Virkisty Helsingin helteessä - 9 kokemisen arvoista uimapaikkaa pääkaupunkiseudulla

While three men look on in the foreground, another man swan dives into a lake from a raised platform on a summer's day.
Banner text
Näin toimit vastuullisesti uimarannalla
Mobile link text
Uintietiketti
Finnish

Helteen helliessä alkaa herkästi tehdä mieli uimaan, ja Helsingin seudulla on onneksi upeat pulahdusmahdollisuudet. Keräsimme listan keskenään hyvin erilaisista, mutta yhtä mielenkiintoisista ja virkistävistä uimapaikoista, jotka pääkaupunkiseudulla kannattaa kokea. Listalla on kaikkea funkkistyylisestä maauimalasta erämaalampeen – miksi et kokisi näitä kaikkia tänä kesänä! 

Antti Huttunen
Retipaikka.fi
Antti Huttunen / Retkipaikka

Tarkistathan kohteiden ja palvelujen aukioloajat kesällä 2021.

Hietarannan uimaranta, klassikko 

Helsingin upeimpien uimarantojen listaa ei voi aloittaa ilman tätä klassikoiden klassikkoa. Keskikesän kuumina päivinä on paikalle syytä saapua aikaisin aamulla, sillä kyseessä on yksi pääkaupungin suosituimmista rannoista. Todellinen aamuvirkku saa nauttia tästä hiekkarantojen helmestä kaikessa rauhassa. 

Hietarannan uimarannalla on myös monia palveluita. Täältä löytyvät rantalentopallo- sekä koripallokentät, kuntoiluvälineet, wc, suihkut sekä pukuhuoneet. Lapset viihtyvät Hietsun leikkipaikalla, ja kahvilasta voivat vesipedot, auringonpalvojat ja muut rannalla nautiskelijat käydä ostamassa evästä. Hietsussa on myös uimavalvonta
7.6.-15.8.2021.
Hiekkarannantie, Helsinki 

Uimastadion, pala historiaa 

Funkkistyylisen Uimastadionin historia tekee siitä aivan erityisen mielenkiintoisen. Uimastadionia alettiin rakentaa jo vuoden 1940 olympialaisia varten, mutta sodan vuoksi kisat piti lopulta perua. Nykypäivän uimari voi viihdyttää itseään sillä mielikuvalla, että jonkin aikaa Uimastadionin altaita käytettiin silli- ja juuresvarastoina. Uimastadion valmistui sodan viivyttämänä vuonna 1947 ja toimi Helsingin kesäolympialaisissa kisa-areenana vuonna 1952. 

Alueelta löytyy 50-metrisen altaan lisäksi muun muassa kahluu-, hyppy- sekä lastenallas, voimailupaikka, rantalentopallo- ja koripallokentät sekä kioski.
Hammarskjöldintie 5, Helsinki 

Kumpula, maauimala keskellä idylliä 

Kumpula on kuuluisa idyllisestä puutalomaisemastaan, ja sen maiseman sylistä löytyy myös yksi Helsingin suosituimmista uimapaikoista. Kuten Uimastadionin, myös Kumpulan maauimalan historia liittyy Helsingin olympialaisiin. Kumpulan maauimala rakennettiin nimittäin olympialaisten harjoitusaltaaksi. Kyseessä on yksi koko Suomen vanhimmista ratamaauimaloista. 

Kumpulasta löytyvät 25 metriä pitkä allas sekä lastenallas, kahluuallas ja hyppyallas. Myös koripallo- ja rantalentopallokentät sekä leikkialue ja kahvila viihdyttävät kesän nautiskelijoita. 

Allastie 1, Helsinki 

Behind a lifebelt and coastguard warning flag on poles, two people sit on the beach looking out towards the sea on a sunny day.
Show in landscape format
Off

Aurinkolahti, Suomen Miami 

Vuosaaressa sijaitseva Aurinkolahti on suomalaiseksi rannaksi varsin erikoinen: hiekkaranta on jopa 700 metriä pitkä ja kaartuu kauniisti kuin etelänmailla ainakin. Jos siis haluat nauttia rantalomatunnelmasta poistumatta kaupungista, tämä on sinun kohteesi! Hiekkaranta on kaiken lisäksi matala, sopien koko perheelle. 

Aurinkolahden lähellä on koripallokenttä sekä voimailupaikka. Rannan kauneudesta on mahdollista nauttia myös vesitse, sillä paikalla vuokrataan SUP-lautoja. Myös kahvila, pukuhuoneet sekä turvallisuudesta huolehtivat uimavalvojat palvelevat Aurinkolahden kesäisiä kävijöitä. 
Aurinkoranta 15, Helsinki 

Mustikkamaa, hiekkaa ja silokallioita 

Korkeasaari on kesän ykköskohteita, mutta tiesitkö, että vierestä löytyvä Mustikkamaa kätkee syliinsä aivan ihanan uimarannan? Kauniilla paikalla levittäytyvä, matala hiekkaranta on ennen kaikkea perheiden ja nuoremman väen suosiossa. Hiekan lisäksi Mustikkamaan uimarannalta löytyy silokallioita, joilla kelpaa köllötellä aurinkoa ottamassa. Rauhaa kaipaava löytää tältä rannalta myös suojaisampia nurkkauksia. 

Mustikkamaan uimarannalla on pukuhuoneet sekä suihkut, ja paikka kuuluu kaupungin uimavalvonnan piiriin. Mustikkamaa on saari, jolla voi viettää vaikka koko kesäpäivän: alueelta löytyy muun muassa kävelyreittejä ja kuntoilulaitteita sekä jalkapallo-, koripallo- ja tenniskentät. 

Mustikkamaanpolku 1, Helsinki 

Iso-Parikas, kirkas erämaajärvi 

Sinileväkauden ollessa pahimmillaan löytyy pelastus Nuuksiosta. Kansallispuiston pohjoisosissa lainehtivat Iso- ja Vähä-Parikas ovat kirkasvetisiä erämaalampia, joissa sinilevä ei viihdy. Loivasti syvenevä, hiekkapohjainen ranta sopii hyvin myös lapsille. Järvet sijaitsevat Salmen ulkoilualueella ja ovat saavutettavissa lyhyellä kävelymatkalla Nuuksion Pohjoiselta Portilta. Viilentävien vesien lisäksi kävijät saavat nauttia Nuuksion luonnonkauniista kansallispuistomaisemista, ja jos metsä- tai maastopalovaroitukset eivät ole voimassa, voi eväät nauttia nuotiopaikoilla tulistellen. Nämä syrjäiset lammenrannat ovat myös rauhallisia silloinkin, kun pääkaupungin hiekkarannat vilisevät elämää. 
Lähin pysäköintialue osoitteessa Salmentie 100 B, Vihti 

Show in landscape format
Off

Myllyjärvi, Espoon salaisuus 

Myös Espoosta löytyy virkistäviä erämaajärviä tuomaan helpotusta kesän hellepäiviin. Yksi Espoon järvihelmistä on eteläinen Myllyjärvi, jonka luokse on lähes mahdotonta osua sattumalta: tämä paikka pitää tietää, jotta sinne löytää. Myllyjärven laineista nauttiakseen on ensin huhkittava sata metriä jyrkkää ylämäkeä, mutta järvi palkitsee. Myllyjärveä ympäröi kaunis suojelualue, ja paikka tarjoaa rauhaa ja puhtautta. Eteläisen Myllyjärven uimarannalta löytyvät pukukopit. Mukaan kannattaa varata piknik-kori täynnä hetivalmiita herkkuja. 
Lähin pysäköintialue osoitteessa Myllyjärventie 8, Espoo 

Mustasaari, suojaisa merenranta 

Mustasaaren pieni hiekkaranta on yksi Helsingin kauneimmista. Mustasaari on seurakunnan ulkoilu- ja leirikeskussaari, joka löytyy Kaskisaaren ja Lauttasaaren vierestä. Vaikka Mustasaaren uimaranta on meren rannalla, on ranta yllättävän suojaisa, sillä suoraan sitä vastapäätä on Hevossaari. Niinpä suuria aaltoja ei täällä tarvitse väistellä. Mustasaaren uimarannalta löytyvät pukukopit sekä suihku, leikkipaikka ja kahvila. 
Saarihuhdanpolku, Helsinki 

Vetokannas, hiekkakuoppa kaikenikäisille 

Vanhat hiekkakuopat ovat tunnetusti usein aivan huikeita uimarantoja. Yksi tällainen löytyy Vantaan Kaivokselasta. Vetokankaan uimaranta jatkuu koko hiekkakuopan ympäri ja sopii kaikenikäisille, sillä alueella on sekä lapsille soveltuva matala alue että äkkijyrkkä osuus isommille vesipedoille. Hiekkakuopan vieressä on nurmea, jossa on mukava köllötellä tai istua vaikka piknikillä kavereiden kanssa. Myös pukukopit ja wc palvelevat kävijöitä, ja lapsille on tehty leikkikenttä. 
Vantaanlaaksontie 3, Vantaa 

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helteen helliessä alkaa herkästi tehdä mieli uimaan, ja Helsingin seudulla on onneksi upeat pulahdusmahdollisuudet. Keräsin listan keskenään hyvin erilaisista, mutta yhtä mielenkiintoisista ja virkistävistä uimapaikoista, jotka pääkaupunkiseudulla kannattaa kokea. Listalla on kaikkea funkkistyylisestä maauimalasta erämaalampeen – miksi et kokisi näitä kaikkia tänä kesänä!