Kävelykierros: Kallion kaduilla

Three women chatting on Agricolankatu street in Kallio; Kallio church in the background
Lead text
Entinen työläisten kaupunginosa tunnetaan trendikkäänä taiteilijoiden ja opiskelijoiden asuinalueena. Kallio on Suomen tiheimmin asuttu kaupunkialue korkeista asumisneliöhinnoista huolimatta, ja sen kortteleista löytyy runsas valikoima kahviloita, ravintoloita, korttelibaareja ja erilaisia kivijalkaliikkeitä. Lisäksi lukuisat antikvariaatit, divarit ja hierontapaikat värittävät alueen maisemaa. Kallio on aito, rehellinen ja rosoinen.

Kävelykierroksen kokonaispituus on n. 2,5 km

Kallion kierros aloitetaan Hakaniemen torilta ja kauppahallista. Torilla ja hallissa käy paljon paikallisia asukkaita ruokaostoksilla. Hallin peruskorjauksen aikana voi poiketa kahville ja ostoksille väliaikaiseen Lasihalli-paviljonkiin. 

Siltasaarenkatu halkoo aluetta Kallion kirkolle saakka. Uudet kohteet Story ja Lopez y Lopez löytyvät myös täältä. Hakaniemessä sijaitsevat houkuttelevat kahvilta La Torrefazione ja Patisserie Teemu Aura sekä maukas pitaleipäravintola Fafa’s .

Ympyrätalo sylinterimäinen arkkitehtuuri hallitsee näkymää. Kompleksissa sijaitsee mm. kauppoja, ravintoloita ja apteekki.

Kolmionmuotoisesta korttelista Hämeentien alusta löytyy kotoisa Ravintola Sävel, jonka sisustus henkii 50-lukua. Toisella linjalla sijaitseva ravintola Silvoplee tarjoilee lämpimiä vegaanisia kasvisruokia ja smoothieita. Rytmi on viihtyisä, kahvilamainen baari, jossa on vaihtuvia näyttelyjä.

Kolmannella ja neljännellä Linjalla sekä niiden poikkikaduilla on useita kahviloita, baareja ja etnisiä ravintoloita: ChalupaBangkok 9, Lemongrass, Roji ja Taqueria El ReyLasilliselle voi poiketa OivaanOm’Pu Bariin tai Pub Sirdieen, yhteen Kallion tunnelmallisimmista baareista, jossa aistii yhä vanhan työläismeiningin.

Kallion kirkon torni
Show in landscape format
Off

Reitti jatkuu Kolmannelta Linjalta Suonionkatua ylämäkeen. Lars Sonckin harmaasta graniitista suunnittelemaan, kansallisromantiikkaa ja jugendia edustavaan Kallion kirkkoon mahtuu 1100 vierailijaa. Kirkon seitsemän kellon melodia on Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen käsialaa, ja se soi päivittäin klo 12 ja 18. 

Kalliossa voi surullista kyllä törmätä kortteleiden ympäri mutkitteleviin leipäjonoihin, joista ensimmäinen on kirkon takana Pelastusarmeijan pitämänä ja toinen Hurstin Apu Helsinginkadun ja Fleminginkadun kulmassa.

Castréninkadun ja Kaarenkadun kulmassa sijaitsee Frida Marina - second hand- ja vintagekauppa. Sen valikoima koostuu pääasiassa 50–80-lukujen vaatteista sekä asusteista.

Legendaarinen Roskapankki Helsinginkadulla on tunnettu edullisista hinnoista ja aidosta kalliolaisesta kapakkatunnelmasta. Vieressä sijaitseva Arlan sauna on yksi pitkäikäisimpiä Helsingin yleisiä saunoja. Arlan naapurissa ovat Kanniston Leipomo ja Cafe Cardemumma, joihin kannattaa poiketa aamiaiselle, lounaalle tai kakkukahveille. 

Matka jatkuu Helsinginkatua itään. Fleminginkadun ylämäessä sijaitsevan, kodikkaan ravintolaklassikko Cellan listalla on suomalaisia ja venäläisvaikutteisia herkkuja: poronkäristystä, vorschmackia, blinejä ja stadin silakoita. Sen yläpuolella sijaitsee Wino, jonka vuodenajoittain vaihtuvasta ruokalistasta ja natuviineistä kohistaan asiantuntijoiden parissa.

Jatka kierrosta ysin ratikkakiskojen suuntaisesti Fleminginkadulle. Vasemmalla puolen katua on Fargo - vintageen erikoistunut sisustusliike, joka myy pääosin huonekaluja ja pientavaraa 50–60 -luvuilta. Divari Kalevasta löytyy second hand -lehtiä, kirjoja, vinyylejä ja CD-levyjä. Keräilyastioihin, koruihin, kulta- ja hopeaesineisiin keskittynyt Astiaparatiisi sijaitsee vastapäätä.

Ilmakuva Kalliosta, Ympyrätalo keskellä
Show in landscape format
Off

Suositussa kebabravintola Döner Harjussa tarjoillaan laadukkaita leipä- ja lautasannoksia sekä kasviskebabia. Kulman takana on Bar Molotow, olohuonemainen ja rock-henkinen baari. Levant tarjoaa maukkaita Lähi-​Idän makuja. Tuk Tuk on aito thaimaalainen ja  Just Vege tarjoavat laajan valikoiman vegaanisia tuotteita. Vegaaniravintola Bun2Bun on Suomen ensimmäinen 100% vegaaninen hampurilaisketju.  Viehättävä Cafe Pequeno tarjoilee erikoiskahveja ja argentiinalaisia empanadoja.

Käänny Vaasankadulta oikealle alas Harjukadulle. Tunnelmallisessa leffateatteri Rivierassa voi elokuvan ohessa nauttia tapaksia, olutta ja viinejä. Baarin ylpeydenaihe on oma elokuvateemainen cocktail-lista. Liput elokuviin kannattaa varata etukäteen, sillä salissa on vain reilu 50 paikkaa ja näytökset ovat suosittuja.

Kun jatkat Harjukatua Helsinginkadun yli päädyt Harjutorille, jonka laidalla sijaitsee ravintola Harju 8Kotiharjun sauna on Helsingin ainoa jäljellä oleva, perinteinen puulämmitteinen korttelisauna, jonka kiukaiden pehmeistä löylyistä nauttivat saunanystävät. Tilauksesta saa hoitoja ja kuppausta. Kassalta voi ostaa virvokkeita ja vihtoja sekä vuokrata pyyhkeen.

Six men in towels sit on the wall cooling off outside of Kotiharju sauna on a chilly, sunny day.
Show in landscape format
Off

Matka jatkuu ylös Torkkelinmäelle. Tämä puutarhakaupunkimainen asuinalue on syntynyt 1920-luvulla ja sitä pidetään yhtenä Helsingin kauneimmista. Alueella sijaitsee Kallion ilmaisutaidon lukio, jonka monista oppilaista on tullut tunnettuja Suomen taide-elämän edustajia.

Jos poikkeat Franzeninkujalle, piipahda viehättävässä Avikaisen leipomossa. Paikan päällä on paistettu kotimaisia herkkuja jo yli 60 vuoden ajan. Maista vaikkapa voilla voideltuja karjalanpiirakoita ja sokerisia munkkeja! Torkkelinmäen kupeessa sijaitsee värikäs ja boheemi Kahvila TaikalamppuAgricolankadun Way houkuttelee tuoksullaan poikkeamaan tähän kahvila-leipomoon ja viinibaariin.

IPI Kulmakuppila Porthaninkadun ja Neljännen Linjan kulmassa tarjoaa erikoiskahveja, pienpanimo-oluita, keitto- ja salaattilounasta sekä lauantaisin brunssia. IPI työllistää kehitysvammaisia nuoria ja aikuisia. 

Kallion kirjaston kokoelmiin kuuluu 80 000 kirjan lisäksi mm. lehtiä, musiikkiäänitteitä, nuotteja ja sarjakuvia. Lehtiosaston yllä on upea kupolikatto. Asiakaskäytössä  on tietokoneita ja kirjastosta voi lainata mm. pelejä ja soittimia. 

Reitti päättyy Karhupuistoon, joka on saanut nimensä puiston punagraniittisesta veistoksesta "Mesikämmen muurahaispesällä". Ravintola- ja Siivouspäivien kaltaisten yhteisöllisten tapahtumien aikaan alue muuttuu kaupunkilaisten olohuoneeksi. KotKot kioski ja Bear Park Cafe tuovat ympäristöön sateenkaaritunnelmaa. Neljännellä linjalla sijaitsee olohuonemainen Flät 14, josta saa niin aamiaista, lounasta kuin iltapalaakin. Puiston pohjoislaidalla sijaitseva Hoochie Mama Jane on naisten vintage-pukeutumiseen erikoistunut liike.

Jos haluat jatkaa iltaa, tutustu Ravintola ja baarikatu Flemariin. Lisätietoa myös Kaikki tiet vievät vastakohtien Kallioon -artikkelista.

Show image on the left
Off
Card list
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Entinen työläisten kaupunginosa tunnetaan trendikkäänä taiteilijoiden ja opiskelijoiden asuinalueena.