Helsinki HLBTQ+: Elinvoimaiset alakulttuurit

View from DTM club in Helsinki
Lead text
Vaikka Helsinki ei ole mikään massiivinen metropoli, on myös täältä mahdollista löytää erilaisia kiinnostavia HLBTQ+ -alakulttuureja. Esittelemme muutamia vaihtoehtoja.

Helsingissä on elinvoimainen ja värikäs HLBTQ+-yhteisö, joka on vain kasvanut ja vahvistunut viime vuosina. Sukupuolinen ja seksuaalinen monimuotoisuus, intersektionaalinen feminismi, ja inklusiivisuus ovat tätä päivää ja se näkyy myös tapahtumatarjonnassa. Silti myös klassinen ”homomeno” elää ja voi hyvin.

Aktivismi

Vallankumoukset ja kohtaamiset, niin pienet kuin suuret, tehdään aina yhdessä.” 

Kansalaisvaikuttamisesta kiinnostuneet löytävät mielenkiintoisia hankkeita ja työpajoja esimerkiksi Helsinki Pride -yhteisön toiminnasta. Yhteisössä on voimaa ja Helsinki Pride ry:llä, eli entisellä Setalla, on valtavan pitkät perinteet ruohonjuuritason vaikuttamisesta. 

Järjestön tapahtumakalenterista löytyy toimintaa moneen makuun ja elämäntilanteeseen. Eri ryhmille räätälöidyt tapahtumat liukuvat pienimuotoisista illanvietoista aina sadan tuhannen ihmisen ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumaan. Esimerkiksi KVV, eli Kahden vähemmistön väki -tapaamiset on suunnattu vammaisille ja/tai pitkäaikaissairaille seksuaali- sekä sukupuolivähemmistöjen edustajille. Bi/Pan+-illat ovat nimensä mukaisesti kaikille täysi-ikäisille bi- ja panseksuaalisuuden kirjoon identifioituville suunnattuja keskusteluiltoja. Ja alle 25 -vuotiaita voi taas kiinnostaa erilaiset Nuorten Pride -tapahtumat. Tapahtumat, ryhmät ja työpajat järjestetään pääosin Helsinki Pride -yhteisön Kaapelitehtaan tiloissa. 

Fetissi

Erilaiset fetissi-tapahtumat ovat olleet aina isossa roolissa gay-kulttuurissa. Helsingissä niitä järjestää esimerkiksi MSC Finland – Tom’s Club, joka on yksi HLBTQ+-skenen pitkäikäisimmistä toimijoista Suomessa. 

MSC Finland - Tom's Club on fetissijärjestö mm. nahasta, kumista ja uniformuista ja sporttivarusteista kiinnostuneille miehille. Alunperin nimellä MSC Finland toimintansa aloittanut järjestö muutti nimensä nykyiseen muotoonsa vuonna 1991,  kunniapuheenjohtajansa Touko Laaksosen eli Tom Of Finlandin muistoksi. 

Klubi järjestää säännöllisesti dresscode-iltoja sekä muita teematapahtumia, kuten vuosittaisen Mr Fetish Finland -kilpailun. MSC on osa euroopanlaajuista ECMC- fetissiklubien yhteisöä, jonka jäsenkortin saa liittyessään MSC:n jäseneksi. Jäsenkortilla pääsee sisään jäsenjärjestöjen kerhotiloihin ja tapahtumiin, muilta peritään pääsymaksu.

Helsingin Vallilassa sijaitseva Club X on ensimmäinen kuukausimaksullinen BDSM-yksityisklubi Suomessa. Jäsenilleen se tarjoaa mainiot sessiointimahdollisuudet. Club X:ssä on käytettävissä mm. runsas valikoima laitteita, kuusi erillistä tilaa (joista kaksi sijaitsee muusta klubista erillään olevassa kaksiossa), sekä tilava sauna ja saunalounge.

Eroottinen sidonta eli shibari on entistä suositumpaa myös kinky- ja BDSM-piirien ulkopuolella. Helsingissä erilaisia sidonta-tapahtumia ja work-shoppeja järjestää ainakin Helsinki Shibari.

Club kidz

Vaikka päällisin puolin ei ehkä heti tajuaisi, on Helsingissä virkeä, jopa avantgardistinen queer underground -klubikulttuuri, kaikille jotka kaipaavat ulkona käymisestä jotain hieman radikaalimpaa. Värikkäät club-kidz -ryhmät kuten House Of Disappointments ja Club La Persé ovat tuttuja yöperhosia Helsingin bailuskenessä, ja järjestävät jatkuvasti myös omia iltojaan esimerkiksi Kaikussa ja Merikerhossa.  

Alakulttuurista ja marginaalimenosta kiinnostuneille voi suositella myös tutustumista Helsingin elinvoimaiseen  vaihtoehto-drag-skeneen. Kiinnostavaa uuden sukupolven drag-taidetta tekee tällä hetkellä useampikin kollektiivi. Esimerkiksi House Of Auer ja House of Jaahas tuottavat omatoimisesti D-I-Y asenteella drag-esityksiä jotka haastavat perinteisen dragin ja sen vanhentuneet roolit. Molemmat järjestävät tapahtumia ympäri kaupunkia ja niiden toimintaan voi myös itse hakeutua mukaan.

Vogue/Ballroom-kulttuuri

Viimeisten vuosikymmenien aikana Helsinkiin on kehittynyt erittäin vilkas Vogue ballroom -kulttuuri. Iltoja organisoivat muun muassa voguetanssin suomen pioneerit Venla Vuorio ja Virpi Kurkihovi, sekä tanssija- koreografi Roza Ahmad eli Princess Coco Ninja.

Vogue Ballroom on 1960-luvun Harlemissa syntynyt, ei-valkoihoisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen luoma alakulttuuri, joka on vuosikymmenten saatossa noussut toistuvasti valtavirtaan, viimeksi suositussa The Pose -tv-sarjassa. Myös pop-ilmiö RuPaul’s Drag Race on enemmän kuin vähän velkaa Ball-kulttuurille.

Vogue balleihin osallistuvat edustavat usein eri taloja (houses), jotka ovat perheenomaisia sosiaalisia yhteisöjä. Perinteisesti Vogue balleissa on monta kategoriaa, kuten huippumallien kävelyä imitoiva runway ja pukeutumiseen keskittyvä best dressed.

Aiheeseen liittyviä workshoppeja ja erilaisia balleja järjestetään Helsingissä säännöllisesti. Tapahtumia ja niiden ajankohtia voi seurata esimerkiksi facebookin Waacking & Voguing - Suomi-Finland -ryhmästä.

Queer-feminismi / monimuotoisuus

Hyvin monet HLBTQ+-yhteisöön kuuluvat henkilöt kokevat tasa-arvon ja feminismin itselleen tärkeiksi aatteiksi. Itselleen mielenkiintoista toimintaa kannattaa etsiä esimerkiksi Kvääristön sivuilta. 

Matriarkaatti-kollektiivi järjestää tapahtumia, joiden lähtökohtana on tarjota hauskanpitoa ja samalla mahdollisuuksia aliedustetuille ryhmille klubiskenessä. 

MYÖS on helsinkiläinen DIY-kollektiivi, tapahtuma-alusta ja verkosto elektronisen musiikin kentällä aliedustetuille toimijoille; DJ:lle, tuottajille, järjestäjille, yleisölle sekä liittolaisille paikallisessa klubiskenessä. Tapahtumissaan kollektiivi painottaa vahvasti turvallisemman tilan periaatteita ja kanssajuhlijoiden kunnioitusta. Toimintaan voi hakeutua mukaan seuraamalla kollektiivin ilmoittelua.

QUERQ ry:n tapahtumat tutkivat läheisyyttä seksipositiivisuuden, taiteellisen ilmaisun ja henkilökohtaisen kehityksen kautta. Tarkoituksena on purkaa tabuja ja stigmoja ja lähestyä asioita feministisellä, queerilla, ja henkisellä otteella.

Aikuiset naiset

Helsinki pride ry yhteisön järjestämä Naisten ilta on avoin kaikille lesbo-, bi- ja muille sateenkaareville naisille itsemäärittelyä kunnioittaen. Iltoihin osallistuu kaikenikäisiä naisia aina parikymppisistä yli viisikymppisiin. Tapaamisissa on mahdollista osallistua vapaamuotoiseen keskusteluun sekä tutustua uusiin ihmisiin. Osa tapaamisista on tietyn teeman ympärille rakennettuja ja osa vapaampaa ajanviettoa yhdessä. 

Mummolaakso ry järjestää mm. tansseja, retkiä, kahvi-iltoja, teatteri- ja kulttuuriretkiä sekä viikonloppuleirejä. Toiminnan tarkoituksena on tarjota jäsenille tietoa, virkistystä ja mahdollisuuksia solmia ja ylläpitää kontakteja toisiin lesboihin ja bi-naisiin, sekä “edistää lesbojen ja bi-naisten keskinäistä solidaarisuutta ja huolenpitoa sekä tarjota omasta identiteetistä lähtevä vaihtoehto perinteiselle vanhusten hoidolle". Tavoitteena on myös luoda sellaista sosiaalista verkostoa, joka auttaa yhdistyksen jäseniä yksinäisyydessä, sairaudessa ja muissa kriisitilanteissa.

Cruising

Seksipositiivisuus on päivän sana, ja trendi, joka näkyy niin kirjallisuudessa, tv-sarjoissa, kuin naistenlehtien kansissakin. LGBTQ+ -kulttuurissa seksipositiivisuus on ollut monella tapaa keskiössä jo vuosikymmeniä. Helsingissä seksistä kiinnostuneet miehet (jotka pitävät miehistä) löytävät samanhenkistä seuraa mm. Vallilassa sijaitsevasta Suomen ainoasta gay-saunasta Sauna Voguesta. Toinen suosittu kohde on Kampista sijaitseva erotiikkaliike Keltainen Ruusu. Ruususta löytyy seksitarvikkeiden lisäksi asiakkaille tarkoitettu seurustelualue, sekä ”kaksikerroksinen non-stop elokuvienkatselualue”.

Naisille voi suositella esimerkiksi Flikkametsä-seksibileitä. Flikkametsä on ”seksibileet naisista kiinnostuneille naisille ja feminiinisille ihmisille”, ja sinne ovat tervetulleita esimerkiksi cis-naiset, femmet, butchit, Dommet, sub-naiset, transnaiset sekä feminiiniset inter- ja muunsukupuoliset. Järjestäjien mukaan voit olla kokematon tai kokenut, lesbo, bi-utelias, panseksuaali ja kaikkea siltä väliltä. Flikkametsä tarjoaa tilan tutustua, leikkiä ja seikkailla ilman miesten läsnäoloa. Bileet ovat kinky-ystävälliset.

Karhut

Yksi homojen alakulttuureista on karhut (bears). Karhukulttuuri ihannoi miehisiksi miellettyjä ominaisuuksia, kuten partaisuutta ja isoa kokoa. Helsingilläkin on oma karhu-skenensä, ja jonkinverran tilaisuuksia, jotka on räätälöity erityisesti karhumiehille. Karhutoimintaa, kuten klubeja, saunoja, brunsseja jne järjestää aktiivisesti esimerkiksi Bear with Us Helsinki eli BWU. Bear with Us:in ohjelma on suunnattu karhuille, karhunmielisille ja yleensäkin miehille ikään, kokoon ja ulkonäköön katsomatta. Myös Suomen Karhut Fin-Bears ry:llä on jonkin verran toimintaa, johon voi tutustua heidän nettisivuillaan. Suosittu jokakesäinen traditio on heinäkuussa järjestettävä Bears on Board -karhuristeily. ”Karhuille ja karhunmielisille” suunnatun bailuristeilyn takana on pitkän linjan klubivaikuttaja dj Mr.A.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Vaikka Helsinki ei ole mikään massiivinen metropoli, on myös täältä mahdollista löytää erilaisia kiinnostavia HLBTQ+ -alakulttuureja. Esittelemme muutamia vaihtoehtoja.