Vinkkejä pyöräilyyn Helsingissä

Group of people with bikes.
Finnish

Pyöräily Helsingissä on pääosin yhtä helppoa ja kivaa kuin muuallakin, ja satulan selästä näkee ja kokee paljon enemmän kuin vaikkapa bussilla liikkuen. Kaupunki nivoutuu yhteen kun suunnistaa paikasta toiseen ja kivoihin paikkoihin voi kesken matkan poiketa spontaanisti. Kokosin vinkkejä ja sääntöjä, jotka kannattaa pitää mielessä kun liikkuu pyörällä kaupungissa.

Paulus Palmqvist
Pyöräilyhahmo
Paulus Palmqvist

Liikennesäännöt kannattaa ehdottomasti pitää muistissa myös polkupyörällä kulkiessa. Ei mennä sen syvemmin niihin tässä, hyvä tietopaketti säännöistä löytyy esimerkiksi Helsingin polkupyöräilijöiden sivuilta

Pyörätiet Helsingissä ovat pääsääntöisesti hyviä mutta silti ajoittain erikoisia - ne saattavat alkaa jännistä paikoista ja/tai päättyä odottamattomalla tavalla. Sujuvimmat yhtenäiset väylät kulkevat rantaviivaa myöten ja pääväylien varrella. Aloittelijoiden ja harvemmin pyöräilevien kannattaakin pysyä näillä merkityillä pyöräilyreiteillä. Neuvoja löytyy Reittioppaasta.

Finnish

Tärkeintä on muistaa, että emme ole yksin liikenteessä - eli ota huomioon muut liikkujat. 
 

Älä tee äkkinäisiä liikkeitä ilmoittamatta niistä ensin, vaikkapa kääntyessä tai pysähtyessä. Käsimerkit kannattaa pitää muistissa, niistä tärkeimmät ovat suuntamerkit ja ilmoitus pysäyttämisestä (käsi pystyyn), jotta kanssakulkijat tietävät, mitä aiot tehdä. Ennakointi on tärkeää.

Ajovauhti kannattaa pitää sellaisena, että pystyy hallitsemaan sekä itsensä että menopelinsä. Mikäli pyöräilykokemusta kaupunkialueella tai muun liikenteen ympäröimänä ei liiemmin ole, kannattaa nopeus pitää kohtuullisena ja olla valppaana liikkuessaan. Ja jälleen ennakointi on tärkeää. 

Älä pyöräile jalkakäytävillä

Suomessa jalkakäytävillä pyöräily on sallittua vain alle 12-vuotiaille. Jos olet vanhempi, käytä mieluiten kevyen liikenteen väyliä. Jos olet epävarma siitä, kulkeeko allasi jalkakäytävä vai pyörätie, kannattaa pyörää taluttaa kunnes näet seuraavan liikennemerkin, josta asian voi tarkistaa. 

Ajoradalla ajaminen on sallittua, jos kulkemaasi suuntaan ei löydy välittömästä läheisyydestä pyöräväylää. Mikäli ajoradalla ajaminen jännittää, kannattaa pysyä jalkakäytävällä ja taluttaa, kunnes pääset pyörätielle tai vastaavalle väylälle.

Kannattaa muistaa, että oikeanpuoleinen liikenne koskee myös polkupyörällä liikkuvaa. Aja siis kaistaasi kulkusuuntaan nähden niin oikealla kuin koet sen olevan turvallista.

Kun pysähdyt ihastelemaan maisemia tai nähtävyyksiä, pidä huoli ettet tuki väylää muilta. Tämä tietenkin korostuu mitä enemmän väkeä on seurueessasi, pidä huoli että muut pyöräilijät mahtuvat ohitsenne. 

Käytä aina valoa kun hämärä laskeutuu

Valon käyttäminen pimeällä on lakisääteinen juttu mutta ennen kaikkea se on  turvallisuustekijä. Tarkoitus on ilmaista kanssakulkijoille, että pimeydessä kulkee joku muukin - lopullisena tavoitteena on välttää kolarointeja ja muita vaaratilanteita.

Pyörän valoista kannattaa tarkistaa akun tai paristojen kunto - toimimattomista valoista kun ei ole hyötyä. Muista myös, että valkea tai kellertävä valo on eteen ja punainen taakse. Älä käytä punaista valoa edessä ja valkoista takana, jotteivät kanssakulkijat ylläty kun ajatkin toiseen suuntaan kuin valot antavat ymmärtää.

A view of up the hill of Erottajankatu with a tram that has stopped to let a cyclist cross the road.
Show in landscape format
Off

Helsingin erikoisuus: raitiovaunukiskot

Raitiovaunukiskojen kohtaaminen on pieni mutta monelle hankala paikka. Kiskot kannattaa ylittää niin suorakulmaisesti kuin mahdollista. Erityisesti märkänä kiskot saattavat heittää tai imaista renkaan ikävästi aiheuttaen pahimmillaan kaatumisia. Jos kadun jakaminen kiskojen kanssa aiheuttaa epävarmuutta, kannattaa taluttaa tai etsiytyä lähimmän pyörätien ääreen.

Kilauta kelloa ja kiitä mennessäsi

Ei kannata pelätä, että joku loukkaantuu tai suuttuu kellon käytöstä. Kelloa saa ja pitää käyttää, kun sille on tarvetta.

Erityisesti kääntyessäsi “pimeästä kulmasta” eli käännöksestä, josta et näe tuleeko vastaan joku, kannattaa kilauttaa kelloa reippaammin, jotta vastaantuleva tietää joku on tulossa.

Ulkoiluväylillä varsinaisen urbaanin alueen ulkopuolella myös koiran ulkoiluttajille kannattaa ilmaista tarpeeksi ajoissa että olet tulossa. Ja koska milloinkaan ei voi kiittää liikaa, kannattaa huikata kiitos esimerkiksi väistävälle koiran ulkoiluttajalle.

Tyttö ja kaupunkipyöräteline
Show in landscape format
Off

Pyörä julkisissa kulkuvälineissä

Pyörää voi kuljettaa myös junassa ja metrossa. Lähin junaseisake tai metroasema on hyvä pitää mielessä siltä varalta, että sää tai väsymys yllättää kesken retken.

Kannattaa myös pohtia, matkaisiko ensin junalla tai metrolla jonnekin kauemmas ja pyöräilisi sieltä kohti lähtöpistettä nähtävyyksien kautta ja kivoja reittejä pitkin. Näin minimoi mahdollisen väsymyksen.

HSL:n verkkosivuilta löytyy hyviä neuvoja sekä tarkemmat “säännöt” liikkumiselle julkisissa polkupyörän kera. Lipun ostamiseen suosittelen HSL:n mobiilisovellusta.

Nappaa alle kaupunkipyörä tai vuokrapyörä

Helsingin kaupunkipyörät ovat kaikkien saatavilla, mikäli on ensin rekisteröitynyt palveluun käyttäjäksi. Hinnasto ja muut käyttöohjeet löytyvät HSL:n palvelusta

Mikäli haluaa pyöräillä samalla pyörällä vähän pidempään, löytyy Helsingistä myös muutamia pyörävuokraamoja. Googlaamalla löytyy useampikin vastaus mutta esim. Bicyclean ja Breakaway vuokraavat pyöriä monenlaisiin eri tarpeisiin. 

Finnish

Pyörällä liikkuminen on vapauttava ja mukava kokemus, jossa normaalilla arkijärjellä pärjää mainiosti. Sääntöjä ja pykäliä ei siis kannata säikähtää. Kaupunkia ja paikkoja näkee pyörän selästä eri tavalla ja samalla voi haukata raitista rannikkoilmaa. Tervetuloa Helsinkiin pyöräilemään!

Simple liftup
Show image on the left
Off
Card list
Pyöräilyaktiviteetteja Helsingissä
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Pyöräily Helsingissä on pääosin yhtä helppoa ja kivaa kuin muuallakin, ja satulan selästä kokee paljon enemmän kuin vaikkapa bussilla liikkuen. Parhaat vinkit pyörällä Helsingissä liikkumiseen saat tästä.