Mustavuori - Pääkaupunkiseudun arvokkain rehevä lehto

Mustavuori
Lead text
Mustavuori kuuluu valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan sekä valtakunnallisesti arvokkaisiin rakennetun ympäristön kohteisiin.
Kotkansiipi Mustavuoressa.
Show in landscape format
Off

Luonto

Mustavuoren lehtokasvillisuus on hyvin monipuolista, koska alueen kallioperässä on runsaasti vaateliaita kasveja hyödyttäviä mineraaleja. Lisäksi linnoittaminen kaivauksineen on edistänyt kalkin ja ravinteiden liukenemista. Mustavuoren keskellä olevalla kalliolla on ensimmäisen maailmansodan aikaisia juoksuhautoja ja kolme isoa louhittua luolaa.

Sirittäjät, kultarinnat ja mustapääkertut kuuluvat Mustavuoren lehtojen laulajiin. Myös pikkusieppo, pyy ja teeri viihtyvät metsissä, jotka saavat kehittyä luonnontilassa. Tällaisiin metsiin kertyy myös lahopuuta, joka on muun muassa kääpien elinehto. Alueelta löytyy runsas kääpälajisto, seassa harvinaisia lajeja, kuten harsu- ja poimukääpä.

Vanha tykkitie Mustavuoressa.
Show in landscape format
Off

Reitit

Mustavuoressa risteilee paljon polkuja, ja hyvinä lumitalvina ylläpidetään latuja Helsingin kaupungin toimesta.

Metsässä kiertävä 2,5 km pituinen Mustavuoren polku kulkee osittain leveää ulkoilutietä pitkin, mutta metsässä polku on paikoitellen kapea, joten sitä ei voi kulkea lastenrattaiden kanssa.

Muista olla luolien ja rotkojen läheisyydessä erittäin varovainen, koska maastossa ei ole suojakaiteita. Luolien katosta ja juoksuhautojen seinämistä voi irrota lohkareita, joten niihin ei pidä mennä. Maastossa liikkuminen tapahtuu jokaisen omalla vastuulla. Luolien lähistöllä lapsia ei tule yksin päästää polun ulkopuolelle.

Sinivuokkoja Mustavuoressa.
Show in landscape format
Off

Historia

Mustavuori kuuluu valtakunnallisesti arvokkaisiin rakennetun ympäristön kohteisiin. Varsinaista asutusta Mustavuorella ei ole ollut, mutta juoksuhaudoissa oli metsien miesten majakylä 2000-luvun alkuun asti. Mustavuoren itä- ja kaakkoisreunalla on ollut kalkkikivilouhos 1700-luvulla. Kaakkoiskulmalla oleva louhoskuoppa on täyttynyt vedellä ja muodostunut lammeksi.

Ensimmäisen maailmansodan aikana ihmisiä ja hevosia kokoontui vallitöihin eri puolille Helsingin laitamille, muun muassa Mustavuoreen, joka oli yksi suuri työmaa. Mukana oli niin kiinalaisia siirtotyöläisiä kuin suomalaisia työmiehiä.

Mustavuorella on myös luolia ja juoksuhautoja, jotka ovat muinaismuistolain suojelemia. 

Löydät runsaasti lisätietoa Mustavuoren luonnosta osoitteessa citynature.eu.

Näin pääset

Matka Helsingin Rautatieasemalta metrolla, bussilla ja kävellen kestää noin 50 minuuttia. Hae reittiohjeet.

Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Mustavuori kuuluu valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan sekä valtakunnallisesti arvokkaisiin rakennetun ympäristön kohteisiin.