Rantareitti: kantakaupungin kierros

Aerial taken from above Pohjoissatama looking over the Helsinki cityscape during a soft sunset. Boats can be seen moored below, the Uspenski Cathedral on the left, Majakkalaiva in the center and Helsinki Cathedral on the right.
Lead text
Helsingin ainutlaatuinen piirre on 130 kilometrin pituinen rantareitti, jota kehitetään vaiheittain niin, että se muodostaa jatkuvan ja toimivan palveluiden sekä kävely- ja pyöräilyreittien verkoston. Ensimmäisenä osana reittiä avattiin kantakaupungin kierros kesällä 2020.

Helsingin rantareitti jakautuu kantakaupungin rakennettuun urbaaniin rantaan sekä esikaupunkialueiden pääosin rakentamattomiin rantoihin. Tällä noin 15 kilometrin mittaisella kierroksella pääsee tutustumaan Helsingin keskustan monipuolisiin rantoihin ja merellisiin ympäristöihin. Opaskylttien kartalla kuvataan koko reitti sekä kaupunkipyörien, vesibussien ja metron asemat. Kartalle on merkitty myös reitin varrella sijaitsevia kiinnostavia kohteita ja paikkoja aina arkkitehtuurista toreihin kuten Finlandiatalo, Kasvitieteellinen puutarha ja Hietaranta.

Opastettu rantareitti kattaa tulevaisuudessa koko Helsingin

Rantareitti rakennetaan kokonaisuudessaan tulevien vuosien aikana. Tavoitteena on lähivuosina korjata ja opastaa kaikki reitit vaiheittain. Kantakaupungin reitin jälkeen seuraavina ovat Seurasaarenselkä ja Lauttasaari. Opasteita pystytetään tulevina vuosina myös rantareiteille Vanhankaupunginlahdella, Laajasalossa ja Itä-Helsingissä.

Opastetuilla rantareiteillä lisätään Helsingin ranta-alueiden vetovoimaa ja tuodaan tunnetuksi reitin palvelutarjontaa niin asukkaille kuin matkailijoillekin. Rantareitit kannustavat liikkumaan Helsingin rannoilla. Poikkeuksena moneen muuhun eurooppalaiseen pääkaupunkiin, Helsingin rantareitit ovat kaikille avoimia sekä hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella.

Monipuolinen rantareitti kannustaa tutustumaan merelliseen ympäristöön

Kantakaupungin reitin varrella voi nähdä ja kokea kaupungin muutoksen; entisten satama-alueiden uudet asuin- ja toimistoalueet sekä monikerroksisen arkkitehtuurin eri vuosisatojen ja –kymmenten ajalta. Merellinen Helsinki avautuu myös vehreinä puistoina, vilkkaina toreina sekä vaihtuvina näkyminä saaristoon ja merelle.

Kesäkaudella ranta-alueiden ja saariston virkistyskäytössä huomioidaan mahdollisuus turvalliseen retkeilyyn, myös mahdollisen poikkeustilan jatkuessa.

Helsingin kaupungin merellinen strategia antaa saariston ja ranta-alueiden tarjonnan ja vetovoiman kehittämiselle suuntaviivat vuoteen 2030 asti. Tavoitteena on parantaa merellisiä palveluja ja kohteiden saavutettavuutta, edistää merellisiä tapahtumia sekä jatkaa lähisaariston avaamista virkistyskäyttöön.

Lataa: Kantakaupungin rantareitti, pdf-muodossa 

Kantakaupungin opastettu rantareitti Helsingin karttapalvelussa 

Rantareitti-kartta
Show in landscape format
Off
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingin ainutlaatuinen piirre on 130 kilometrin pituinen rantareitti, jota kehitetään vaiheittain niin, että se muodostaa jatkuvan ja toimivan palveluiden sekä kävely- ja pyöräilyreittien verkoston. Ensimmäisenä osana reittiä avattiin kantakaupungin kierros kesällä 2020.