Staycation Helsingissä - parhaat ideat

Scandic Grand Central Helsinki, Brasserie Grand
Lead text
Suunnitteletko minilomaa pääkaupungissa? Kohoa kattojen yläpuolelle, lähde karhunkierrokselle tai ihastu helmiin keskustan ulkopuolella. Esittelemme Helsingin yllättävät majapaikat ja hauskat retkikohteet. 
Scandic Grand Central Helsinki, Classic Room
Show in landscape format
Off

Upouutta ja tyylikästä jugend-tunnelmaa ydinkeskustassa

Helsingin Rautatieaseman kupeessa sijaitseva upouusi Scandic Grand Central Helsinki tarjoaa tyylikkään lepopaikan kaupungin vilinän keskellä. Täysin uniikki kokonaisuus avattiin huhtikuussa 2021. Eliel Saarisen suunnittelema kulttuurihistoriallisesti arvokas jugendrakennus sijaitsee paraatipaikalla, niin liikenteen solmukohdassa kuin myös kulttuurin ja tapahtumien äärellä. Tämä uusi kohde on takuulla myös kaikkien staycation-hotellia etsivien listalla. 
Hotel Grand Central Helsinki, Vilhonkatu 13, Helsinki

Inside an Atelier room at Hotel St. George, a double bed sits in the center of the room on top of a grey rug, large windows on the wall to the right and a black armchair beneath them.
Show in landscape format
Off

Koe uudenlainen luksushotelli 

Ruttopuiston laidalla sijaitseva Hotel St. George on viiden tähden hotelli, josta ei löydy kristallikruunuja, kiilteleviä marmorilattioita eikä pokkuroivia ovimiehiä. Tunnelma on tyylikäs mutta maanläheinen. Hillityin värein sisustetuissa huoneissa on puuvillamattoja, puuhuonekaluja ja vanhoja kirjoja. Erityisen tunnelmallisia ovat ullakkohuoneet viistoine kattoineen. Jos yöpymisen hinta on liikaa lompakolle, hotellista voi nauttia myös syömällä leivoksen alakerran kahvilassa tai juomalla cocktailin lasikattoisessa Wintergarden -baarissa. Se tuntuu salaiselta piilopaikalta korttelin päässä keskustan hälinästä. 
Hotel St. George, Yrjönkatu 13, Helsinki

Urbaani elämys Konepajalla

Jos urbaani rouheus kiinnostaa, niin The Folks Hotel Konepaja voisi olla paras staycation-paikka sinulle. Uutushotelli henkii myös vintage-tunnelmaa, koska se toimii kolmessa entisessä VR:n konepajarakennuksessa. Ja vaikkei paikan menneisyys ja historia sattuisikaan kiinnostamaan, niin ainakin keskeinen sijainti lähellä kulttuuripalveluita sekä Linnanmäkeä tekevät hotellista mitä erinomaisimman staycation-kohteen. Hotellin mainio ravintola Albina tarjoilee aamiaista sekä illallista, ja hurmaavasta kattobaari Alexisista avautuvat huikeat ja uudenlaiset näkymät Helsingin yli.
Aleksis Kiven katu 21-23, Helsinki

Pasila and Mall of Tripla
Show in landscape format
Off

Ihaile maisemia ja katutaidetta Pasilassa 

Jos hienot näköalat kiinnostavat, Pasilan Original Sokos Hotel Tripla on hyvä valinta minilomalle. Ylimpien kerrosten huoneista avautuu maisema kaupungin yli merelle asti. Täältä voi bongata tutut maamerkit Tuomiokirkosta Finlandiataloon ja ihailla Suomenlinnan majakan öistä valoa. Syö yhdessä kauppakeskuksen lukuisista ravintoloista ja vietä laatuaikaa huoneessa Helsinkiä katsellen. Jos maisemat alkavat jostain syystä kyllästyttää, aulassa on vaihtuva katutaidenäyttely. Lisää nähtävää löytyy viereisestä Itä-Pasilasta, josta on tullut viime vuosina Suomen suurin katutaiteen keskittymä. 
Original Sokos Hotel Tripla, Fredikanterassi 1 B, Helsinki

Nauti off-grid elämästä ekomökissä

Laajasalon etelärannalla Vuorilahdenniemen kalliolla sijaitseva Majamaja-ekomökki on arkkitehti Pekka Littowin suunnittelema. Täällä pääset kokeilemaan off-grid-elämistä, mikä tarkoittaa sitä ettei mökkiä ole kytketty lainkaan sähkö-, vesi-, viemäri- tai kaukolämpöverkkoon. Tämä on monelle suomalaiselle varmasti tuttu juttu, mutta ei ehkä kuitenkaan pääkaupungin staycationilla. Täällä voit päästää irti kaikista urbaanin miljöön sidoksista ja rentoutua uudella tavalla. Mökistä löytyy keittokomero, suihkutila ja wc, ja niiden yllä kohoaa parvi. Meren puolen suuresta ikkunasta avautuu alati muuttuva saaristomaisema.
Vuorilahdenniemi, Helsinki

Lapland Hotels Bulevardi, Mystique deluxe
Show in landscape format
Off

Sauno ja herkuttele lappihotellissa 

Bulevardin arvotalojen keskeltä, korvapuustinheiton päästä Ekbergin kahvilasta löytyy lappiteemainen majapaikka Lapland Hotels Bulevardi. Yli puolessa sen huoneista on oma sauna, joten saunominen omassa rauhassa onnistuu. Lappiestetiikkaa on hyödynnetty varsin maltillisesti, eikä hotelli tunnu kitsch-henkiseltä turistirysältä. Pakolliset poronsarvet seinillä toki on. Saunan jälkeen voi suunnata alakerran ravintolaan illalliselle. Kultá Kitchen & Bar tarjoaa Lapin parhaista raaka-aineista tehtyjä annoksia. Listalla on esimerkiksi poroa monella tapaa. 
Lapland Hotel Bulevardi, Bulevardi 28, Helsinki

Hotel Rantapuisto
Show in landscape format
On

Majoitu Itä-Helsingin hotellihelmessä 

Alle puolen tunnin kävelyn päässä Rastilan metroasemalta on yksi Helsingin kiinnostavimmista hotelleista. Vuonna 1963 valmistunut Hotel Rantapuisto on entinen Yhdyspankin koulutuskeskus, jonka suunnittelijat hakivat inspiraatiota muun muassa Kööpenhaminan lähellä sijaitsevasta Louisiana-museosta. Kuten Louisianassa, myös täällä on lasiseinäisiä käytäviä, joita pitkin kävellään rakennuksen eri siipiin. Muotoilun ja arkkitehtuurin ystävä löytää hotellista hienoja yksityiskohtia. Myös ympäröivä merellinen luonto tarjoaa monenlaista ihasteltavaa. Lokakuussa Rantapuiston valtaa muotimerkki Ivana Helsingin Superwood-festivaali
Hotel Rantapuisto, Furuborginkatu 3, Helsinki

Hanaholmen is located on an island just a stones throw away from Helsinki
Show in landscape format
Off

Yövy kulttuurikeskuksessa  

Hotel Hanasaari on täpärästi Espoon puolella, mutta olisi synti jättää se pois Helsingin staycation-paikkojen listalta. Vuonna 1975 avattu ja tyylillä remontoitu hotelli on rakennettu pienelle saarelle, jonka edustalta avautuu nätti merimaisema. Täällä tuntee olevansa lomalla luonnon keskellä, vaikka Länsiväylä kulkee vierestä. Samassa rakennuksessa toimii ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus Hanaholmen, jonka galleriassa on kiinnostavia näyttelyitä. Myös käytävillä on teoksia ja ulkona vielä taidepuisto veistoksineen. Hanasaaressa on myös pohjoismainen ravintola Plats ja pieni allasosasto, joka huokuu hyvällä tavalla 1970-luvun edustussaunan tunnelmaa. 
Hotel Hanasaari, Hanasaarenranta 5, Espoo

Male baker inside Bakery Ambience at the Venetsia Building, smiling whilst holding a large box of crusty loaves
Show in landscape format
Off

Ja samalla kun olet täällä - tekemistä staycationille

Hae leipää Lapinlahdesta 

Jos haluat hankkia staycationin aamupalapöytään vähän parempaa leipää ja tehdä samalla kivan retken, suuntaa Lapinlahden entiselle sairaala-alueelle. Sen vanhassa pesula- ja leipomossa toimii viikonloppuisin Venetsia Ambience -leipomo, jota pyörittää tanskalaissyntyinen Michael Aston. Jo hänen hurmaava asiakaspalveluasenteensa on syy asioida täällä. Siksi leipää jopa jonotetaan. Spelttileivän lisäksi kannattaa maistaa paikan pastel de nata -leivonnaista. Samalla retkellä voi nauttia kupin kahvia tai lasillisen kombuchaa viereisessä Aura-kahvilassa. Carl Ludvig Engelin suunnittelema sairaalan päärakennus on sekin näkemisen arvoinen. 

Tee kymmenen karhun kierros 

Kuusamon Karhunkierros on Suomen kuuluisin vaellusreitti, mutta Helsingissä voi tehdä hieman erilaisen karhuteemaisen retken, jolla kierretään pääkaupungin karhupatsaita. Samalla näkee monipuolisesti kaupunkia. Matka alkaa Kaivopuistosta, josta löytyy Bertel Nilssonin veistos Kalastava karhu. Sieltä jatketaan Hietalahteen, Abrahaminkatu 15:n kulmaan, jossa ohikulkijoille vilkuttaa söpö pikkunalle. Sitten piipahdetaan Lauttasaareen. Isokaari 11:n pihassa seisoo pieni betoninen mesikämmen, joka on tiettävästi talossa asuneen henkilön syntymäpäivälahja. Saaresta palataan kantakaupunkiin Oksasenkadun ja Museokadun kulmaan, jonka sisäänkäyntiä vartioi kaksi graniittista karhua. Kadun toisesta päästä, Kansallismuseon pääsisäänkäynniltä löytyy Emil Wikströmin hieno karhuveistos vuodelta 1918. Keskustassa poiketaan Itäiselle teatterikujalle, jossa Kansallisteatterin Omapohjan oven yltä kurkistaa kaksi karhunpäätä. Sen jälkeen noustaan Kallion Karhupuistoon katsomaan Mesikämmen muurahaispesällä -veistosta. Viimeinen kohde on Linnanmäen huvipuisto, josta löytyy Leikkivät karhut -patsas vuodelta 1951. 

Samoile palmujen katveessa 

Jos haluat kokea eteläeurooppalaista tunnelmaa, suuntaa Töölönlahden pohjoispäässä sijaitsevaan Talvipuutarhaan tai Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan. Niiden kasvihuoneissa voi vaellella palmujen ja muiden eksoottisten viherkasvien siimeksessä. Mikä parasta, tämä etelänloma ei tule kalliiksi. Kasvitieteelliseen pääsee museokortilla ja Talvipuutarhaan on ilmainen sisäänpääsy. Kesällä molempien paikkojen ulkopuutarhat ovat kaupunkilaisten suosimia ajanviettopaikkoja. 

Sukella eurooppalaiseen tunnelmaan Eirassa 

Tunnetko kaipuuta Manner-Eurooppaan? Tee retki Eiraan. Engelinaukio on yksi paikoista, joissa tuntuu kuin ei olisi Suomessa. Ympärillä on 1900-luvun alun jugendhuviloita ja keskellä pieni puisto geometrisesti muotoiltuine puineen ja pensaineen. Ilmapiiri on kuin ranskalaisesta kaupunkipuistosta – vain petankinpelaajat puuttuvat. Norjan suurlähetystön talo 1960-luvulta häiritsee harmoniaa, mutta mitäs pienistä. Jos nälkä iskee ja haluat jatkaa eurooppalaistunnelmissa, suunnista läheiseen Sikke’s-ravintolaan. Viihtyisä ja tykätty pikkubistro ammentaa muun muassa Ranskan ja Italian keittiöistä. 

Seikkaile Vuosaaressa  

Ensimmäistä kertaa Mustavuoressa liikkuva hämmästyy: löytyykö Helsingistä tällainenkin paikka? Ympärillä nousevat sammalen peittämät kalliot, ja edessä on tumma luola, jonka katosta tippuu vesipisaroita. Kyse ei ole aidosta luonnonmuodostelmasta vaan ensimmäisen maailmansodan aikaisista linnoitusrakenteista, jotka luonto on vallannut. Muista olla luolien ja rotkojen läheisyydessä erittäin varovainen, koska maastossa ei ole suojakaiteita. Luolien katosta ja juoksuhautojen seinämistä voi irrota lohkareita, joten niihin ei pidä mennä. Maastossa liikkuminen tapahtuu jokaisen omalla vastuulla. Luolien lähistöllä lapsia ei tule yksin päästää polun ulkopuolelle. Kaupunginosan muihin ihmeisiin lukeutuu Kallvikinniemi, jonka hiekkadyynit ja mäntymetsät ovat kuin Tanskasta. Aurinkolahden rantabulevardi taas on Helsingin oma Las Palmas.  Kannattaa myös kiivetä läheisen Vuosaaren huipun päälle. Sen rinteet näyttävät yhdessä kohtaa Italialta, toisessa Lapilta.
 

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Suunnitteletko minilomaa pääkaupungissa? Kohoa kattojen yläpuolelle, lähde karhunkierrokselle tai ihastu helmiin keskustan ulkopuolella. Esittelemme Helsingin yllättävät majapaikat ja hauskat retkikohteet.