Eväsretkellä lasten kanssa ympäri Helsinkiä

Pizzalla lasten kanssa uimarannassa
Finnish

Kuuma kesäpäivä ja eväsretki ovat asioita, jotka usein nousevat mieleen lapsuuden kesistä. Pakkaa siis retkieväät reppuun tai poikkea hakemassa ne matkalla ja suuntaa lasten kanssa nauttimaan kesäisen Helsingin päivistä varjoisissa puistoissa. Kymmenen vinkkiä hyvistä eväsretkipaikoista Helsingissä lasten kanssa vievät erilaisiin maisemiin ja mielenkiintoisiin paikkoihin. 

Mari Nieminen
Pienten Helsinki
Mari Nieminen / Pientenhelsinki.fi

Viikin pellot ja Arboretum

Miltä kuulostaa eväsretki lähes maalla peltojen ja laiduntavien lehmien keskellä? Vanhankaupungin toisella laidalla, Viikin tutkimustilan pelloilla asuu kesäkuukausina kymmeniä lehmiä. Vieressä sijaitseva yliopiston Arboretum tarjoaa varjoisia eväsretkipaikkoja, hienoa luontoa ja lintujen bongailua tornista. Eväsretki luonnonsuojelualueen ja peltojen laidalla, lyhyen metro- ja bussimatkan päähän Helsingin keskustasta helteisenä kesäpäivänä on ikimuistoinen kokemus kaikenikäisille. Harvassa maailman pääkaupungissa voi nähdä laiduntavia lehmiä näin lähellä keskustaa! 
Viikin tutkimustila, Koetilantie 5 

Suomenlinna

Suomenlinna on retkikohteiden klassikko ja paikka, josta löytää aina uutta ihmeteltävää tai ennennäkemättömiä paikkoja. Lasten kanssa Suomenlinnassa voi seikkailla luolissa ja linnoitusten rauniossa, vilkutella ohikulkeville laivoille Kustaanmiekassa, ihmetellä kuivatelakkaa ja sukellusvene Vesikkoa, tutkia vanhoja Krimin sodan aikaisia tykkejä tai nauttia eväitä saaren lukuisilla nurmikentillä. Suomenlinnasta löytyy myös leikkipaikka, pieni uimaranta, kirjasto ja ihastuttava lelumuseo. Retken eväät voi hakea ennen lauttamatkaa vaikka Kauppatorin vihannes- ja marjakojuista tai poiketa saaren ihaniin kahviloihin ja pieneen saarikauppaan. Lautta Suomenlinnaan lähtee Kauppatorilta ja merimatka Unescon maailmanperintökohteeseen kestää noin 15 minuuttia. Katso lisätietoja lauttamatkasta täältä.
Suomenlinnan lauttalaituri, Kauppatori

Mustasaari

Mustasaari on Seurasaaren selällä sijaitseva Helsingin seurakuntayhtymän kesäsaari, joka on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Mustasaaren hiekkaranta, uimalaituri, leikkipaikat ja luontopolut takaavat onnistuneen kesäpäivän koko perheen kera unohtamatta saaren viehättävää kahvilaa, joka tunnetaan uunituoreista korvapuusteistaan. Saarella asuu kesäkuukausina kaneja, kanoja ja kukko sekä viereisessä Hevossaaressa viisi lammasta, joita pääsee silittelemään. Hevossaareen pääsee kulkemaan siltaa pitkin ja lampaat liikkuvat saarella vapaina. Katso lisätietoja lauttamatkasta täältä.
Mustasaaren toimintakeskus, Mustasaaren laituri, Hiekkarannantie 5 

Pihlajasaari

Eväsretki vanhaan huvilasaareen tuo mieleen menneen ajan ja tuntuu lomapäivältä etelässä. Pihlajasaarelta löytyy kesäparatiisi helteisinä kesäpäivinä: pitkä hiekkaranta, upeita kallioita, monipuolinen luonto ja toimivat palvelut. Pihlajasaaren kolme keittokatosta polttopuineen ovat kaikkien vieraiden vapaassa käytössä, saaressa toimii myös kahvila-ravintola. Eväsretkestä voi tehdä myös yön yli -seikkailun, sillä Itäisessä Pihlajasaaressa saa telttailla pientä maksua vastaan. Katso lisätietoja lauttamatkasta täältä.
Pihlajasaari, lauttalaituri Ruoholahdessa Kellosaarenranta 1, Kaivopuiston lauttalaituri Merisatamanranta 10

Lenininpuisto

Linnanmäen huvipuiston laidalla, Alppilan kallioisella rinteellä sijaitseva Lenininpuisto on mitä mainioin paikka eväsretkelle huvipuistopäivänä tai ihan muuten vain. Hienot näköalat puiston yläosista yli Pasilan ja Alppilan kattojen, kallioisen puiston suojaisat eväsretkipaikat ja puiston läpi kulkeva pieni puro ovat hyviä syitä tehdä retki Lenininpuistoon. Puistossa on pieni hiekkakenttä vaikka pelaamista ja leikkimistä varten, lähistön alueelta löytyy lisäksi monta leikkipaikkaa.
Lenininpuisto, Vesilinnankatu

Tervasaari

Tervasaari Kruununhaan ja Korkeasaaren välissä on mainio eväsretkipaikka kävelymatkan päässä keskustasta ja Hakaniemestä. Pienellä saarella on paljon vihreitä nurmialueita, penkkejä merinäköalalla, aidattu leikkipaikka sekä ravintola, josta unohtuneet retkieväät saa mukaan. Pieni saari on viehättävä ja rauhallinen retkipaikka lähellä vilkasta keskustaa.
Tervasaari

Seurasaari

Seurasaari tunnetaan vanhoista rakennuksista, historiasta ja kesyistä oravista, mutta saari on myös erinomainen eväsretki- ja seikkailukohde lasten kanssa. Saaren eteläkärjen kallioilla pääsee ihailemaan Helsingin saaristoa, juhlakentän vieressä grillaamaan eväitä ja seikkailemaan monipuoliseen saaristoluontoon vaikka rantakivillä hyppien. Seurasaaressa on myös kolme kahvilaa ja ravintola. Ulkomuseoihin on sisäänpääsymaksu, muuten saarelle on vapaa pääsy. 
Seurasaari

Mustikkamaa

Mustikkamaa Kulosaaren ja Korkeasaaren välissä on metsäinen virkistysalue, jonka rannoilla on upeita kallioita, pitkä hiekkaranta ja erilaisia eväsretkipaikkoja suojaisista kallionkoloista metsäisiin retkipaikkoihin. Mustikkamaalta löytyy seikkailupuisto Korkee ja urheilukenttiä. Poikkea matkalla saaren länsiosan Syötävään Puistoon, jossa kitkemispalkaksi voi maistella hyötykasvitarhan satoa. Samalla pääsee katsomaan kanoja ja kastelemaan yhteisöviljelmiä. Matka Mustikkamaalle taittuu kätevästi bussilla numero 16 Rautatientorilta tai Kalasatamasta Isoisänsillan kautta. 
Mustikkamaa

Särkiniemen puisto

Metromatkan päässä keskustasta, Lauttasaaren eteläkärjessä, sijaitsee ainutlaatuinen saaristokohde Särkiniemen puisto. Suuren ulkoilualueen hienot rantakalliot niemenkärjen ympärillä tarjoavat lähes aina tuulettoman eväsretkipaikan sekä varjopaikkoja, uimaranta kaivattua viilennystä ja leikkipaikka iloa lapsille. Särkiniemestä aukeavat upeat saaristonäkymät, selkeällä säällä niemenkärjestä voi nähdä Harmajan majakan. Krimin sodan aikaiset tykit ja rauniot tuovat alueelle oman viehätyksensä. Alueen kahvila-ravintola Paseo palvelee kävijöitä päivittäin, jos eväät syystä tai toisesta ovat unohtuneet. Matkaa Lauttasaaren metroasemalta Särkiniemeen on reilu kilometri, mutta alueelle kulkee myös bussi metroaseman edestä.
Särkiniemen puisto, Itälahdenkatu 1
Ravintola Paseo, Itälahdenkatu 1A

Banner text
Helsingin hauskimmat museot
Mobile link text
Museot lapsille
Icon type
Random
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Kuuma kesäpäivä ja eväsretki ovat asioita, jotka usein nousevat mieleen lapsuuden kesistä.