Romanttinen viikonloppu Helsingissä

Kissing by the sea in Helsinki
Lead text
Tiedossa romanttinen viikonloppu Helsingissä ja tie sydämeen vie tunnetusti vatsan kautta eli pitäisi valita mihin viedä mielitietty tunnelmalliselle illalliselle, lounaalle, lasilliselle, aamiaiselle tai päiväkahveille. Ei hätää, sillä ystävänpaivän kunniaksi kaikkien rakkaudenjanoisten sankari Timo Santala vinkkaa parhaat paikat niin intiimeille ensitreffeille kuin yhteiselle laatuajalle oman kullan kainalossa.

Perjantai

Perjantaina on hyvä aloittaa tutustuminen kaupunkiin ja sen ruokatarjontaan kauniiden jugend-talojen reunustamilta Katajanokan rauhallisilta kaduilta. Ikonisten jäänmurtajien läheltä löytyy lounaspaikaksi Helsingin ensimmäisiin taideravintoloihin kuuluva perinteinen kortteliravintola Wellamo, jonka kynttilöin valaistuissa pöydissä pääsee suomalaisten klassikoiden äärelle ihan omassa rauhassa. Tarjolla on muun muassa paistettuja silakoita, lammaspelmeneitä sieni-smetanakastikkeella ja kaurismäkeläistä tunnelmaa.

Jos perjantailounaan haluaa päivittää seuraavalle tasolle, löytyy ihan kulman takaa suomalaisiin raaka-aineisiin ja parhaisiin pientuottajiin panostava Nokka, jonka punatiiliholvien suojissa kelpaa nauttia metsästystä ja kalastusta harrastavan keittiömestari Ari Ruohon loihtima nimikko-menu, joka sisältää esimerkiksi Sallan villiporoa ja Haukiveden savumuikkua.

Iltapäiväkahville lounaan jälkeen ei Kanavarannan ravintolakeskittymässä ole pitkä matka, sillä naapurista löytyy miellyttävästi valaistu kahvila Johan & Nyström, jonka yläkerran lämpimässä tunnelmassa maistuvat laadukkaat single origin -kahvit. 

Seuraavaksi kannattaa suunnata Pohjoisrantaa pitkin ja Halkolaiturin veneitä ihaillen Meritullinkadun päästä löytyvään Chjokon pieneen suklaapuotiin, sillä mikä olisikaan romanttisempaa kuin herkullisimpien suklaapralinien maisteleminen yhdessä. Mustikka-timjami, puolukka-vanilja ja karpalo johdattavat makumatkalle Suomen luontoon ja viimeistään sydämen muotoinen aperol-appelsiini sulattaa sydämen kuin sydämen.

Paluumatka Helsingin toisen jugend-helmen eli Kruununhaan läpi kuluu art noveaun arkkitehtonisia yksityiskohtia ihmetellen. Espalle saapuessa on Havis Amandan patsaan aistillisen alastoman poven ihailun jälkeen mukava vetäytyä historiaa ja taitelijatarinoita huokuvan Kappelin lasiseinien suojaan ja vallata kahvilan intiimi kulmasoppi kupillisen ajaksi.

Jugendtalot Tove Janssonin puistosta
Show in landscape format
Off

Kauniina päivänä loppupäivän kävelyretki Tähtitorninvuoren puiston läpi Kaivopuiston rannoille saaristomaisemia ihailemaan herättelee ruokahalun juuri sopivasti ennen illallista. Neitsytpolun varrelta löytyy venäläinen klassikkoravintola Šašlik, jonka vanhan maailman henkeä huokuvan romanttisen Timantti-sviitin on kaukaa viisas treffikumppani varannut etukäteen. Kristallikruunujen, värikkäiden lasimosaiikkien ja tummasävyisten tapettien hellässä huomassa pääsee sukeltamaan syvälle paitsi seuralaisen silmiin, myös venäläisen keittiön klassikoihin borssikeitosta blineihin ja karhunlihavartaisiin.

Mutta ei perjantai-illan viettoa malttaisi sen miekalla avatun samppanjapullon nauttimisen jälkeen näin aikaisin lopettaa, ja venäläisen eksotiikan jälkeen kaipaa ehkä jotain hieman kevyempää iltapalaksi. Ei hätää, sillä Saslikista on miellyttävä kävelymatka Tehtaankadun toiseen päähän Baskeri & Bassoon, joka paitsi tunnetaan erinomaisen lämminhenkisenä bistrona, on myös palkittu Helsingin parhaana sekä koko Suomen tunnelmallisimpana ravintolana.

Ranskalais- ja italialaisvaikutteisia pieniä annoksia tarjoavaan BasBasiin on paikan suosion vuoksi ennätyksellisen vaikea saada pöytävarausta, mutta onneksi kello on jo yli iltakymmenen ja pöytiä vapautuu sopivasti myöhäiselle hiukopalalle. Veriappelsiinirisotto, cacio e pepe, härkätartar tai oikeastaan ihan mikä tahansa, mitä kokki Kalle Kiukainen keittiöstä nostaa on maukasta. Koko seinän pituisesta viinikaapista löytyvä viinivalikoima on erinomainen; trendikkäitä natural-viinejä löytyy pullokaupalla ja henkilökunnan suosituksiin kannattaa tarttua, sillä he osaavat asiansa. Kaiken lisäksi perjantai-iltaisin BasBasissa ollaan erityisen hyvällä tuulella, sillä ravintola on valtavirrasta poiketen lauantaisin suljettu ja henkilökunta tietää nauttivansa seuraavana päivänä vapaasta aamusta.

Lauantai

Lauantaina onkin ihana nauttia vapaasta aamusta ja suunnata myöhäiselle aamiaiselle trendikkään Kallion sydämestä Karhupuiston laidalta löytyvään pieneen ja intiimiin Wayhin. Viinibaariksi iltaisin muuntuvan leipomon hapanjuurileipä on kaupungin kohutuimpia, vegaanivaihtoehdot loistavia ja kahvikin kuuluu kaupungin parhaisiin. Muista tilata myös hunajalla karamellisoidut korvapuustit ja miksei saman tien lasilliset kuohuvaa pét natia – onhan Way yksi kaupungin parhaita paikkoja maistella alkuviinejä.

Aamupäivällä voi Kallion vintagevaateliikkeitä kolutessaan löytää seuralaiselle ainutlaatuisen pikku lahjan ennen suuntaamista kortteliravintola Harju8:iin, jonka salaatit ja pastat toimivat hyvin kevyenä lounaana. Ravintola tuplaa myös kukkakauppana eli tuoreiden kukkien miellyttävän tuoksun lisäksi voi seuralaiseen tehdä vaikutuksen ostamalla hänelle toisen pienen lahjan.

Kesäaikaan iltapäivän kävelyretki suuntaisi Töölönlahden ympäri Linnunlauluun Sinisen huvilan kahviloille, joista erityisesti rakennuksen toiselta puolelta löytyvä Art Cafe Taideterassi romanttisine tyylihuonekaluineen ja koristeellisine kattomaalauksineen on kuin toisesta ajasta. Maisematerassilta avautuu kaupungin kauneimpiin kuuluva näköala lahden yli Finlandia-talolle ja Oopperalle.

Talvella sen sijaan kannattaa hakea kaupungin pienimmästä leipomosta eli Helsinki Home Made Bakerystä kaupungin herkullisimpiin kuuluvat karjalanpiirakat ja croissantit mukaan, ja suunnata kahdestaan Talvipuutarhan trooppisen kasviloiston keskelle improvisoidulle lauantaipiknikille.

Linnunlaulun romanttisen huvila-alueen läpi kannattaa joka tapauksessa kävellä paluumatkalla ja poiketa sen jälkeen Arkadian kirjakaupassa kosmopoliitin omistajan Ian Bourgeotin kansainvälistä valikoimaa ihmettelemässä. Mielitietyn suosikkikirja hyllystä, kuppi kahvia ja vetäytyminen kellarin pikkusyvennykseen lukemaan ääneen rakkausrunoja tai pelaamaan biljardia tekee vaikutuksen ihmiseen kuin ihmiseen.

Torikorttelit jouluvalaistuksessa.
Show in landscape format
Off

Toinen romanttinen kohde iltapäivän ratoksi löytyy Fredalta. Teekauppa The Ounce on vanhan ajan tyyliin sisustettu ja kaunis kuin aikuisten karkkikauppa. Ja mikä parasta, liikkeen takaosasta löytyy viihtyisä pieni teehuone, johon voi rauhassa vetäytyä nauttimaan kymmenien lasipurkkien joukosta valittua laatuteetä klassisen musiikin soidessa taustalla.

Ennen illallista on sopiva hetki poiketa viinilasillisella. Helsingin vanhimpiin kuuluvan mukulakivillä päällystetyn Sofiankadun varrelta löytyy pieni ja intiimi japanilaista ja suomalaista estetiikkaa yhdistelevä viinibaari Gohan, jossa on paitsi erinomaiset valikoimat pientuottajien laatuviinejä ja japanilaisia sakeja, myös herkullisia ja kauniita pikkuannoksia alkupalanälkään. Modernit annokset ovat imeneet vaikutteita ympäri maailmaa, erityisesti Japanista, mutta niiden pohja on sesongin suomalaisissa raaka-aineissa.

Jos viinin sijaan aperetiiviksi maistuisi bisse, ei täydellistä paikkaa tarvitse etsiä kaukaa, sillä kadun toiselta puolelta löytyy urbaani pienpanimo Bryggeri Helsinki, jonka kotipesän panimoravintolasta löytyy muhkea valikoima artesaanioluita niin hanassa kuin pullotettunakin. Tuopin kylkeen voi tilata naposteltavaksi esimerkiksi kotimaista pientilajuustoa tai muun muassa kylmäsavustettua poronniskaa sisältävän antipastolautasen.

Mutta koska tämän oli tarkoitus olla vain pieni amuse-bouche ennen varsinaista illallista, ei syödä vatsaa täyteen vielä, sillä Helsinki on täynnä hyviä vaihtehtoja kahdenkeskiselle romanttiselle illalliselle pidemmän kaavan mukaan. Suunnataan tällä kertaa pikkukatuja pitkin lähistölle Kruununhakaan, mistä löytyy klassisia selkeitä makuja suosiva korttelibistrojen kestosuosikki Kuurna, jonka kynttilöin valaistut pöydät soveltuvat tavoittelemaamme tunnelmaan erinomaisesti. Kala ja liha tulevat lähialueilta ja kotimaisia juureksia sekä hapanjuurta käytetään luovasti, mutta perinteitä kunnioittaen, eli lautaselta saattaa löytyä confit madetta ruishapanlohkon kanssa tai naudan kieltä hapanjuurivohvelin kanssa.

Illallisen jälkeen ehkä vielä yhdet yömyssyt? Tässä kaupungissa ei liene parempaa paikkaa vietellä seuralainen, kuin Son of a Punch -baarimestarikollektiivin intiimi ja hämyisä salakapakka Trillby & Chadwick, jonka löytääkseen pitää tietää tarkalleen mihin oveen kolkuttaa. Laaja gin-valikoima, upeita cocktail-luomuksia ja mikä parasta, pieni oma nurkka missä hynytellä yhdessä niiden äärellä.

Sunnuntai

Laiska sunnuntaiaamu kannattaa aloittaa palaamalla eiliselle rikospaikalle ja linnottautumalla kaupungin vanhimpiin ja rakastetuimpiin kuuluvan Café Engelin ikkunapöytään empire-keskustan paraatipaikalle ihailemaan Senaatintorin toisella puolella valkoisena loistavaa Tuomiokirkkoa. Klassisena treffipaikkana tunnetun Engelin monipuolisesta aamiaisvalikoimasta löytyy kyllä jokaiseen makuun jotain ja hienostunut tunnelma sopii sunnuntain aloitukseen.

Kontrastit toimivat aina, joten aamupäivän kävelyretkellä kannattaa suunnata Sibeliuksen puiston rantaan, pienessä punaisessa mökissä toimivaan kansallisromanttiseen kahvila Regattaan, jonka nurkkapöydässä sekalaisen taiteen ja tilpehöörin keskellä voi korvapuustia mutustellessaan kuvitella olevansa kaukana pääkaupungin valoista. Koska kahvila maksaa asiakkaalle takaisin 5 senttiä jokaisesta santsikupista ja pihalla pääsee paistamaan makkaraa nuotiolla, vierähtää Regatan taikapiirissä helposti tovi jos toinenkin.

Paluumatkalla täydellinen paikka sunnuntailounaalle löytyy Töölön funkkishenkisestä taiteilijoiden kantapaikasta Elitestä, jonka tilavan ravintolasalin interiööri huokuu klassista pohjoismaista tunnelmaa. Suomalaiset klassikot lohikeitosta vorschmackiin valmistetaan taidolla ja palvelu on moitteettoman huomaavaista. Jälkiruuaksi voisi kenties jakaa crème brûléen lakkahillon kanssa.

Cafe Regatta
Show in landscape format
Off

Paluumatkalla keskustaan voi poiketa ihailemaan kallion sisään louhittua vaikuttavaa Temppeliaukion kirkkoa ennen rentoutumista pyhimmässä suomalaisessa paikassa eli sunnuntaisaunassa. Monissa Helsingin yleisissä saunoissa naiset ja miehet kylpevät eri puolilla, mutta modernista puuarkkitehtuuristaan tunnetun Löylyn hämyisä savusauna antaa myös heteropareille mahdollisuuden nauttia löylyistä ja pulahduksesta jääkylmään meriveteen yhdessä. Takkatulen ääressä panoraama-merimaisemaa kelpaa kylmä juoma kädessä katsella saunan jälkeenkin.

Saunapuhtaana on hyvä vetäytyä kahdenkeskisen viikonlopun viimeiselle romanttiselle illalliselle Designmuseon kupeesta löytyvään ravintola Juureen, joka tunnetaan erityisesti sapaksista eli kotimaisesta ruokaperinteestä ammentavista ”suomalaisista tapaksista”, joita kannattaakin tilata pöytä täyteen. Raaka-aineiden kunnioitus ja sesongin mukainen lähiruoka näkyvät lautasella ja Juuri on sopivasti moderni sortumatta kikkailuun.

Illallisen jälkeen voi hyvällä omallatunnolla piipahtaa tummennettujen ikkunoiden taakse piiloutuneessa, Latinalaisen Amerikan agave-pohjaisiin cocktaileihin erikoistuneessa Chihuahua Julepissa nostamassa malja sen kunniaksi, että yhdessä on selvitty viikonlopun ruokakierroksesta ja lempi leiskuu edelleen. Jos seuralainen ensimmäisen juoman jälkeenkin on edelleen maailman paras ihminen, on se hyvä syy upota 1900-luvun alun tyyliin sisustetun baarin sohville vielä toisellekin mezcal-cocktailille. Kippis siis rakkaudelle ja romantiikkaa (omalla tavallaan) tihkuvalle Helsingille!

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Tiedossa romanttinen viikonloppu Helsingissä ja tie sydämeen vie tunnetusti vatsan kautta eli pitäisi valita mihin viedä mielitietty tunnelmalliselle illalliselle, lounaalle, lasilliselle, aamiaiselle tai päiväkahveille. Ei hätää, sillä ystävänpaivän kunniaksi kaikkien rakkaudenjanoisten sankari Timo Santala vinkkaa parhaat paikat niin intiimeille ensitreffeille kuin yhteiselle laatuajalle oman kullan kainalossa.