Maanalainen Helsinki

Ilmakuva Temppeliaukion kirkosta
Lead text
Helsingillä on tiettävästi maailman ainoa maanalainen yleiskaava. Laajan maanalaisen verkoston rakentaminen aloitettiin 1980-luvulla ja rakentaminen jatkuu edelleen. Maanalaisia tiloja ja tunneleita on Helsingissä lähes 10 miljoonan kuution edestä. Mukaan lukeutuu tiloja taidemuseosta kirkkoon ja uimahallista karting-rataan. Aivan ydinkeskustan alla sijaitsee myös 40 metriä syvä tekojärvi.
A small group of people climb and chill out on the skylight domes of Amos Rex in Lasipalatsi Square. It's an overcast day, and the Amos Rex building can be seen in the background.
Show in landscape format
Off

Maanalaisilla luonnonvaroilla on keskeinen rooli kaupungin rakentamisessa ja ekologisessa kehittymisessä. Maanalaiset tilat voivat tarjota maan päälle ”viherkaton”. Täysin maan alle sijoitetut tilat ja toiminnot eivät vaikuta alueen esteettisyyteen ja jättävät näin tilaa luonnolliselle maanpinnalle ja kasvistolle. 

Amos Rex

Museoiden laajeneminen katutason alle on yleistä maailmallakin. Amos Rexin tapauksessa suunnitellun lähtökohta oli epätavallinen. Amos Rex on nopeasti noussut suosituksi arkkitehtuurikohteeksi. Taidemuseon maanalaista sijaintia ei ole korostettu vaan pikemminkin päinvastoin. Siirtyminen  museon maanalaisiin tiloihin on huomaamatonta, ja luonnonvalo tuodaan rakennukseen Lasipalatsinaukiolle rakennetuista valoaukoista. Ilman maanalaisia tiloja Amos Rexiä ei olisi voitu rakentaa aivan Helsingin ydinkeskustaan.

Temppeliaukion kirkko

Etu-Töölössä sijaitseva Temppeliaukion kirkko houkuttelee vierailijoita ympäri maailmaa. Kivikirkko avattiin vuonna 1969 ja se on Suomen suosituin arkkitehtoninen maamerkki paitsi modernien myös historiallisten rakennusten joukossa. Kirkossa on vuosittain n. 850000 kävijää. 

Itäkeskuksen uimahalli sijaitsee maan alla
Show in landscape format
Off

Itäkeskuksen uimahalli ja väestönsuoja

Itäkeskuksen uimahalli ja kuntosali ovat parantaneet palveluitaan vähemmistöasiakkaille: halli esitteli unisex-pukuhuoneen syksyllä 2018. Uimahallin ja kuntosalin tilat sijaitsevat kahdessa maanalaisessa kerroksessa, ja niihin mahtuu jopa tuhat käyttäjää kerralla. Hallilla käy vuosittain n. 400 000 asiakasta. Kivestä louhittu tila voidaan tarvittaessa muuttaa hätäsuojaksi 3800 ihmiselle.

Kehärata: lentoaseman ja Aviapoliksen juna-asemat 

Kehärata yhdistää Helsingin lentoaseman ja viereisen Aviapoliksen liikealueen Helsingin lähiliikenteen junaverkkoon. Linja yhdistää myös Vantaankosken ja Tikkurilan rautatieasemat lentoaseman alitse kulkevalla tunnelilla. Radan pituus on 18 km ja se aloitti toimintansa 1.7.2015. Lipun hinnat alkaen 4,10 € (ABC-lippu) ja matka-aika 42 min. (Helsingin päärautatieasema - lentoasema). Siirry HSL:n sivuille.

Maanalaisia kävelyreittejä Helsingin keskustassa, Q-Park Finlandia
Show in landscape format
Off

Maanalaiset kävely- ja ostosreitit

Yleisölle avoinna oleviin maanalaisiin tiloihin kuuluu pääasiassa maanalaisia pysäköintialueita ja metroasemia. Kaupungin alle muodostuu myös kävely- ja ostosreittejä. Yksi niistä on reitti Kampin kauppakeskuksesta ja linja-autoasemalta Stockmannin tavarataloon kauppakeskus Forumin kautta. Toinen reitti kulkee Sokoksen kautta päärautatieasemalle ja Citycenteriin. Finlandia-talon ja Helsingin Musiikkitalon välillä on myös maanalainen kävelyreitti, joka ulottuu Mannerheimintien toiselle puolelle.

Pysäköintihallit

Keskustan tila on kortilla ja maan päällä on vain vähän vapaita paikkoja rakentamiseen. Siksi nykyään kiinnitetään yhä enemmän huomiota maanalaisten tilojen houkuttelevuuteen. Tämä käy ilmi mm. pysäköintilaitosten ja niihin johtavien käytävien sisustuksessa ja muussa suunnittelussa. Pysäköintiluoliin on useita sisäänkäyntejä, mutta suurin osa on maksullisia ja tarkoitettu vain autoileville asiakkaille. Tiloihin voi tutustua mm. Itä-Pasilan P-Veturissa, Ruoholahden Rokkiparkissa ja Kalasataman P-Redissä.

Lead text
Yksi visionäärisimpiä tulevaisuudensuunnitelmia on yhdistää Helsinki sisarkaupunkiinsa Tallinnaan, Suomenlahden alla sijaitsevan n. 100 kilometrin mittaisen tunnelin välityksellä.
Formula Center
Show in landscape format
Off

Arena Center Hakaniemi ja Leikkiluola

Arena Centerin ja Leikkiluolan tilat sijaitsevat 30 metrin syvyydessä Hakaniemen torin alapuolella. Neljä kenttiä salibandylle, futsalille, käsipallolle ja sulkapallolle. Leikkiluola on suosittu sisätiloissa sijaitseva leikkipaikka, joka tarjoaa hauskaa tekemistä kaiken ikäisille lapsille ympäri vuoden säästä riippumatta.

Formula Center Helsinki

Formula Center on lokakuussa 1995 perustettu Suomen ja tiettävästi koko maailman ainoa maanalainen sisäkartingrata.

Lauttasaaren metroaseman liukuportaat
Show in landscape format
Off

Metroasemat

Helsingin metroverkosto on maailman pohjoisin metrolinjasto. Ensimmäinen metrolinja avattiin suurelle yleisölle elokuussa 1982. Metro palvelee 63 miljoonaa matkustajaa vuosittain. Metroreitti muodostuu 2 linjasta, jonka varrella on 25 asemaa. Reitin kokonaispituus on 35 km. Metro kuljettaa matkustajia Itä-Helsingin lähiöiden, Helsingin keskustan ja Espoon kaupungin läntisten lähiöiden välillä. Linja kulkee Helsingin päärautatieaseman alitse, joista on helppo siirtyä VR:n lähijuniin ja sitä kautta kehäradan junilla Helsingin lentoasemalle.

Maan alta löytyy myös tekojärviä ja haamumetroasemia

Helsingin katujen alta löytyy myös lukuisia kohteita, joihin ei ole mahdollista tutustua. Esplanadin alla sijaitsee energiayhtiö Helenin tekojärvi, jossa on 35 miljoonaa litraa vettä. Toinen Helenin maanalainen tekojärvi löytyy Pasilasta.

Viikinmäelle on pääosin kallion sisään rakennettu puhdistamo, jossa käsitellään 800 000 asukkaan jätevedet. Kallion kaupunginosassa piilottelee maailman suurin kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä samassa prosessissa tuottava lämpöpumppulaitos. Laitos majailee Katri Valan puiston alle louhitussa luolastossa.

Helsingin metroverkoston nykyisten asemien yhteydessä sijaitsee aikoinaan verkoston laajentamista varten rakennettuja haamumetroasemia. Tyhjät haamuasemat löytyvät Kampista ja Hakaniemestä.

 

Lähteenä on käytetty Ilkka Vähäahon Helsingin kaupunkiympäristölle kirjoittamaa “Underground spaces open to the public” -esitettä.

Show image on the left
On
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingissä on noin 400 erillistä tilaa ja tunnelia, joista syvin on noin sata metriä merenpinnan alapuolella. Osa tiloista voidaan muuntaa poikkeustilanteissa väestönsuojiksi.