Vasikkasaari - lähisaari seikkailtavaksi

Vasikkasaaren eteläkärki, taustalla Vallisaari ja Kuninkaansaari
Lead text
Helsingin Santahaminan länsipuolella sijaitseva Vasikkasaari on noin 18 hehtaarin kokoinen virkistyssaari. Saaressa yhdistyvät kaupunkilaisten virkistyskäyttö ja saaren kesäasukkaiden mökkeily.
Linnunpoikanen kalliolla
Show in landscape format
Off

Luonto

Vasikkasaari on ollut kaupunkilaisten virkistyskäytössä jo pitkään.  Vuosina 1808–1917 se toimi Venäjän armeijan ja myöhemmin Suomen puolustusvoimien varastosaarena. Tämä näkyy myös saaren luonnossa puutarhakarkulaisten ja idästä saapuneiden tulokaslajien pieninä esiintyminä. Nykyisin saarella on noin 50 pientä mökkiä, jotka sijoittuvat suurimmaksi osaksi saaren pohjois- ja itäosiin. Lisäksi saareen yhdistyy pohjoisosassa Saunasaari, jossa toimii yksityinen saunayrittäjä.

Saaren länsipuolelle sijoittuu pieni arvoniittyalue aivan Komendantintalon tai ”Valkoisen talon” läheisyyteen. Niityltä voi löytää muun muassa idänsaraa (Carex praecox), pikkutakiaista (Arctium minus) tai idänhierakkaa (Rumex confertus), jotka ovat idän tulokaslajeina viihtyneet talon läheisyydessä valuvien ravinteiden ja hieman ravinnerikkaamman kivipohjan ansiosta. Puutarhakarkulaisista näkyvimpiä saarella ovat kurtturuusu ja rohtosormustinkukka.

Saaristoympäristönä Vasikkasaaren luonto on herkkää, yleisilmeeltään karua ja niukkaravinteista. Saaren keskiosissa sijaitsee umpeenkasvanut lampi, jonka ympäristö poikkeaa tästä yleisilmeestä kosteana keitaana. Lampea reunustaa osittain niin kutsutun ”kiinanmuurin” jäänteet. Vasikkasaaresta avautuu näkymät sekä suoraan Suomenlinnaan että Helsingin mantereiseen siluettiin.

Vasikkasaaren rantapolun kivimuuria
Show in landscape format
Off

Reitit

Vasikkasaaressa on kaksi opastettua reittiä: historiallisia kohteita esittelevä pääreitti ja saaren länsiosaan sijoittuva hyvinvointipolku. Polut voi kiertää haluamassaan järjestyksessä tai vain osittain. Vasikkasaari ei sovellu liikuntarajoitteisille, sillä polut ovat kapeita ja osin kallioisia.

Historian hengessä -reitti

Vasikkasaaren Historian hengessä -reitti kiertää pääosin saaren keskiosassa ja on noin kilometrin mittainen. Reitti kiertää saaren historiallisesti merkittävät paikat sekä parhaat näköalapaikat. Reitillä on seitsemän reittipistettä, jotka voi kuunnella tai lukea mobiilikartalta.

Hetki itsellesi -hyvinvointipolku

Hetki itsellesi -hyvinvointipolku sijoittuu Vasikkasaaren länsiosaan mukaillen saaren rantaviivaa. Polun pituus on vajaa kilometri, mutta maasto on hidaskulkuista kapeaa polkua pitkin ja sisältää pieniä nousuja. Polun varrella on kuusi reittipistettä, jotka voi kuunnella tai lukea mobiilikartalta. Ohjeita voi seurata omien tuntemusten mukaan ja omaan tahtiin. Polun kesto on noin puoli tuntia riippuen hieman omasta tahdistasi.

Komendantin talo Vasikkasaaressa
Show in landscape format
Off

Historia

Calvholmen ja Kalfholm olivat Vasikkasaaren ensimmäisinä niminä 1600-luvun puolivälin kartoissa, jolloin se kuului Santahaminan kylään. Nimi viittaa siihen, että sitä on käytetty laitumena, kuten lukuisia muitakin saaria Helsingin saaristossa. Vasikkasaaren historia jakautuu karkeasti kolmeen vaiheeseen: Venäläisten Vasikkasaareen (1853-1918), Suomen puolustusvoimien Vasikkasaareen (1918-1946) ja kesämajakauteen (1946-). 1700-luvulla Vasikkasaari oli vielä mukana Suomenlinnan linnoitussuunnitelmissa, mutta näitä suunnitelmia ei koskaan toteutettu.

Venäläisten Vasikkasaari

Venäjän armeija alkoi rakentaa varastopaikkaa Vasikkasaareen Krimin sodan aikoihin, miltä ajalta Vasikkasaaren tiilirakennukset ja kivirakennelmat ovat peräisin. Vuonna 1863 saareen siirrettiin venäläisten toimesta hirsimakasiineja Korkeasaaresta, Mustikkamaalta ja Taivallahdesta. Varastoalue saaren keskellä aidattiin kivimuurilla. Muurin päälle oli rakennettu vartiomiehille lankuista vartiosillat, joita pitkin kävelemällä vartiointi tapahtui. Vuonna 1870 saaren laelle valmistui iso tiilinen vartiotalo, ”komendantintalo”. Venäläisajasta on jäänyt saaren länsirannan kallioon hakattu teksti ”1898 byl v karau I. Sidorov” (1898 olin vartiossa I.Sidorov). Muistona tuosta ajasta saareen jäi myös elämään monia kasveja, jotka luetaan venäläistulokkaisiin. Idänhierakka ja idänsara kasvavat kalliorinteessä vartiotuvan alapuolella.

Suomen puolustusvoimien Vasikkasaari

Vasikkasaaren varastoihin jäi paljon Venäjän sotatarvikkeita, jotka siirtyivät Suomen valtion hallintaan vuonna 1918. Saaressa oli sotilaiden vartioyksikkö. Vasikkasaari tuhoutui perusteellisesti räjähdyksessä 8. helmikuuta 1919. Suuri naftasäiliö räjähti ja syttyi palamaan, ja sen jälkeen saaren ammusvarastojen ammuksia räjähteli. Räjähdys kuului Tallinnassa ja Heinolassa asti. Vasikkasaaren puiset rakennukset hajosivat räjähdyksessä täysin. Myös tiilinen vartiomiesten talo hajosi. Huono onni jatkui, kun huhtikuussa suuri määrä öljyä valui mereen ja vartioinnin laiminlyönnistä tuli oikeusjuttu armeijan sisällä. Öljyä kerättiin merestä Kauppatorinkin rannassa. Vasikkasaaren käyttö oli räjähdyksen jälkeen vähäistä.

Kesämajoja vuodesta 1946

Keväällä 1945 SKDL eli Suomen Kansan Demokraattinen Liitto kysyi puolustusministeriöltä kesänviettopaikkaa Santahaminasta meren rannalta. Aluksi siihen ei suostuttu, mutta lopulta saari saatiinkin vuokralle vuonna 1947 merivoimien vastusteluista huolimatta. Saaressa asui kaksi puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluvaa perhettä ja siellä oli suuri naftasäiliö. Oli erikoista, että puolustusvoimien hallussa oleva saari avautui siviilien käyttöön. Samantapaisia kesäsiirtoloita syntyi muillekin armeijan saarille. Vuonna 1953 osa Vasikkasaaresta vuokrattiin Valtion Virkailijain Liitto ry:lle. Näiden kahden alueen välille rakennettiin aita. 1960-luvun alussa Vasikkasaaressa oli 172 kesämajaa, niistä suurin osa SKDL:n alueella. Saari oli puolustusvoimilta vuokrattuna, ja saareen pääsy oli sallittu vain mökkiläisillä ja heidän vieraillaan. Helsingin kaupunki hankki Vasikkasaaren omistukseensa vuonna 1963. Vasikkasaaressa on nykyään 51 mökkiä.

Lisätietoa Vasikkasaaren historiasta ja luonnosta osoitteessa citynature.eu.

Saaren kartta vuodelta 1889
Show in landscape format
Off
Show image on the left
On
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingin Santahaminan länsipuolella sijaitseva Vasikkaaari on noin 18 hehtaarin kokoinen virkistyssaari. Saaressa yhdistyvät kaupunkilaisten virkistyskäyttö ja saaren kesäasukkaiden mökkeily.