Pyöräily talvella

Talvipyöräilyä
Lead text
Talvipyöräily Helsingissä ei periaatteessa ole sen kummempaa kuin pyöräily kesällä. Talvella tulee toki kiinnittää enemmän huomiota eristävämpään pukeutumiseen ja huolellisempaan liikkumiseen.

Inhottavin talvisin haaste on teiden lukkaus. liukkaus. Jään ja asettuessa asfaltin päälle loppuu sileäpintaisista renkaista nopeasti pito. Kun sääennusteissa luvataan lumisia tai jäisiä olosuhteita, kannattaakin polkupyöräänkin vaihtaa pitävämpää rengasta. Parasta on suunnata asiantuntevaan polkupyöräliikkeeseen ja hankkia tarpeesi kohtaavat ulkokumit.

Muuten pyöräily talvella on pääosin samanlaista kuin muinakin vuodenaikoina: sinä, satula ja polkimet. Toki silloin kun lunta tulee oikein urakalla, vastaan saattaa tulla uusia ja yllättävämpiä elementtejä verrattuna kesäisempiin säihin. Ajamiseen kannattaa talvella keskittyäkin huolellisemmin, kyyti voi olla pikkaisen röykkyisempää ja pyötä saattaa liikehtiä hieman eri lailla kuin aikaisemmin, mutta sitä ei kannata säikähtää. Pyörää saa ja kannattaa taluttaa sellaisissa paikoissa joissa ajaminen tuntuu ylivoimaiselta.

Pukeutuminen talvisiin olosuhteisiin, erityisesti vaihteleviin Helsingin säihin, saattaa aluksi tuntua haastavalta. Edellisen päivän pakkaset kun saattavat vaihtua seuraavan päivän räntäsateeksi. Tärkeintä pukeutumisessa on pysyä lämpimänä, eli alle tarpeeksi lämmintä vaatetta ja päälle suojaava kuori, joka pitää ainakin kylmä viiman ja tuulen ulkona. Räntä- ja vesikeleillä vedenpitävä ulkokuori on tietenkin tarpeen. Erityishuomio pukeutumisessa kannattaa kohdistaa päähän, käsiin ja jalkoihin, paikkoihin joissa kylmä ensimmäiseksi tuntuu. Tärkeintä on löytää pukeutumiseen itseään miellyttävä yhdistelmä, jossa mukavuus ja oma tyyli yhdistyvät.

Pimeyttä halkomaan tulee pyörässä olla valot, valkoinen tai keltainen eteen ja punainen taakse. Etuvalo sekä punainen takavalo ovat hämärällä ja pimeällä ajaessa jo lainkin määräämiä pakollisia varusteita sekä hyvä ja turvallinen lisä näkyvyyteen.

Näillä helpoilla neuvoilla pääse talvipyöräilyssä helposti alkuun. Kannattaa toki muistaa, ettei pyöräily ole sellainen elämäntapa, etteikö pahimmilla myrskyillä saisi liikkua vaikka julkisilla tai muilla haluamillaan tavoilla. Polkupyörää ei ikinä kannata taluttaa ensilumen talvehtimaan, sillä upeita talvisia ajokelejä ja seikkailuja on vielä edessäpäin ennen kevättä.

Muista nämä:

  • säätä kestävä pukeutuminen
  • talvirenkaat
  • valot 
  • huolellisuus
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Talvipyöräily Helsingissä ei periaatteessa ole sen kummempaa kuin pyöräily kesällä. Talvella tulee toki kiinnittää enemmän huomiota eristävämpään pukeutumiseen ja huolellisempaan liikkumiseen.