10 uutta tapaa nauttia Helsingin lähiluonnosta

Three women carrying large bags are walking by a tall, dry-stone wall, past trees towards a rocky shoreline. The sun shine so brightly towards the camera that the water and view across it have whited out.
Lead text
Nyt on paras hetki lähteä luontoon. Keräsimme kymmenen luontoelämystä, joista pienimpiä et ehkä tunne entuudestaan. Miten olisi mindfulness metsässä, luontolauluretki tai puutarhassa hengittely?

Mindfulnessia mäntyjen katveessa

Metsässä liikkuminen ja mindfulness lievittävät tutkitusti stressiä. Mikä onkaan tulos, kun nämä kaksi asiaa yhdistää? Pohjois-Helsingin Haltialan aarnimetsä ja sen naapuri Niskalan arboretum ovat satumaisia paikkoja. Oksilta roikkuva naava tuo mieleen haltian parran. Täällä Mindstonen työterveyshoitaja ja mindfulness-ohjaaja Jonna Huomo järjestää läsnäoloon, hengittämiseen ja rauhoittumiseen keskittyviä harjoituksia, metsäytyksiä. Naturested-yrityksen liikuntaneuvoja ja meditaatio-ohjaaja Kaisa Koskinen puolestaan tarjoaa Helsingin Uutelassa japanilaiseen Shinrin-tekniikkaan perustuvia rentoutus- ja meditaatioharjoituksia, metsäkylpyjä. Kolmetuntinen kierros päättyy kuusenkerkkäteehen ja pientuottajien välipalaan. 

Villiyrtit odottavat poimimista 

Ihan kuin silmät avautuisivat ensi kerran: tutun polun varrella kasvaa yhtä ja toista suuhun sopivaa. Karhunlaukkaa, nokkosta, vuohenputkea…  Pyöräyttäisikö villismoothien, pistäisikö löydökset pizzaan vai tekisikö virkistävän ihohoidon? Hortoiluun eli villiyrttien ja -vihannesten poimintaan jää koukkuun, kunhan tietää, mitä poimia ja miksi. Villiyrttikursseja on tarjolla sekä metsässä että verkossa. Luontokoulu Wildfoods Helsinki järjestää pääkaupunkiseudun metsissä yrttipoiminnan perus- ja jatkokursseja.  Syksyä kohti opetus painottuu sieniin. Jos samoilet mieluiten itseksesi, voit opiskella hortoilua netissä. Nuuksion Feel the Naturen eräoppaiden verkkokurssi tarjoaa myös kahdeksan hyvää reseptiä.  

Ääni edellä luontoon 

Tunnetko Ronja Ryövärintyttären keväthuudon? Sellaistakin ääntä saattaa syntyä, kun lähtee jazzlaulaja Sanni Orasmaa mukaan Pihlajasaareen. Orasmaan luontolauluretki auttaa löytämään tuntumaa omaan kehoon. Ääntely voi alkaa vaikkapa m-äänteen etsimisellä ja edetä huokailun kautta hyräilyyn. Sound by Naturen parituntisen session aikana antaudutaan äänen värähtelylle ja vapaudutaan liiasta analysoinnista. Juhannuksesta alkaen kesäaikaan aamulauluretket lähtevät päivittäin Merisatamasta lauttakyydillä Pihlajasaareen.  Varaus tehdään netissä.

Turistina pääkaupungin metsässä

Matkailuyritys Taiga Timesin oppaat vievät tavallisesti ulkomaalaisia savusaunaan kansallispuistoissa ja auttavat marjastamisen alkeissa. Kun koronavirus kadotti luonto-oppailta kansainväliset asiakkaat, Taigan väki räätälöi palvelunsa Suomessa asuville. Lapsiperheille ja vähemmän retkeilleille sopii yhden yön telttaretki. Helsingin keskustasta lähdetään Porkkalanniemeen klo 17 ja palataan seuraavana aamuna klo 10.30. Vaellus on kolmen kilometrin mittainen. Täysylöspitoon kuuluvat ruoat, teltat ja makuupussit.  Pienryhmään mahtuu enintään kuusi ihmistä.

Joogaa metsässä 

Lotta Leiwo on kansanperinteeseen erikoistunut joogaopettaja, joka vie oppilaansa länsiherttoniemeläiseen metsään. Metsäjoogi kehottaa tunnustelemaan sammalta paljaalla jalkapohjalla ja rapistelemaan männynkaarnaa sormenpäillä. Tunneilla aistitaan ympäristöä sekä sisäistä tilaa, tehdään asanoita epätasaisella alustalla ja rentoudutaan. Huonoa säätä ei Leiwon mielestä ole. Kauempana asuville Leiwo on tehnyt äänitteen, jonka kanssa voi mennä metsään itsekseen. LottaJoogan metsäjoogatunti kestää puolitoista tuntia.

Looking upwards at 3 people stretching their arms above their heads in the middle of the forest while practicing yoga.
Show in landscape format
Off

Sormet multaan Annalassa 

Annalan puutarha Helsingin Arabiassa on aarre, joita soisi olevan joka kodin lähistöllä. Viehättävästi rinteessä kukkivat viljelmät hellivät sekä ulkoilijoita että opinjanoisia puutarhaihmisiä. Palstojen tuoksuja hengittäessä virkistyy ja rauhoittuu samanaikaisesti. Kummallista ja kiehtovaa! Täällä pääsee tutustumaan perinteiseen keittiökasvimaahan sekä tunnistamaan yrttejä. Värjäyksessä käytettävät kasvit on istutettu omaksi kokonaisuudekseen, perinnelääkekasvit omakseen. Puutarhaa hallinnoiva Hyötykasviyhdistys toimii alueen keltaisessa J-rakennuksessa (Hämeentie 154). Sen taitavat ohjaajat opastavat ihmisiä kaikissa puutarhahoidon kysymyksissä. Tänä kesänä kurssit pidetään ulkotiloissa. Kiinnostavatko kateviljely tai alueen vanhat tammet – vai treenaatko mieluummin puutarhassa taijia? 

Tunnistatko sata lintua?  

Birdlife Finland teki muutama vuosi sitten fiksusti perustamalla Tunnista sata lintulajia -haasteen. Sen ansiosta moni kiinnostui siivekkäistä ja jatkaa nyt harrastustaan. Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa järjestää Helsingissä säännöllisesti linturetkiä eri puolilla kaupunkia. Muun muassa Hietalahden hautausmaa ja Lapinlahden ranta on rikasta lintualuetta. Monet retkistä ovat avoimia ja maksuttomia, osa vain jäsenille. Kaikilla retkillä on mukana yksi tai useampi kokenut opas. Hän auttaa havaitsemaan lintuja, jotka muuten saattaisivat jäädä näkemättä. Retket alkavat ja päättyvät Kiasman bussipysäkillä. 

Kahvit kartanolla

Helsingin menneisyyteen pääsee kurkistamaan komeissa kartanoissa ja huviloissa. Monissa kartanoissa toimii kahvila tai ravintola, ja niiden ympäristössä on vehreä pihamaa. Rastilan kartanon Café Monami (Karavaanikatu 4) on viehättävä kesäpäivän kohde, jossa kotiruoka maistuu. Vieressä ovat Rastilan uimaranta sekä merelliset lenkkimaastot. Lauttasaaren kartanossa toimii Koneen säätiö. Pihalla on Lahopuutarha-teos, jonka hidasta hajoamista on kiinnostavaa, jopa runollista seurata. 

Maastoon hevosen selässä

Helsinki näyttää toiselta hevosen selässä. Parhaaseen kesätunnelmaan pääsee maastotunnilla. Aloittelija saa mukaansa taluttajan, kokeneemmat lähtevät letkassa kohti vapautta. Ruskeasuon talleilta pääsee suoraan Keskuspuiston metsäisille teille. Pohjois-Helsingissä Tuomarinkylän ympärillä on isot peltoaukeat, Vantaanjoen penger ja mäkisiä metsäteitä. Husön tallilla onnekkaimmat maastoratsastajat pääsevät hellepäivänä uittamaan ratsuja. Kun letkan kärjessä ratsastava opettaja nostaa laukan, huolet irtoavat kyydistä. 
Keskustalli, Ratsastie 10
Tuomarinkartanon Ratsastusopisto, Kavaleffintie 8
Tuomarinkylän ratsastuskoulu, Ratsukkopolku 5 ja Ratsastie 10
Husön Ratsastuskeskus, Talosaarentie 283

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Nyt on paras hetki lähteä luontoon. Keräsimme kymmenen luontoelämystä, joista pienimpiä et ehkä tunne entuudestaan. Miten olisi mindfulness metsässä, luontolauluretki tai puutarhassa hengittely?