahtaa esimerkiksi Suomen kansalliskirjastossa tai Helsingin yliopiston kirjastossa Kaisa-talossa, jonka ylimmästä kerroksesta voi ihailla näkymiä Helsingin kattojen yllä. Etu-Töölöstä löydät Arkadia International Bookshopin, käytettyjen kirjojen kirjakaupan, joka antaa lupauksen rauhasta ja tilaa ajatuksille. Niin siirappiselta kuin se kuulostaakin, löydät täältä olohuoneen: on mattoja, sohvia ja piano, ensipainosten hylly ja kahvia. Jos haluat välttää laajoja kirjallisia keskusteluja ja haluat pitää ajatuksesi itselläsi, tarkasta ohjelmakartta sillä liike on tunnettu sen älyllisistä tapahtumista. 

Taidekoti Kirpilä on lääkäri Juhani Kirpilän kotimuseo.
Show in landscape format
Off

Kodikas hiljaisuus

Mikäli et asu Töölön hiljaisessa naapurustossa, vieraile jonkun kotona. Lääkäri Juhani Kirpilä täytti asuntonsa suomalaisella taiteella. Hänen kuolemansa jälkeen funktionalistisen lääkäritalon kuudes kerros avattiin kotimuseona. Taidekodissa järjestetään myös konsertteja, keskustelutilaisuuksia sekä queer-opastuksia. Pistäydy keskiviikko- tai sunnuntai-iltapäivisin ja nauti kodin rauhasta.

Temppelien hiljaisuus

Ydinkeskustassa hiljaisia paikkoja tarjoavat muun muassa kirkot, kuten kallion uumeniin sijoittuva Temppeliaukion kirkko. Kirkko on tosin sen verran suosittu hiljentymiskohde, että monesti paremman rauhan löytää kirkon katolta kallioiden päältä. Kampin kappelissa, joka tunnetaan myös nimellä Hiljaisuuden kappeli, voi hengähtää keskellä Narinkkatorin vilinää. Toisenlaisesta hiljaisuudesta voit nauttia Ilves-baarissa, jossa ei soi musiikki.

Uutelan ulkoilupuisto
Show in landscape format
Off

Metsien hiljaisuus

Viheralueilla on usein rauhoittava vaikutus, vaikka ne eivät kaikki olisikaan äänimaailmaltaan täysin hiljaisia. Keskuspuistossa ja muissa Helsingin luontokohteissa kävellessä mieli lepää. Seurasaaren lenkkipoluilla tai Lammassaaren pitkospuilla seuranasi ovat usein vain eläimet ja linnut. Metromatkailijoiden kansallispuistossa Uutelassa sammaleen peittämät kivet, ikivanhat puut ja merimaisema tarjoavat käsinkosketeltavaa hiljaisuutta.

Avaruuden hiljaisuus

Mikä olisikaan rauhoittavampaa kuin avaruus? Kaivopuiston korkeimmalla kukkulalla sijaitsee Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan vuonna 1926 valmistunut Tähtitorni. Yleisönäytöksissä katsellaan kesäisin aurinkoa ja talvi-iltoina tähtitaivaan kohteita. Tornin sisällä on hämärää, tähtinäytösten aikaan liki pimeää. Näytöksiä järjestetään taivaan ollessa selkeä ja lämpötilan ollessa korkeampi kuin -15 astetta. Mikäli sää ei suosi mutta avaruus kiinnostaa, kannattaa suunnistaa Tähtitorninmäelle. Arkkitehti C. L. Engelin ja tähtitieteen professori W. A. Argelanderin yhteistyössä suunnittelema Helsingin observatorio oli valmistuessaan 1834 aikansa modernein tähtitieteen tutkimuslaitos. Rakennuksessa toimii nykyisin Helsingin yliopistomuseoon kuuluva tähtitieteen yleisökeskus, jossa voi hiljentyä avaruuden ihmeitä avaavien näyttelyiden äärelle.

Saaren hiljaisuus

Pikkuiselle Sisä-Hatun saarelle pääsemiseksi et tarvitse ihmeitä: laita speedot jalkaan ja kävele läpi Suomenlahden. Vattuniemen eteläkärjessä sijaitsevalle luodolle johtaa tie, joka on näkyvissä vain matalan veden aikaan. Äänimaisema koostuu ohikulkevista moottoriveneistä, kirkuvista lokeista ja hypotermiaa uhmaavista uimareista. Luodossa on vanhoja kaiverruksia ja merkkejä, joita voit tutkailla. Vesi saattaa nousta, joten varaudu kahlaamaan takaisin. Sanoja ei tarvita, mutta kuivat sukat kenties kyllä.

Aleksis Kiven patsas Villa Gyllenbergissä.
Show in landscape format
Off

Veistoksellinen hiljaisuus

Aleksis Kivi tuijottaa sinua, arvioiden mutta hyväksyvästi. Olet astunut Suomen kauneimmaksikin mainittuun taidekiinteistöön, Villa Gyllenbergiin. Kirjailijan päätä esittävä veistos on massiivinen. Huvilan takana nyökkäilee säveltäjä Jean Sibelius. Ane Gyllenbergin vuonna 1938 rakennettu merenrantakoti tarjoaa kattauksen suomalaista taidetta Helene Schjerfbeckistä Akseli Gallen-Kallelaan ja Albert Edelfeltistä Hugo Simbergiin

Korkea hiljaisuus

Idyllisen Puu-Käpylän kupeessa sijaitsee Taivaskallio, yksi Helsingin korkeimmista kohdista, jonka laelta on upeat näkymät kaupungin yli aina keskustaan asti. Kalliolla sijaitsi sotien 1939-1944 aikaan raskas ilmatorjuntapatteri, josta paikoilleen jätetyt ilmatorjunta-asemat edelleen muistuttavat. Nykyään Taivaskallio on seesteinen kalliopuisto, jonne liikenteen melu ei kuulu. Ota mukaan kirja, filtti, eväät ja asettaudu pienen vesialtaan äärelle rauhoittumaan.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Etsitkö tilaa, jossa saat olla omassa rauhassasi? Helsingistä löytyy paljon paikkoja, joissa voit hiljentyä, yksin tai muiden joukossa. Hiljaisuutta on tarjolla jopa aivan ydinkeskustassa. Kokosimme listan paikoista, joissa voi nauttia hiljaisuudesta.