Amos Rex - urbaani taidemekka kaupungin ytimessä

Amos Rex kuvattuna ylhäältä
Lead text
Amos Rex taidemuseo ihastuttaa arkkitehtuurillaan ja näyttelyillään jo kolmatta vuotta. Ensimmäinen vuosi toi taloon yli puoli miljoonaa kävijää. Helsingin Sanomat kutsui Amos Rexiä maailman satumaisimmaksi museoksi ja Architects Newspaper kertoi rakennuksen sisäpihoineen olevan täysosuma Helsingissä.

Suomalaiset tunnetaan kuuliaisina jonottajina. Kukapa unohtaisi 2018 loppuvuoden uutiskuvat, joissa jopa satojen metrien jonot kiemurtelivat Lasipalatsin ympäri massojen jonottaessa Amos Rexin ensimmäiseen näyttelyyn. Tilanne oli poikkeuksellisen kutkuttuva: hyväntuulisia vierailijoita ei haitannut pureva tuuli eikä pakkanen. Jotkut odottivat vuoroaan 2-3 tuntia päästäkseen nauttimaan puhuttaneesta digitaiteesta. TeamLabin Massless-näyttelyn näki lopulta yli neljännesmiljoona kävijää.

Taidemuseo nousi myös kansainvälisen median otsikoihin heti avautuessaan ja Amos Rexiä käsittelevien juttujen tilastoitiin tavoittaneen miljoonia lukijoita jo ennen avautumistaan. Galleria sijaitsee erittäin innovatiivisessa tilassa ja sen näyttelyt ovat korkealaatuisia. Talon henkilökuntakin on iloinnut ensimmäisen vuoden menestyksestä, vaikka työtä on ollut paljon. 

Ainutlaatuinen arkkitehtuurikohde

Taidemuseo avattiin kaksi ja puoli vuotta kestäneen ja 50 miljoonaa euroa maksaneen rakennustyön jälkeen elokuussa 2018. Tilat sijoittuvat pääosin uudisrakennukseen aukion alle. Amos Rex koostuu arkkitehtitoimisto JKMM:n suunnittelemista uusista maanalaisista näyttelytiloista, vanhaan loistoonsa entisöidystä Lasipalatsista elokuvateattereineen sekä näyttelytilojen kattona kumpuilevasta Lasipalatsin aukiosta. 

Taidemuseon lempeästi kaartuvat kupolit luovat aukiolle moninaisia mahdollisuuksia. Kesäisin aukiota reunustavat kaupungin aurinkoisimmat terassit ja kupolit houkuttelevat valokuvaukseen ja kiipeilemään. Kuvia talosta, pihasta ja näyttelyistä voi haarukoida somessa #amosrex -tunnisteella.

Amos Rexin portaat näyttelytilaan // Kinon portaat kattoikkunasta
Show in landscape format
Off

Kolme kerrosta kulttuuria

Pääsisäänkäynti on Mannerheimintien puolelta, esteetön sisäänkäynti Lasipalatsinaukion puolella. Pääovia reunustavat punaiset pyörivät Amos Rex  -valokirjaimet. Katutasossa sijaitsevat taidemuseon lipunmyynti ja monipuolinen museokauppa.  Kaupan tarjonta vaihtelee ajankohtaisten näyttelyjen mukaan, mutta paperitavaraa, pelejä, designastioita ja -heijastimia sekä muita tuotteita on monessa hintatasossa. Esimerkiksi upeat taidekirjat ja kokonaan heijastavasta kankaasta valmistettu sateenvarjo houkuttelevat laatutietoisia. 

Kellarikerros on varattu näyttelytiloille. Kun astelee alas vetoavaan valkoiseen valoon, voi samalla ihailla portaikon  yläpuolella olevasta ikkunasta syntyvää maisemaa sisäpihalle. Ala-aulassa sijaitsevat naulakot (ilmainen) ja tyylikkäät wc-tilat (unisex). Aulan kattoikkunasta ylös kurkatessa voi nähdä hassut miniportaat, jotka on tehty elokuvateatterin koneenkäyttäjää varten. 

Tunnelma muuttuu täysin valoa tulvivasta aulasta tummaan näyttelytilaan siirryttäessä. Ensimmäisenä ihastuttaa pystypuulattian joustavuus jalan alla ja siitä tilaan leviävä metsäisen muheva tuoksu. Seuraavaksi katse nousee kymmeneen metriin kipuavaan kattoon ja sen kulmikkaisiin paljetteihin, joita on tuhansia. Tila muuntautuu erilaisiin tarpeisiin ja sitä voidaan jakaa nerokkaasti niin perinteisen maalaustaiteen kuin modernin digitaiteen tarpeisiin. Onpa tilaan uudelleenrakennettu kieltolain aikainen funkkiskahvilakin 90 vuoden takaa. 

Lead text
Amos Rex on vastuullinen: se käyttää ekosähköä, työllistää vaikeasti työllistyviä ja kannustaa julkiseen liikenteeseen.

Amos Rexissä on 3-4 vaihtuvaa näyttelyä vuosittain. Joissain näyttelyissä on mahdollisuus kokea lisättyä todellisuutta (AR) lataamalla puhelimeen Arilyn-applikaation. Frosteruksen kokoelmaan voi tutustua talon aukioloaikoina. Sigurd Frosteruksen jälki-impressionistinen taidekokoelma tarjoaa kävijöille katsauksen 1900-luvun Suomessa orastavaan modernismiin. 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla toiminut taidekeräilijä Frosterus tunnetaan Stockmannin tavaratalon arkkitehtina. 

Näyttelyiden aiheena ovat uusin, usein kokeileva nykytaide, 1900-luvun modernismi (klassikot) ja muinaiset kulttuurit. Kesäisin talossa voi nähdä pohjoismaista nykytaidetta. Jos kaipaat lisätietoa näyttelystä tai rakennuksesta, niin keskusteluoppaat tunnistaa samanvärisistä tikkitakeista, jotka on suunnitellut RH. Heidän kanssaan voi keskustella vaikkapa taiteen syvästä olemuksesta tai pyytää vinkkejä, jos olet lapsen kanssa liikenteessä.

Toisessa kerroksessa sijaitsee elokuvateatteri Tilausteatteri Bio Rex, joka valmistuessaan 1936 oli yksi kaupungin modernimmista ja suurimmista. Vuosien varrella siitä tuli tärkeä lippulaivateatteri niin kotimaisille kuin ulkomaisille ensi-iltanäytöksille. Bio Rexissä voi järjestää oman elokuvanäytöksen tai tapahtuman. Tarjoilut on helppo tilata samassa rakennuksessa sijaitsevasta Ravintola Lasipalatsista.

Elokuvateatteri Bio Rex oli valmistuessaan 1936 yksi kaupungin modernimmista ja suurimmista.
Show in landscape format
Off

Lasipalatsissa sijaitsee lisäksi useita kahviloita ja ravintoloita sekä mm. Karhun, Makian ja Iittalan liikkeet.

Saapuminen

Amos Rex sijaitsee ydinkeskustassa, noin 400 metriä Rautatieasemalta länteen. Lähelle pääsee useimmilla raitiovaunulinjoilla (1, 2, 3, 5, 6/6T, 7, 9, 10) ja lähin pysäkki on Lasipalatsi. Metrolla saavuttaessa voi hypätä pois joko Rautatieaseman tai Kampin pysäkillä. 

Ravintola Lasipalatsin julkisivu
Show in landscape format
Off
English

The glass palace, built in 1936, is a gem of Finnish functionalist architecture. This coexistence of old and new is very intriguing to us.”
Museum Director Kai Kartio
 


 

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Amos Rex taidemuseo ihastuttaa arkkitehtuurillaan ja näyttelyillään jo kolmatta vuotta. Ensimmäinen vuosi toi taloon yli puoli miljoonaa kävijää. Helsingin Sanomat kutsui Amos Rexiä "maailman satumaisimmaksi museoksi". Architects Newspaper kertoi rakennuksen sisäpihoineen olevan täysosuma Helsingissä