Luonto lumoaa digitaalisesti

Lead text
Kaupunkilaisille tarjotaan luontoretkiä kotisohvalta, vinkkejä luonnossa viihtymiseen ja ideoita omatoimiseen retkeilyyn Helsingin luontokohteissa.

Luontoretkivideot ja livekamerat 

Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden työntekijät ja Ympäristötutkimus Yrjölän luonto-oppaat johdattavat etäluontoretkille Helsingin monipuolisiin luontokohteisiin. Kevään ja kesän aikana julkaistavissa luontoretkivideoissa hengähdetään Helsingin luonnossa, seurataan kevään etenemistä ja tutustutaan luontokohteiden erityispiirteisiin. Videot julkaistaan Oodi Helsingin luonnolle -videosarjassa Helsinki-kanavalla sekä YouTube -tilillä Helsinki Kaupunkiympäristö.

Vanhankaupunginlahden uudessa merikotkalivessä seurataan jo julkkiksen maineeseen noussutta merikotkapariskuntaa poikasineen. Merikotkapari on nimetty Nadiksi ja Amaliaksi Vanhankaupunginlahdella sata vuotta sitten vaikuttaneen legendaarisen kalastajapariskunnan mukaan. Merikotkien perhe-elämän lisäksi nähdään samaan Lopin saareen asettuneiden harmaahaikaroiden ja merimetsojen pesimäpuuhia.

Vasikkasaaren livekamerassa rentoudutaan merimaisemissa ja jännitetään pesäkamerassa, aloittavatko tiaiset pesintänsä.

Lumoava Helsinki – 200 luontoelämystä -kirja 

Helsingin kaupungin julkaisema Lumoava Helsinki – 200 luontoelämystä -kirja on nyt saatavilla ilmaiseksi pdf-versiona. Kirjan on toimittanut Jussi Helimäki ja kustantanut Edita. Helsingin luontoretkikohteita kattavasti esittelevä teos on saatavilla verkossa sekä suomeksi että englanniksi. Kirja toimii oppaana lähiluontoon ja tarjoaa monipuolisia luontoretki-ideoita kaupunkiin.

Ihmisiä Lammassaaren näköalatasanteella
Show in landscape format
Off

Vinkkejä ja ideoita lähiluonnossa liikkumiseen

Löydä Helsingin luonto -sivulle on lisätty ideoita luonnossa viihtymiseen. Lapsiperheille on koottu materiaalia luontoretkeilyn tueksi, kuten vinkkejä lintuharrastuksen aloittamiseen, luontobingoon ja oman luontopolun pystyttämiseen. Sivulta löytyvät myös ohjeet lajien tunnistamiseen mobiilisovelluksen avulla ja vinkkejä luonnon havainnointiin merenrannalla.  Tietoa Helsingin luonnon arvokohteista löytyy karttapalvelusta osoitteesta kartta.hel.fi.

Kaupunkiluonto somessa

Facebook-sivu Kaupunkiluonto Helsingissä -sivulla seurataan ajankohtaisia luontohavaintoja puistoista luonnonsuojelualueille. Sivua päivittävät Helsingin kaupunkiympäristön asiantuntijat. Harakan saaren kevättunnelmiin voi sukeltaa Harakan luontokeskuksen sosiaalisen median tileillä Facebookissa ja Instagramissa.

Luonnossa liikkuminen

Helsinki kuuluu niihin harvoihin maailman pääkaupungeista, joissa todellinen luonto on lähellä ihmistä. Kaupungin lähiluonnosta löytyy toinen toistaan upeampia kohteita, joista kannattaa ottaa kaikki irti. Löydät helposti kymmeneen suosituimpaan, kun otat oppaaksesi mobiililaitteilla toimivan citynature.eu/helsinki-verkkosivuston. Mobiiliopas neuvoo, miten pääset luontokohteeseen. Lisäksi oppaan valmiit retkireitit auttavat kulkemaan maastossa sekä sisältävät runsaasti tietoa kohteen luonnosta, historiasta ja palveluista. Esite citynature-luontokohteista (pdf). 

Helsingin luontoon! -esitesarjan avulla voit tutustua Helsingin tärkeimpiin virkistys- ja luonnonsuojelualueisiin. Esitesarja on toteutettu Helsingin kaupungin sekä luonto- ja matkailuasiantuntijoiden yhteistyönä. Sarjaan kuuluvat Seurasaari ja Meilahden huvila-alue, Vartiosaari, Viikki, Kallahdenniemi, Uutelan ulkoilualue, Lauttasaari, Vantaanjoki sekä Mustavuori.

Tutustuthan koronaepidemian aikaisiin ulkoilusuosituksiin. Suomen Latu on laatinut vastuullisen ulkoilijan etiketin, joka sisältää ohjeet turvalliseen ulkoiluun. Suomen luontokeskus Haltia on myös laatinut kattavan ohjeistuksen retkeilyyn korona-aikana.

Simple liftup
Show image on the left
On
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Kaupunkilaisille tarjotaan luontoretkiä kotisohvalta, vinkkejä luonnossa viihtymiseen ja ideoita omatoimiseen retkeilyyn Helsingin luontokohteissa.