Digitaalisia taide-elämyksiä Helsingistä

Kansallismuseon keskihallin Kalevala-aiheiset freskot Akseli Gallen-Kallelan maalaamana vuodelta 1928.
Lead text
Vaikka monet tapahtumapaikat ja käyntikohteet ovatkin nyt auki, voit kokea Helsingin kulttuurielämää monien digitaalisten palvelujen ja jopa live-streamien kautta.

Tutustu kansalliskokoelmaan

Valtion taidemuseon Kansallisgalleria-verkkosivuilla voit tutustua kymmeniintuhansiin teoksiin verkossa. Suomen kansallismuseon Avoin museo -verkkokokonaisuus tarjoaa sisältöjä kaikille kulttuurihistoriasta ja kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille sekä opettajille työnsä tueksi.

Julkinen taide sisä- ja ulkotiloissa

HAM Helsingin taidemuseon Julkinen taide -sivusto sisältää tietoa yhteensä 500:stä Helsingissä sijaitsevasta veistoksesta. Perustietojen (teoksen nimi, taiteilijan nimi, julkistamisvuosi) lisäksi palvelu kertoo taustatietoja teoksista sekä niiden sijainnin kartalla. HAM tarjoaa myös Veistosreittejä, joita voit seurata joko verkossa tai ulkona. Elämän kysymykset -reitti johdattaa kulkijan miettimään ja löytämään kenties vastauksiakin kysymyksiin mitä on taide ja miten se vaikuttaa minuun. Inhale exhale HAM -reitti sopii taas juoksulenkiksi kun taas Toven elämänpolku esittelee kuinka taiteilija Tove Janssonin elämä näkyy Helsingin kaduilla ja puistoissa.

Museoiden virtuaalinäyttelyt

Nykytaiteen museo Kiasmaan voit tutustua Kansallisgallerian verkkosivujen lisäksi museon oman verkkotaiteen kokoelman, Kiasma Online Artin, avulla. Espoon modernin taiteen museo EMMA on koonnut verkkoon paljon luovaa tekemistä sekä kiinnostavaa katseltavaa, josta voit nauttia kotoa käsin.

Helsingin kaupunginmuseo on julkaissut verkkoon yli 1 400 uutta teosta, joihin on päässyt tähän asti tutustumaan vain museon seinien sisäpuolella. Nyt julkaistuihin teoksiin kuuluu taidetta, julisteita, postikortteja ja rakennuspiirustuksia.  Teokset on julkaistu Helsingin kaupunginmuseon Finna-sivustolla.

Digitaalinen kiinteistönvälistysliike Blok ja Designmuseo ovat yhteistyössä toteuttaneet virtuaalisen ja maksuttoman Utopia nyt - kertomus suomalaisesta muotoilusta -kokoelmanäyttelyn, joka avaa suomalaista muotoiluhistoriaa elävinä tarinoina. Näyttely kertoo muotoilun olennaisesta roolista suomalaisen hyvinvointivaltion kehityksessä.

Teurastamolla sijaitsevan Kohta-taidehallin verkkosivuilla pääset tutustumaan esimerkiksi Yane Calovskin opastettuun näyttelykierrokseen ja paneelikeskusteluihin taidekritiikistä.

Videotaide

Suomalaisen mediataiteen keskus (Av-Arkki) on laatinut luettelon suomalaisesta videotaiteesta, jota voi kokea kotoa.

Amos Rexin Generation 2020 on kiehtova kurkistus nousevan tekijäpolven ajatuksiin ja taiteeseen. Näyttelyssä esitellään yli kahdeksankymmenen 15–23-vuotiaan taiteilijan teoksia, jotka valittiin yli 1600 ehdotuksen joukosta. Amos Rex esittelee Generation 2020 -näyttelyn videoteoksia verkossa. 

AR-taidetta

Helsinki Contemporaryn ARTAP on lisättyyn todellisuuteen perustuva sovellus. Sen avulla voit katsella realistisen näköisiä taideteoksia omalla seinälläsi, todellisessa koossa eli aivan sellaisena kuin ne näyttäisivät todellisuudessa.

Taidedokumentit

Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat näyttävät tutut klassikot uudessa valossa. Kamera poimii teoksen pinnasta yksityiskohtia, joita silmä ei muuten näkisi. Tutustakin teoksesta paljastuu näin uusia puolia: siveltimenvetoja, tehostevärejä ja yllättäviä yksityiskohtia. Voit katsella elokuvia ilmaiseksi Ateneumin verkkosivuilla.

Rut Bryk, Perhosen kosketus: Vuonna 2019 valmistunut lämminhenkinen henkilökuva taiteilija Rut Brykistä on katsottavissa EMMA:n verkkosivuilla

Teatterimuseo

Teatterimuseolla on erilaisia virtuaalisia materiaaleja, joihin voi tutustua kotoa käsin: Museon 360º-virtuaaliesittely (toimii myös vr-laseilla). Teatterin A B C -sivustolla voi kokeilla roolipukuja virtuaalisesti, pohtia roolitusta tai teatterin tyylilajeja. Museon sivuilla on myös useita verkkonäyttelyjä mm. 1930-luvun iloisen Viipurin teatterielämästä ja mobiiliopastus Helsingin keskustaan. Tutustu materiaaleihin Teatterimuseo virtuaalisesti -sivulla. 

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Vaikka monet tapahtumapaikat ja käyntikohteet ovatkin nyt auki, voit kokea Helsingin kulttuurielämää monien digitaalisten palvelujen ja jopa live-streamien kautta.