Helsinkiläiset hurahtivat neulomiseen

A colourful array of yarn.
Lead text
Helsinkiläiset ovat rakastuneet neulomiseen, eikä se todellakaan ole enää vain mummojen harrastus vaan trendikästä ajanvietettä! Neulonta on suosittua myös kansainvälisesti.

Käsityökulttuuri Suomessa

Käsityöt ja neulonta ovat kuuluneet koulujen opetussuunnitelmaan kautta aikojen, ja kädentaidot ovatkin siirtyneet erottamattomana osana suomalaista kulttuuria sukupolvelta toiselle. Suomalaiset ovat olleet innokkaita neulojia jo ennen kuin siitä tuli kansainvälisesti trendikästä. Helsingissä neulominen on liittynyt hyväntekeväisyyteen ja elämänlaadun parantamiseen. Neulominen ei ole vain keino käyttää luovuuttaan, vaan sillä on monia terveysvaikutuksia. Se on rentouttava harrastus, jonka hedelmät tuovat iloa niin itselle kuin läheisille. Helsingissä saatat törmätä neulojaan vaikkapa kahvilassa, etäkokouksessa tai metrossa.

Urban Knitin kirjoittaja Leeni Hoimela asuu Töölön kaupunginosassa ja luo neuleita Helsingin inspiroimana. Hän keskittyy yksivärisiin töihin ja Töölön ikkunakehysten innoittamiin kuvioihin ja pitää neulomista "joogana". Tietokoneen sulkeminen ja uuteen neulemalliin keskittyminen on hänestä paras tapa rentoutua työpäivän jälkeen. Mitä vaikeampi malli on, sitä enemmän se vaatii keskittymistä ja auttaa unohtamaan päivätyöt. Hoimela on tottunut kylmiin pakkastalviin ja pitääkin neuleita täydellisenä suojana kylmää vastaan.

A steaming cup of tea for a cozy evening in.
Show in landscape format
Off

Neulomisen terveyshyödyt

Olemme viettäneet viime aikoina enemmän aikaa kotona kuin koskaan ennen. Vaikka elämäntahti on hidastunut, mielenterveyteen liittyvät asiat ovat valitettavasti lisääntyneet merkittävästi. Neulominen on hauska aktiviteetti, joka synnyttää luovuutta, lisää kognitiivisia taitoja ja on luonnollinen tapa parantaa mielenterveyttä.

Tutkimukset osoittavat, että neulomisella, virkkaamisella ja käsitöillä yleensäkin on merkittävä yhteys stressitasojen ja masennuksen oireiden alenemiseen ja kehon dopamiinituotannon kohoamiseen. The British Journal of Occupational Therapy julkaisi tutkimuksen, jossa kerrottiin neulomisen myönteisistä vaikutuksista hyvinvointiin. Tutkimus osoitti, että neulomisen ja rauhallisen ja onnellisen olon välillä on merkittävä suhde. Lisäksi harrastus on liitetty niveltulehduksen vähenemiseen ja kroonisten kipujen lievenemiseen.

Näyttäisi siltä, että neulomisen ja virkkaamisen aiheuttama toistuva liike auttaa aivoja rentoutumaan, kun taas luova ajattelu yhdistettynä käsillä tekemiseen vapauttaa kehon luonnollista dopamiinia, "hyvän olon kemikaalia", joita elimistö tuottaa tehdäkseen meidät onnelliseksi. Tutkimuksissa todetaan, että neulomisen terveyshyötyjä ovat muun muassa verenpaineen alentuminen, masennuksen ja ahdistuneisuuden väheneminen, kroonisten kipujen, yksinäisyyden ja eristyneisyyden tunteinen väheneminen ja tätä kautta myös hyvinvoinnin lisääntyminen.

Tiny beanie and booties for a newborn.
Show in landscape format
Off

Lahjaneule ilahduttaa

Neulominen on vaatimaton harrastus, joka ei vaadi paljon laitteita ja jonka voi helposti oppia. Rakkaudella tehty käsityö on loistava valinta, kun mietit mitä antaa rakkaillesi. Vaikka käsintehty lahja on tervetullut milloin tahansa, joululahjana se on oiva tapa kertoa välittämisestä kylminä talvikuukausina.

Helsingissä on monipuolisia käsityöliikkeitä, joista löydät kaikkein kauneimmat langat ja selkeät ohjeet neuleiden toteuttamiseen: Korkeavuorenkadun Menita ​​​​, Yrjönkadun Snurre ja Hämeentien Kässäkammari sekä Lankamaailma, joka sijaitsee Oulunkylässä. Kun olet valinnut langat, löydät ​​neulemalleja, kirjoneulekuvioita ja inspiroivia ideoita esimerkiksi kotimaisesta Laine-lehdestä tai Novitan verkkosivuilta.

Neulomisesta on tullut vastalääkettä kaupunkilaisten kiireisille työpäiville, jotka vietetään enimmäkseen näyttöjen äärellä. Suomalaiset neulovat lomalla, mökillä, iltaisin ja viikonloppuisin. Neulominen on kiva tapa rentoutua ja hidastaa tahtia. Kestävät valinnat ulottuvat jo neulonnan maailmaan, ja monet kannattavatkin mielellään eettistä toimintaohjelmaa tukevia yrityksiä.

Neulojia ei voi luokitella stereotyyppisesti mummoiksi, sillä Helsingissä neulojia on kaikenlaisista taustoista. Kotimaiset aikakausilehdet, monet käsityöblogit ja sadat facebook-ryhmät kertovat neulomisen hurjasta suosiosta.

Knitting is a craft for all age groups.
Show in landscape format
Off

Hyväntekeväisyyttä neulomalla

Hyväntekeväisyysneulonta Helsingissä on kasvanut tasaisesti. Facebook-ryhmät, järjestöt ja naapurustot ovat alkaneet neulomaan hyvän asian puolesta. Tuhannet ihmiset tekevät pipoja ja villasukkia lahjaksi sairaalapotilaille. Sukat ja pipot eivät vain ​​auta pitämään vastasyntyneitä lämpiminä, vaan ne ovat yleensä värikkäitä ja tekevät vauvojen olon mukavaksi heti syntymästä lähtien. Neulotut rinnat - kyllä ​​luit oikein - ovat nousseet trendiksi Helsingissä. Puuvillalla täytetyissä, luonnollisen kokoisissa virkatuissa rinnoissa on nännit, jotka auttavat uusia äitejä harjoittelemaan imetystä. Lisäksi monet lahjoittavat neuleita syöpäpotilaille.

Kuka tahansa voi oppia neulomisen taidon. Se tuo mukanaan laajan, käsitöitä harrastavan yhteisön, joka edistää niin omaa kuin ympärillämme olevien ihmisten sekä hyvinvointia.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsinkiläiset ovat rakastuneet neulomiseen, eikä se todellakaan ole enää vain mummojen harrastus vaan trendikästä ajanvietettä! Neulonta on suosittua myös kansainvälisesti.