Luontoon kaupungissa

Vuosaari landfill hill, four people are jogging away from the camera, down a trail surrounded by meadow and trees that stretch into the distance.
Lead text
Helsinki kuuluu niihin harvoihin maailman pääkaupungeista, joissa todellinen luonto on lähellä ihmistä. Puolen tunnin matkan päästä keskustasta löydät jo luonnontilaista metsää, reheviä lehtoja ja harmaita kelopuita.

Luonnossa oleskelu vaikuttaa myönteisesti fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen: verenpaine laskee, stressioireet lievittyvät ja mieli rauhoittuu. Helsingissä voit kokea metsän keskellä kaupunkia. Puolen tunnin matkan päästä keskustasta löydät jo luonnontilaista metsää, reheviä lehtoja ja harmaita kelopuita. 

Pyörällä liikut helposti ympäri kaupunkia, mutta myös metrolla pääset kätevästi suoraan keskustasta luonnon lähelle:

Portrait orientation, an aerial of a nature area dotted with trees and covered in wild grasses in autumn colours. A path intersects the picture from top to bottom.
Show in landscape format
Off

Keskuspuisto: luonnon rauhaa aivan kaupungin ytimessä

Kaupungin  ihmisvilinän keskellä ei mieleesi välttämättä juolahda, että toisenlainen maailma aukenee aivan Helsingin sydämessä. Helsinkiä halkoo yli satavuotias Keskuspuisto, joka alkaa etelässä Töölönlahdelta ja päättyy Haltialaan ja Vantaanjoelle, Helsingin pohjoisrajalle. Tuhannen hehtaarin laajuinen eli noin 1360 jalkapallokentän kokoinen Keskuspuisto on kymmenen kilometriä pitkä, ja edustaa hyvin Suomen etelärannikon rikasta ja vaihtelevaa luontoa. 

Tiheä metsä luo monia piilopaikkoja eläimille. Orava ja rusakko ovat tavallisimmat asukit, mutta Keskuspuistoa asuttavat lisäksi esimerkiksi hirvet mahtavine sarvineen. Hiljaisessa metsässä myös tikan koputus kantautuu kauas.

Keskuspuiston pohjoisosassa sijaitsee peräti neljä luonnonsuojelualuetta, joista jokainen muodostaa erityisen kokonaisuutensa: 

  • Pitkäkosken rinnelehdossa voit ihailla luonnontilassa olevaa koskea ja rehevää kuusivaltaista lehtoa. 
  • Haltialan aarnialueella näet puiden koko elinkaaren, sillä luonnontilassa olevassa metsässä ovat sopusoinnussa nuoret taimet ja harmaantuneet kelopuut.
  • Ruutinkosken rantalehdossa kasvaa jalopuuvaltainen joenrantametsä. Alueen erityinen silmäterä on luonnonmuistomerkiksi luokiteltu noin 200-vuotias kynäjalava. 
  • Niskalan puulajipuistossa pääset tutustumaan niin suomalaismetsien perinteisiin lajikkeisiin kuin eksoottisimpiin puihin muualta maailmasta. Puulajipuisto on erityisesti erilaisten lintujen suosiossa.
A small crowd of people standing in rows, watch as 5 cows race across the field from left to right, as they are let out for summer grazing at Viikki in Helsinki.
Show in landscape format
Off

Vanhankaupunginlahti ja Viikki: bongaa lintuja ja rapsuta lampaita

Lintuparatiisina tunnettu Vanhankaupunginlahti on Helsingin suurin luonnonsuojelualue, jossa on tavattu peräti 300 lintulajia. Erityisesti keväisin kannattaa kivuta lintutorniin vastaanottamaan muuttolintuja. 

Vanhankaupunginkoskelta pääsee Pornaistenniemen lehdon luontopolulle ja sieltä pitkospuille, jotka vievät LammassaareenViikissä sijaitseva suojeltu saari on suosittu retkikohde paikallisille. Lammassaaresta pääsee myös Kuusiluotoon, joka on julkista ulkoilualuetta. Kesäisin saaressa laiduntaa lampaita.

Viikissä, Helsingin maantieteellisessä keskipisteessä, voi nähdä myös lehmiä laiduntamassa. Viikin opetus- ja tutkimustilan lehmien kesälaitumelle laskeminen toukokuun alussa on suosittu tapahtuma lapsiperheiden keskuudessa.

In the centre of the photo a hand is holding a mobile phone displaying a map of Nuuksio national park. In the background is a lake from the park viewed from above, surrounded by trees, some of which have become yellow in the autumn.
Show in landscape format
Off

Nuuksion kansallispuisto: lähde patikkaretkelle

Espoossa sijaitsevassa Nuuksion kansallispuistossa on yhteensä noin 33 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä sekä keittokatoksia ja telttailualueita. Patikoinnin lisäksi Nuuksiossa voi kalastaa, pyöräillä, ratsastaa, kiipeillä, uida, marjastaa ja sienestää sekä talvella hiihtää.  

Kansallispuiston suosituimmat reitit lähtevät Haukkalammen luontotuvan edustalta. Kaikki rengasreitit ovat maastoltaan vaihtelevia ja pituudeltaan 2-7 km. Nuuksio soveltuu hyvin myös päivän tai parin patikkaretkikohteeksi, koska puistossa on keittokatoksia, telttailualueita ja vuokratupia. 

Nuuksiossa sijaitsevasta Suomen luontokeskus Haltiasta voi vuokrata retkeilyyn sopivia vaatteita, kumisaappaita ja rinkkoja sekä tutustua ympäröivään luontoon ajankohtaisten näyttelyiden kautta. 

A close up of someone's hand reaching from the left to pick mushrooms from the mossy ground on Vuosaari. Apartments can be seen across the water in the distance.
Show in landscape format
Off

Muista jokamiehenoikeudet

Puhtaan metsäilman virkistäessä mieltäsi voit ravita myös kehoasi, sillä erilaiset marjat ja sienet odottavat vuosittain poimijaansa. Tutustumalla huolellisesti jokamiehenoikeuksiin saat metsäretkestäsi taatusti kaiken ilon irti.

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen oikeutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija.

Jokamiehenoikeuksilla saa: 

  • liikkua jalan, hiihtäen ja pyöräillen luonnossa, kuten metsissä, luonnonniityillä ja vesistöissä
  • ratsastaa
  • poimia luonnonmarjoja, sieniä ja rauhoittamattomia kasveja
  • onkia ja pilkkiä
  • veneillä, uida ja peseytyä vesistössä ja kulkea jäällä.


Huomioithan, että luontoa, eläimiä ja kasveja tulee kunnioittaa niin ettei niille aiheudu vahinkoa. 

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsinki kuuluu niihin harvoihin maailman pääkaupungeista, joissa todellinen luonto on lähellä ihmistä. Puolen tunnin matkan päästä keskustasta löydät jo luonnontilaista metsää, reheviä lehtoja ja harmaita kelopuita.