Helsinki HLBTQ+: Harrastustoiminta Helsingissä

Two guys are bent down in the woods at Mustavuori nature reserve, foraging for mushrooms. The sun is shining through the trees behind them.
Lead text
HLBTQ+-kulttuuri voi joskus tuntua painottuvan yöelämään, mutta Helsingissä on tarjolla monenlaista - ja monimuotoista - harrastustoimintaa myös niille, joita bailaaminen ei niin kiinnosta.

Kaikenlainen yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen on ollut viime vuosina iso trendi, ja monet jo ”vanhanaikaisina” nähdyt harrasteet, kuten käsityöt, ovat tehneet näyttävän paluun. Helsingissä panostetaan kiitettävästi myös sateenkaariperheille suunnattuun lapsiystävälliseen kokoperheen toimintaan, joka on joskus hieman unohdettu alue HLBTQ+-yhteisössä.

Seksuaalinen suuntautuneisuus ei tietenkään vaikuta siihen mitä kukakin harrastaa, tai mihin seuraan, ryhmään tai joukkueeseen haluaa kuulua. Silti monille vapaa-ajan vietto juuri HLBTQ+-porukassa, omassa viiteryhmässä, tekee harrastustoiminnasta erityisen mielekästä. 

Olemme poimineet tähän vinkkejä HLBTQ+-yhteisölle suunnatuista harrastusmahdollisuuksista Helsingissä. Muita vaihtoehtoja kannattaa tutkailla esimerkiksi Helsinki Pride -yhteisön sivulta. 

Kuoro ja teatteri

Esiintymistaiteesta kiinnostuneille teatteri ja kuoroharrastus voivat olla upeita tapoja ilmaista itseään, ja samalla ne tarjoavat mahdollisuuden kuulua suurempaan yhteisöön. HLBTQ+-vaihtoehtoja Helsingistä löytyy muutamia.

Out 'n loud on vuonna 2004 perustettu helsinkiläinen, kaksikielinen homokuoro. Tiettävästi se on myös Suomen ensimmäinen ja ainoa kuoro joka koostuu pelkästään homomiehistä. Kuoron ohjelmisto on yhdistelmä romantiikkaa ja huumoria. Tyylilajeiltaan se muodostuu ”homoisasta iskelmästä”, urbaanista nykymusiikista ja kuoron omasta tuotannosta. Out 'n loud:n toimintaan voi tutustua sivulla outnloud.fi. Sieltä löytyy myös ohjeet siitä, miten hakeutua mukaan toimintaan.

Suomen ainoa lesbokuoro, vuonna 2014 perustettu Kaupungin Naiset esittää “lauluja elämästä, rakkaudesta ja näiden päättymisestä”. Kaikki kuoron harjoittelemat kappaleet ovat uusia sävellyksiä suomalaisten nykyrunoilijoiden teksteillä. Omaa materiaalia kuoron repertuaariin on kertynyt jo yli 20 kappaletta. Jos olet innostunut liittymään Kaupungin Naisten toimintaan kannatusjäsenenä tai kuorolaisena, ota kuoroon yhteyttä sähköpostitse. Kaupungin Naisiin otetaan uusia jäseniä noin kerran vuodessa. Keikkakalenteriin ja toimintaan voi tutustua laajemmin kuoron nettisivuilla.

Jos taas olet kiinnostunut teatterista  - katsojana tai harrastelijänäyttelijänä – kannattaa seurata Helsingin Gayteatterin toimintaa (esimerkiksi Facebookissa). Vuonna 2007 perustetun ryhmän ydinajatuksena on ”tukea seksuaalivähemmistöjen teatteritoimintaa ja edistää yhdenvertaisuutta teatteritaiteen keinoin”. Tähän mennessä Helsingin Gayteatteri on tehnyt jo 20 omaa tuotantoa; keskimääräisesti ensi-iltoja on ollut  2-3 vuodessa. Esitettyjen näytelmien valinnassa on pyritty  nostamaan esille erityisesti homotaiteilijoiden tuotantoa. Helsingin Gayteatterilla ei ole omaa pysyvää teatteritilaa, vaan esityspaikat valitaan projektikohtaisesti. 

Liikuntaa

Urheilutoimintaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajille järjestää Helsingissä ainakin liikunta- ja urheiluseura HOT ry. Vuonna 1997 perustettu liikuntaseura pyrkii mahdollisuuksiensa mukaan tukemaan HLBTQ+-ryhmään kuuluvia urheilijoita heidän harjoittelussaan, sekä henkisesti että taloudellisesti. HOT järjestää jäsenilleen harjoittelumahdollisuuksia ja -paikkoja, joissa urheilijat voivat toimia avoimesti omana itsenään. Seuran suosituimmat lajit ovat aerobic, lentopallo, sähly ja sulkapallo. HOT ry.n toimintaan ja aikatauluun voi tutustua esimerkissä Facebookissa. Ryhmä toivottaa uudet liikkujat tervetulleiksi tutustumaan ja osallistumaan treeneihin.

Toimintaa sateenkaariperheille

 Lapsiystävällistä kokoperheen toimintaa HLBTQ+-yhteisölle järjestää mm. Sateenkaariperheet ry. Sen tapahtumakalenterista löytyy monenlaista leikki- ja taidetoimintaa, sekä viikottainen ”perhekahvila”, joka järjestetään tiistaisin yhdistyksen toimitiloissa Kurvissa. 

Sateenkaariperheille suunnattu ohjelma on kiitettävän monipuolista. Perinteisesti kalenterista on löytynyt aktiviteetteja sirkuskursseista aina perheleireihin ja teatteriretkiin. Myös aikuisille järjestetään paljon omaa virkistäytymistoimintaa ja vanhempien ”vapaailtoja”. Lisätietoa ohjelmasta ja mahdollisista korona-ajan aikataulumuutoksista löydät yhdistyksen nettisivuilta.

Queer-myönteinen, feministinen stand-up

Kiinnostaako stand-up? Queer-henkistä huumoria etsiville Helsingistä löytyy esimerkiksi avoin feministinen standup-kollektiivi Ilonpilaajat, jonka agenda on: ”mieluummin kunnon ilonpilaus kuin halvat naurut”. Fokus on feministisessä huumorissa, mutta ryhmä on myös hyvin HLBTQ+-myönteinen. Mukaan otetaan kaikki kiinnostuneet, ja lava on auki aloittelijoillekin. Lisäinformaatiota ja kokoontumisaikataulua voi tiedustella kollektiivin Facebook-sivujen kautta.

Käsityöt

Queerfeministinen kirjontaseura Radikaalit ristipistot on käsityön ja aktivismin yhdistävä ruohonjuuritason tee-se-itse -liike. Vapaamuotoisissa tapaamisissa tehdään kantaaottavia käsitöitä, pohditaan ajankohtaisia arkisia ja poliittisia teemoja, sekä annetaan ja saadaan vertaistukea. Ryhmä kokoontuu normaalisti Museum of Impossible Formsin tiloissa Kontulan Ostarilla. Toimintaan ja mahdollisiin poikkeusaikatauluihin voi tutustua seuran Facebook-sivulla.

Myös Helsinki Pride -yhteisön Kirjoneulojat kerää koolle pääkaupunkiseudun pitsinnyplääjät ja puikonkilkuttajat. Kaikki täysi-ikäiset LGBTQ+-identifioituvat henkilöt ovat tervetulleita ikään tai taitoihin katsomatta. Vapaaehtoisohjaajat opastavat tekniikassa ja muut neulojat jakavat käytännön vinkkejä. 

Tulevia tapahtumia ja niiden ajankohtia voi seurata Helsinki Pride ry:n sivuilta.

Kirjallisuus

Mummolaakso ry:n säännöllisen epäsäännöllisesti järjestämä Kirjallinen kahvi-ilta lukulepakoille -lukupiiri on suunnattu kaikille itsensä lesboiksi tai biseksuaaleiksi tunteville naisille. Lukulepakoiden piiri kokoontuu yhteen muutaman kuukauden välein keskustelemaan etukäteen sovituista kirjoista, jotka ryhmäläiset ovat lukeneet ennen tapaamista. Mummolaakson järjestämät tilaisuudet ovat - nimestään huolimatta - avoimia kaikenikäisille homo- tai bi-naisille. Piiri kokoontuu Naisasialiitto Unionin tiloihin Bulevardille. Lisätietoa käsiteltävistä kirjoista ja uusien tilaisuuksien päivämääriä kannattaa etsiä Mummolaakson nettisivuilta.

Kallion kirjastossa kokoontuu Kallion Sateenkaarihyllyn lukupiiri. Lukupiirissä käsitellään sateenkaarevaa kirjallisuutta piiriläisten toiveiden mukaisesti. Lisää informaatiota löydät Sateenkaarihyllyn Facebook-ryhmästä.

Feminististä teemoista kiinnostuneille Kallion kirjastossa kokoontuu myös Feministinen lukupiiri, joka käsittelee feministisen kirjallisuuden klassikoita ja uutuuksia. Lukupiiriin on ennakkoilmottautuminen, lisää informaatiota löytyy Kallion kirjaston Facebook-sivulta.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
HLBTQ+-kulttuuri voi joskus tuntua painottuvan yöelämään, mutta Helsingissä on tarjolla monenlaista - ja monimuotoista - harrastustoimintaa myös niille, joita bailaaminen ei niin kiinnosta.