Kävelykierros: Töölönlahti täynnä kulttuuria ja tapahtumia

Töölönlahden alueella on runsaasti kulttuurikohteita
Lead text
Töölönlahdella voit kokea Helsingin kontrastisuuden, missä syke ja rauha ovat lähellä toisiaan. Aivan pääkaupungin ytimessä on vehreä luonto- ja elämyskeidas. Töölönlahdella nautit sekä linnunlaulusta että oopperasta. Töölönlahden kävelyllä voit olla omassa rauhassasi, tapahtumien keskipisteessä.

Kävelykierroksen kokonaispituus n. 4 km

Kierros alkaa Helsingin päärautatieasemaltaArkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema ja 1919 käyttöön otettu graniittinen asemarakennus on tunnettu kellotornistaan ja kuvanveistäjä Emil Wikströmin Lyhdynkantajat-patsaista. 

Vuonna 2018 valmistunut Amos Rex on arkkitehtitoimisto JKMM:n suunnittelema taidemuseo. Se koostuu uusista maanalaisista näyttelytiloista sekä Lasipalatsin 1930-luvulla rakennetuista tiloista. Näyttelytilan kattona on kumpuileva Lasipalatsin aukio. 

Luonnontieteellisen museon näyttelyt kertovat elävästi Suomen ja muun maailman luonnosta. Rakennus on alkujaan venäläinen poikakoulu vuodelta 1913.

Nykytaiteen museo Kiasma on Pohjoismaiden johtavia nykytaiteen museoita. Se valmistui 1998, suunnittelijanaan yhdysvaltalainen Steven Holl. Kiasma on osa Kansallisgalleriaa. 

J. S. Sirénin suunnittelema Eduskuntatalo valmistui 1931. Se edustaa 1920-luvun klassismia, joskin siinä on myös funktionalismin piirteitä. Eduskunnan täysistunnot ovat yleisölle avoimia, ja eduskuntataloon järjestetään tutustumiskierroksia.

Musiikkitalo avautui 2011 kaikille avoimeksi konserttikeskukseksi ja kohtauspaikaksi. LPR-arkkitehtien suunnittelemassa talossa toimivat Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia. 

Vuonna 1846 valmistunut Hakasalmen huvila toimii Helsingin kaupunginmuseon näyttelytilana. Huvilan tunnetuin asukas oli Aurora Karamzin, joka oli 1800-luvulla vaikuttanut hyväntekijä. Huvilan pihalla sijaitseva Kahvila Rakastan on avoinna päivittäin - myös sunnuntaisin - ja tarjoilee vegaanisia herkkuja. 

Kansallismuseon perusnäyttelyt avaavat Suomen historiaa esihistorialliselta ajalta 1800-luvulle ja vaihtuvat näyttelyt yllättävät monipuolisuudellaan. Vuonna 1916 valmistunut museo on Suomen merkittävimpiä kansallisromanttiseen tyyliin rakennettuja rakennuksia. Sen suunnittelivat arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen.

A couple sit together at Sinisen Huvilan Kahvila's outdoor terrace, looking out over Töölönlahti bay on a sunny day.
Show in landscape format
Off

Finlandia-talo on yksi Suomen merkittävimmistä konsertti-, kongressi- ja tapahtumakeskuksista. Arkkitehti Alvar Aallon 1970-luvulla valmistunut kokonaisvaltainen suurtyö on myös suosittu matkailunähtävyys muotoilun ja arkkitehtuurin vuoksi. Finlandia-talo on suljettu perusparannuksen ajan 2022-2024, mutta sillä välin asiakkaita palvelee upea puurakenteinen Pikku-Finlandia tapahtumakeskus kahviloineen. 

Töölönlahden rantaa reunustava Hesperian puisto on suosittu rentoutumispaikka. 1800-luvulla siellä sijaitsi ravintola monenlaisine huveineen. Tontin vuokra-ajan päätyttyä vuonna 1892 siitä tuli julkinen puisto.

Kansallisoopperalle ja -baletille uuden rakennuksen suunnitteli arkkitehtikolmikko Eero Hyvämäki, Jukka Karhunen ja Risto Parkkinen. Oopperatalon avajaiset olivat 1993. 

Olympiastadionin ensimmäinen rakennusvaihe valmistui vuoden 1940 olympiakisoja varten, joita ei sodan puhjettua pidetty. Vuonna 1952 olympialaiset saatiin Helsinkiin. Arkkitehti Jorma Järven suunnittelema Uimastadion rakennettiin vuoden 1940 olympiakisoja varten. Kilpa-areenana se toimi Helsingin olympialaisissa 1952. 

Talvipuutarha avattiin yleisölle 1893, ja se on ollut yli 125 vuotta kaupunkilaisten virkistyspaikkana.

Linnanmäki on Suomen vanhin ja suosituin huvipuisto, jossa on yli 40 huvipuistolaitetta ja pelejä sekä ravintoloita ja kahviloita. Huvipuiston suosituin laite on yhä puinen vuoristorata vuodelta 1951.

3 girls riding the merry-go-round at Linnanmäki amusement park, one girl pointing excitedly to something out of sight on the left.
Show in landscape format
Off

Linnunlauluntien huvilat on rakennettu 1800-luvulla. Kirjailijatalo Villa Kivessä on kirjailijoiden työhuoneita, ja muut talot ovat asuinkäytössä. Huviloiden yhteydessä toimivat Sinisen Huvilan Kahvila ja Cafe Taideterassi

Töölönlahdesta voi nauttia mereltä käsin. SUP-vuokraamot tarjoavat virkistäytymiseen SUP-lautoja ja kaupunkisoutuveneen vuokrauspiste on Finlandia-talon läheisyydessä.

Töölönlahden puiston avajaisia juhlittiin kesällä 2016. Kaikkiaan 9,5 hehtaarin kokoisen puiston on suunnitellut maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy. Puistossa on Alvar Aallon leikkipuisto.

VR:n vanhojen makasiinien paikalle on rakennettu Makasiinipuisto. Siihen kuuluu katukoripallokenttä ja lasten leikkipuisto LoruKansalaistori on suosittu ajanviettopaikka kaupungin sydämessä. 

Keskustakirjasto Oodi valmistui 2018 Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Oodi tarjoaa kirjojen lisäksi äänitysstudioita, 3D-tulostimia, kahviloita ja elokuvateatterin. Näköalaparvekkeelta voi kesäkaudella ihailla näkymää Töölönlahden puistoon ja kaupungin keskustaan. Kaupunkilaisten uusi olohuone on auki seitsemänä päivänä viikossa. 

Sanomatalossa on Suomen suurimpien lehtien ja radiokanavien toimituksia, useiden yritysten pääkonttoreita sekä avointa tilaa kohtaamisille ja tapahtumille. Jan Söderlundin ja Antti-Matti Siikalan suunnittelema rakennus valmistui 1999.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Töölönlahdella voit kokea Helsingin kontrastisuuden, missä syke ja rauha ovat lähellä toisiaan. Aivan pääkaupungin ytimessä on vehreä luonto- ja elämyskeidas. Töölönlahdella nautit sekä linnunlaulusta että oopperasta. Töölönlahden kävelyllä voit olla omassa rauhassasi, tapahtumien keskipisteessä.