Vinkkejä maatila- ja luontoelämyksiin Helsingin alueella

Two families are having a picnic, sitting in a green, grassy area surrounded by trees on Mustasaari Island.
Lead text
Helsingissä pääsee hyvin tutustumaan maalais- ja luontoelämyksiin. Pyörä- tai jopa kävelymatkan päästä löytyy helposti kotieläintila tai muu luontoalue, jonne pääsee päiväksi seikkailulle, ja mahdollisesti jopa moikkaamaan lampaita tai possuja.

Suomen pääkaupungissa ei tarvitse mennä kauas löytääkseen kotieläin- ja maatiloja tai luontopolkuja. Urbaanin kaupungin laitamilta, ja jopa sen keskeltä, löytyy pakopaikkoja autojen hälinältä. Näissä paikoissa pääset nauttimaan luonnon rauhasta, eläimistä ja vanhoista rakennuksista sekä ihanista kahviloista ja ravintoloista. Elämysten äärellä voit viettää vaikka kokonaisen päivän.

Suomi on tunnettu metsistään ja luonnostaan, ja niitä löytyy pääkaupungistakin runsaasti. Monen tilan laitamilta lähee pitkiä kävelyreittejä, joiden maisemista on virkistävää nauttia jokaisena vuodenaikana. Monen kohteen ravintola tai kahvila on auki myös ympärivuotisesti.

Suurin osa näistä Helsingin elämyksistä on maksuttomia. Maatilojen ja luontoalueiden yhteydessä järjestetään kursseja sekä lapsille ja aikuisille. Miten kätevä tapa olla lähellä eläimiä ja oppia perusasioita!

Lampaita Haltialan kotieläintilalla
Show in landscape format
Off

Päiväretki kiireisen arjen keskellä

Maatilojen ja luonnon siimekseen on mukava päästä vierailulle. Helsingistä löytyy monta kohdetta, joihin kaupunkilainen pääsee vierailulle kiireisen arjen keskelläkin kun itse matkantekoon ei mene kauan. Lapsillekin tämä on oiva tilaisuus päästä leikkimään luonnon helmaan ja tapaamaan niin maatilan eläimiä kuin luonnon asukkeja.

Monesta kohteesta saattaa löytyä mukava uimapaikka, ihastuttavia piknikille sopivia nurmikoita tai virkistäviä kävelyreittejä. Retkipaikkaan ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin kannattaa tutustua lähemmin etukäteen, jotta osaa napata oikeat varusteet mukaan. Lähes jokaisesta kohteesta löytyy onneksi kahvila tai ravintola, jos nälkä yllättää.

Kohteisiin pääsee helposti julkisilla kulkuneuvoilla, kävellen tai pyöräillen. Monilta tiloilta löytyykin autojen parkkipaikan lisäksi myös hyvät pyöräparkit vierailijoille.

Haltialan kotieläintila

Haltialan kotieläintilalla pääsee tutustumaan aitoon maalaismaisemaan. Tilalla voi törmätä myös moneen perinteiseen kotieläimeen lehmistä lampaisiin ja sioista kanoihin.

Kesästä syksyyn perinteiset kotieläimet oleilevat piha-alueella, jossa niihin pääsee tutustumaan. Muina vuodenaikoina  lampaat, siat ja kanat viettävät aikaansa sisätiloissa. Lampolaan pääsee silloin tällöin talvellakin vierailemaan, enemmän satunnaisesti kuin säännöllisesti.

Haltialan kotieläintila järjestää monenlaisia tapahtumia esimerkiksi jouluisin, laskiaisena ja pääsiäisenä. Tilalla palvelee myös ympärivuotisesti Wanha Pehtoori -niminen ravintola.

Perinteisen viljakasvien lisäksi Haltialan tila kasvattaa pelloillaan erilaisia kukkia, joita kaupunkilaiset pääsevät poimimaan maksutta heinä-elokuussa. Näistät tunnetuimmat pellot ovat varmaankin Haltialan auringonkukkapelto, joka on loppukesän lämpimän valon korostamana todella kaunis.

Haltialan kotieläintila on Helsingin kaupungin omistama tila. Siellä voi vierailla maksutta tilan aukioloaikoina tai paikkaa voi vuokrata yksityistilaisuuksia varten.

Lehmä syö ruohoa Fallkullassa
Show in landscape format
Off

Fallkullan kotieläintila

Fallkullan kotieläintilalla pääsee ihastelemaan maalaismaisemaa, nauttimaan luonnosta ja näkemään perinteisiä kotieläimiä. Siellä voi törmätä hevosiin, lampaisiin, kaneihin, lehmiin, kanoihin ja jopa minisikoihin. Eläimiä saa moikata ja ihastella, mutta vain harrastustoimintaan osallistuvat nuoret pääsevät ruokkimaan ja silittämään maatilan eläimiä.

Fallkullan kotieläintila sijaitsee Malmilla. Tilalla toimii kesäisin myös kahvila, josta saa pientä purtavaa ja virvokkeita vierailun aikana. 

Pihamaalla on myös vapaasti käytettävissä olevia pöytiä, joiden ääressä voi nauttia myös omia eväitä ja ihastella samalla Fallkullan ihanaa pihaa. Pihamaalta löytyy myös kaunis leikkipuisto, jonne on sijoitettu vanhoja minikokoisia aittoja ja hirsitaloja pienimpien lasten  leikkeihin.

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalvelujen toimipiste pyörittää Nuorten Fallkullaa, jonka ohjelmat ja kurssit on suunnattu 9-17-vuotiaille nuorille.  He pääsevät toiminnan ohessa tutustumaan pieneläintilan toimintaan tekemällä navettatöitä, hoitamalla eläimiä ja tekemällä puutarhatöitä.

Tuomarinkylän kartano

Tuomarinkylän kartano on maatilakeskus, jossa pääsee ihastelemaan kaunista pihamaata talojen ympärillä. Pihapiirisssä on myös hevostalli ja hevoset ulkoilevat viereisissä aitauksissa. Lisäksi kartanon läheisyydestä alkaa Helsingin Keskuspuisto loputtominen kävelymahdollisuuksineen.

Tuomarinkylän kartanon läheisyydestä löytyy sadunomaisia retkipaikkoja niin lapsille kuin aikuisille. Aivan kartanon kupeesta löytyy muun muassa Lystikukkula, jossa sijaitsee vallihautoja ja suuri määrä erilaisia lintulajeja. Lähettyviltä Vantaanjoen varrelta löytyy myös Tapaninvainion uimaranta.

Ravintola Annan Kartano palvelee ympärivuotisesti kartanon mailla, ja mikä parasta: kesäisin heillä on käytössään terassi. Alueen rakennuksissa palvelee myös useampi putiikki sekä Klementinan Galleria

Three people walk under the white, wooden archway across an empty Seurasaari bridge, trees in full bloom at the entrance to the bridge and on Seurasaari beyond.
Show in landscape format
Off

Seurasaari

Seurasaari on monen helsinkiläisen tuntema päiväretkikohde ja siellä sijaitsee myös suuri ulkoilmamuseo. Saareen pääsee kävellen kaunista valkoista siltaa pitkin, jonka kupeessa joutsenet usein parveilevat. Saaren uimarannat ovat suosittuja, samoin alueella kiertelevät lukuisat polut - ja tietenkin luonto. Saaren keskeltä löytyy kaunis juhla-aukio.

Seurasaari on auki ympärivuotisesti, mutta jotkut museorakennukset ovat auki vain kesäkaudella. Seurasaaren ulkoilmamuseossa pääsee tutustumaan menneiden vuosien maaseudun elintapoihin ja asumiseen. Museotalot edustavat 1600-1900-lukujen rakennuksia kaikkialta Suomesta.

Seurasaaresta löytyy kahvihuone Mieritz aivan sisäänkäynnin tuntumasta ja maauimala saunoineen. Saaren perällä avautuu juhlakenttä ja sen reunamilta vapaassa käytössä olevia grillejä. Omat grillattavat voi tuoda mukanaan tai viereiseltä grilliltä voi ostaa grilliruokia.

Seurasaaressa järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Vuosittain on ollut tapana järjestää ainakin Juhannusvalkeat, Joulupolku ja lankalauantain Pääsiäiskokot.

Mustasaari

Mustasaari on ihana retkikohde etenkin lasten kanssa liikkuessa. Sinne voi matkata ihastellen Helsingin merimaisemaa ja paikan päällä saattaa törmätä jopa vapaana tallustaviin lampaisiin. 

Mustasaari on yleisölle auki kesäkuun alusta elokuun puoleenväliin asti, muuten sen voi varata omaan käyttöön vuoden muina aikoina. Saarelle pääsee joko maksullisella lautalla Taivallahdesta vartissa tai omalla veneellä. Lauttamatka itsessään on jo mukava kokemus. Laiturille kannattaa kuitenkin mennä ajoissa, jotta pääsee nauttimaan Helsingin merimaisemasta yläkannelta käsin.

Mustasaaren Kanttiini palvelee nälkäisiä vierailijoita, sieltä saa ostettua lounasta tai kahvia ja naposteltavaa. Kesäisin saaressa myös asustaa lampaita, pupuja ja kanoja, joita vieraat pääsevät silittelemään ja ihastelemaan. 

Kuumiin kesäpäiviin saa myös helpotusta saarella sijaitsevalta rannalta, joka on hyvä myös perheen pienemmillekin. Rannan tuntumasta löytyy reilusti vihreää nurmikkoa oleiluun ja kiipeilyteline lapsille. Mustasaaressa on kesäisin avoin sauna, jonne tulee muistaa ilmoittautua etukäteen.

Mustasaari on auki elokuussa ja toukokuussa tapahtuma tai ryhmien varauksille, sama koskee myös saaren saunaa.

Lammassaari (ja Kuusiluoto)

Lammassaari on tunnettu sinne johtavista pitkospuistaan, korkeasta kaislikosta ja kauniista kävelyreiteistään. Saari on kaunis kesäisin, mutta myös talven viileä viima ja pakastunut luonto saavat mielen rauhoittumaan. Lammassaaren nimi on kuitenkin harhaanjohtava, koska lampaat asustavat viereisellä Kuusiluodolla ja Lammassaari taas on mainio paikka lintujen bongaamiseen. 

Lammassaari sijaitsee Vanhankaupunginkosken tuntumassa Arabianrannassa. Sinne pääsee kävelemään pitkospuita pitkin ja tutustumaan useaan eri lintulajiin. Saarella on useampi lintutorni, jonne voi kiivetä nähdäkseen paremmin. Saarelta löytyy myös opastekylttejä harvinaisimmista lintulajeista, joita pitkospuita kävellessä voi kohdata. Matkalla saattaakin törmätä useaan lintubongariin ja jos vain omistaa kiikarit, kannattaa ne ottaa mukaan.

Lammassaaressa ja sen lähettyvillä pesii muuttolintuja ja usein siellä näkyy viereisen saaren puissa useampi harmaahaikarapesue. Kesällä 2020 viereiselle saarelle pesi jopa merikotka, joka olikin harvinainen näky näin lähellä keskusta-aluetta. 

Lammassaarellaa pitää muistaa kunnioittaa lintujen elinpiirä sekä luontoa, alue kuuluu  Suomen luonnonsuojelualueisiin. Siellä sijaitsee myös kaupunkilaisen kesämökkejä, joten parasta on kulkea vain merkityillä poluilla.

Viereisellä Kuusiluodolla majailee kesäisin lampaita, joita pääsee lähemmin katsomaan ja silittelemään. Vanhankaupungin kulttuuri-ekologinen klubi ry järjestää toimintaa Kuusiluodolla tai sinne voi vain pistäytyä muuten piknikille ja paistatella kesäpäivää lampaiden kanssa.

Jos piknik ei innosta, löytyy lähettyviltä herkullisia ruokapaikkoja kävelymatkan päätteeksi. Jokisuuntiellä, lähellä Lammassaaren pitkospuiden alkua, löytyy kesäisin useampi ruokakoju.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingissä pääsee hyvin tutustumaan maalais- ja luontoelämyksiin. Pyörä- tai jopa kävelymatkan päästä löytyy helposti kotieläintila tai muu luontoalue.