7 vinkkiä vastuulliseen retkeilyyn

Mushroom hunting in Mustavuori forest.
Lead text
Helsingissä luonto on aina lähellä ja sinne on helppo mennä. Vastuullinen retkeilijä kunnioittaa luontoa, eläimiä ja myös muita ihmisiä. Tässä vinkkejä siihen, miten jätät luontoon vain jalanjälkesi.

Virkisty lähiretkeillen

Helsingissä kannattaa katsoa myös aivan lähelle. Luontoon ei tarvitse matkustaa tuntikaupalla, vaan merenrantaa ja metsiä löytyy ihan vierestä. Suomen pääkaupunkiseutu tarjoaa tilaa ja luonnonrauhaa, mutta samalla löydät myös urbaaneja palveluita ja luontoaktiviteetteja tarjoavia yrityksiä. Lähiluontoon tutustumalla tuet paikallisia yrittäjiä ja jätät pienemmän jalanjäljen.

Suosi julkisia kulkuneuvoja

Pääkaupunkiseudulla pääsee moneen retkikohteeseen vaivattomasti julkisen liikenteen avulla. Helsingin ja Espoon upeat rantamaisemat tarjoavat paljon virkistymismahdollisuuksia vain muutaman metroaseman päässä, ja saariin pääsee kesäisin yhteysaluksilla. Kesällä kannattaa hyödyntää laajaa kaupunkipyöräverkostoa ja lähteä pyöräretkelle. Ydinkeskustasta pääsee kävellen jopa 11 km pitkään keskuspuistoon. Lisäksi Helsingin läheisyydestä löytyy jopa kolme julkisilla kulkuvälineillä saavutettavaa kansallispuistoa. Helsinki ja lähialueet tarjoavat myös mahdollisuuksia kokea luontoelämyksiä esteettömästi.

Seen from above, two foragers stop for a coffee break on a large, mossy rock, resting a wicker basket half-full of Chanterelles between them. In the frame you can only see the foragers' legs, basket, coffee and the ground.
Show in landscape format
Off

Nauti keräilystä ja kalastuksesta 

Jokamiehenoikeus antaa meille kaikille mahdollisuuden liikkua ja oleskella luonnossa. Jokamiehenoikeudella saa mm. kerätä sieniä, marjoja, villiyrttejä ja kukkia. Myös onkiminen ja pilkkiminen on sallittu, mutta vesistöjen mahdolliset kalastusrajoitukset kannattaa tarkistaa etukäteen. Vastuullinen retkeilijä muistaa, että jokamiehenoikeuksiin kuuluu myös velvollisuuksia esimerkiksi lähellä asumuksia ei saa oleskella ja luontoa ei saa vahingoittaa.

Levähdä taukopaikoilla

Ruoka maistuu aina hyvältä ulkona, ja taukopaikalla on mukava valmistaa päivän satoa vaikkapa nuotion lämmössä. Luonnonsuojelualueilla sallitut tulentekopaikat on merkitty alueen karttaan ja alueen tiedoista voi myös tarkistaa onko tulentekopaikoille viety valmiita polttopuita. Maasta saa kerätä kuivia risuja ja käpyjä, mutta puita ei saa vahingoittaa eikä kaataa. Tulenteko ei kuulu jokamiehenoikeuksiin ja tulentekoon tarvitaan aina Metsähallituksen tai maanomistajan lupaa. Maanomistajan tiedot saa Maanmittauslaitokselta. Myös kertakäyttögrillin käyttäminen lasketaan tulenteoksi. Avotulen tarpeen voi välttää ottamalla retkelle mukaan retkikeittimen, jota saa käyttää ilman maanomistajan lupaa.

Suojele luonnon monimuotoisuutta

Suojele luontoa pysymällä merkityillä reiteillä ja tutustu etukäteen alueen mahdollisiin luonnonsuojelualueisiin sekä liikkumisrajoituksiin ja -aikoihin. Älä ruoki eläimiä ja anna pesimärauha. Luonnosta poimitut kukat ilahduttavat vielä kotona maljakossa, mutta älä poimia rauhoitettuja tai uhanalaisia lajeja. Retkellä ei myöskään saa kerätä sammalta tai jäkälää.

Lemmikki retkikaverina

Parhaan kaverin kanssa on hauska liikkua luonnossa, mutta muista huomioida luonnossa asuvia eläimiä ja pidä koirasi aina kytkettynä. Myös vastaantulijat saattavat pelästyä vapaana liikkuvaa koiraa. Kerää myös koirasi jätökset ja laita koirankakkapussi sekajäteastiaan, näin huomioit myös muut luonnossa liikkujat.

Ja tietenkin: Älä roskaa

Puistoja lukuun ottamatta luonnosta ei useinkaan löydy roska-astioita. Retkeilyn kultainen periaate onkin: kaiken minkä jaksat viedä luontoon, jaksat myös tuoda sieltä pois. Pakkaa siis mukaan  roskapussi jos toinenkin. Ympäristöä voi suojella myös pienillä teoilla, joten lähde vaikkapa plogging (roskajuoksu) -lenkille, jolloin sekä luonto että kroppa kiittävät.

A man is walking a medium sized grey dog up a hill in the woods of Alppipuisto Park
Show in landscape format
Off
Finnish

Muistilista vastuulliseen retkeilyyn:

- Ota roskapussi mukaan ja tuo pois ainakin omat roskasi.

- Hyödynnä taukopaikkoja.

- Pysy merkityillä reiteillä.

- Älä ruoki eläimiä ja anna pesimärauha.

- Muista että tulenteko ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingissä luonto on aina lähellä ja sinne on helppo mennä. Vastuullinen retkeilijä kunnioittaa luontoa, eläimiä ja myös muita ihmisiä. Tässä vinkkejä siihen, miten jätät luontoon vain jalanjälkesi.