Sauna: 10 tapaa ja tottumusta

Naiset lauteilla Uudessa Saunassa Jätkäsaaressa
Lead text
Helsinki Sauna Dayn Jaakko Blomberg keräsi kymmenen vinkkiä mieluisaan saunakokemukseen.

For Finns a trip to the sauna is a much a revered activity. There are certain etiquettes that must be followed and respected. For the less aware entering a public sauna for the first time can be a daunting social experience.

There are some specific dos and don'ts and not many people may realize what is considered appropriate and inappropriate behaviour. For Finns being nude in saunas is not a big deal which might not feel liberating in first go. Thus it is good to know certain etiquettes and rules that shouldn’t be forgotten so let us clear up a few things.

1. Kaikki lähtee löylystä

Sauna lämpenee kiukaalla ja löylyllä, joka syntyy, kun vettä heitetään kuumille kiville. Kiukaan lämpötilalla voidaan säätää saunan lämpöä, joka on yleensä noin 75 - 85 °C. Parhaat löylyt ajatellaan yleensä tulevan puulla lämpenevästä kiukaasta, mutta kaupungissa käytetään usein sähkökiukaita. Myös kaasukiukaita on käytetty, mutta nykyään ne ovat hyvin harvinaisia.

2. Tuoreeks' terveeks'

Lukuisat tutkimukset osoittavat saunan terveysvaikutukset, jotka johtuvat paitsi lämmöstä, myös rentoutumisesta löylyissä - ja tietenkin myös hyvästä seurasta. “Jos ei viina, terva ja sauna auta, niin tauti on kuolemaksi”, sanoo suomalainen sananlaskukin.

3. Sosiaaliset saunaillat

Saunominen on myös tutustumista toisiin ihmisiin, ja yhteiset saunaillat ovat Suomessa tavallisia niin ystävien, naapurien, opiskelijoiden, harrastusten ja työpaikan piirissä. Myös monia tärkeitä päätöksiä on tehty Suomessa saunassa. Kutsu saunaan on osoitus luottamuksesta, joten muista olla sen arvoinen vierailessasi saunassa.

4. Rentoutumista, ei erotiikkaa

Sauna on puhdistautumista ja rentoutumista varten, ja vaikka saunassa ollaan alasti, ei seksi liity suomalaiseen saunaan.

5. Alasti tai ei, valitse itse

Suomalaiset saunovat alasti myös tuntemattomien kanssa, eikä alastomuudesta tehdä suurta numeroa. Se on luonnollista, eikä omaa vartaloaan tarvitse hävetä. Myös omassa uimapuvussa tai pyyhkeessä voi halutessaan saunoa ja joissain paikoissa sitä vaaditaankin.

6. Sekasauna vai vuorolöylyt

Naiset ja miehet saunovat usein erikseen, mutta myös sekasaunat ovat kuitenkin yleisiä. Saunomisvuoroista sovitaan yleensä yhdessä saunojien kesken.

7. Hiljaisuus on normaalia

Suomalaiseen saunaan eivät kuulu aromaattiset tuoksut, rentouttava musiikki tai tiukat säännöt. Saunassa saa myös puhua vapaasti, mutta suomalaiseen tapaan myös omissa oloissa hiljaa istuminen on ihan normaalia.

8. Vilvoittelu pidentää iloa

Saunoessa kiukaalle heitetään löylyä silloin, kun siltä tuntuu. Ja jos sauna on mielestäsi liian lämmin, saa siitäkin sanoa. Saunoessa pidetään usein pieniä vilvoittelutaukoja, jotta jaksetaan saunoa pidempään. Saunan jälkeen kannattaa myös vilvoitella hetki pyyhe päällä, jotta vältät liian nopeaa pukemista seuraavan jälkihien.

9. Suomalainen saunapiiska

Vasta tai vihta (riippuen paikkakunnasta) on kimppu tuoreita koivunoksia, joilla piiskataan kevyesti ympäri kehoa. Vastoja ja vihtoja käytetään pääasiassa mökeillä kesäisin, mutta niitä on saatavilla myös pakastettuina.

10. Nesteytyksen olennaisuus​

Saunassa ei voi välttää hikoilua, joten muista juoda tarpeeksi. Suosituimmat saunajuomat ovat vesi, olut ja siideri.

Lähteet: Visit Finland, Suomen Saunaseura, saunaillat.

Title
Jaakko Blombergin saunavinkit
Show image on the left
Off
Card list
Jaakko Blombergin saunavinkit
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsinki Sauna Dayn Jaakko Blomberg keräsi kymmenen vinkkiä mieluisaan saunakokemukseen.