Helsingin vuosirytmi: Syksy

A woman sits in the rigging of a large sailing ship docked at the Herring Market as two mean cook muikku on a large skillet.
Finnish

Havaintoretki syksyiseen Helsinkiin vie ruskan sävyihin, ilotulitusten alle, myrskytuuliin ja kaupunkikulttuurin pariin. Tervetuloa mukaan.

Meiju Niskala
Kirjailija & taiteilija
Meiju Niskala

Syyskuun turkoosia taivasta pyyhkivät muuttolintujen kokoontumisajot. Huojuvat nuolenkärjet liukuvat Suomenlinnan yli etelään kurkien [kriik], valkoposkihanhien [hau-hau], sepelihanhien [prööt] ja kanadanhanhien [honk-a-honk] muodostamina auroina.

Pimenevät illat ajavat kaupunkilaiset kallioille seuraamaan taivaalla paukahtelevia tähtipommeja, säikeitä, renkaita ja suihkuja. Syksyn suurista ilotulituksista osataan ennalta odottaa ainakin Linnanmäen kesäkauden päättäjäisiä.

 Tarpeeksi monen kylmän ja lämpimän, kirkkaan ja sateisen päivän jälkeen kasvit vaihtavat antosyaaniväriaineilla asunsa keltaisiksi, oransseiksi ja punaisiksi. Samoissa sävyissä ulkoterasseilla hyrräävät myös ampiaiset, jotka suorittavat uhkarohkeita syöksyjä kahvikupin pohjaan ja dallaspullan keskustaan.

Veneet nostetaan aallokosta talviteloille ja tyhjille puupoijuille jäävät tasapainottelemaan suuret merilokit. Jos poijujen väleihin kuvittelisi nuottiviivaston, näyttäisi rannan oodi syksylle tasaiselta hyminältä.

Tuuli riepottelee puiden kesäkerraston poluille ja raitiovaunukiskojen kulmauksiin. Jokasyksyisiä matalapaineita odotetaan jännityksellä. Aikaisemmin kattopeltejä ovat paukutelleet Aarno, Maurin, Mantan ja Allin päivinä saapuneet vieraat, mutta kuka huuhteleekaan tänä vuonna Kolera-altaan ympäristön ja heittää tyrskyt Kauppatorille? 

Harmaina päivinä taivas pudottaa helmansa räystäiden tasalle, eikä ortodoksikirkon kultaisia kupoleita erota kuin arvaamalla. Lokakuussa vietettäville perinteisille silakkamarkkinoille osataan silti hapuilla vanhan tottumuksen mukaan, onhan Kauppatorin laidalla järjestetty syysmarkkinoita 1700-luvulta lähtien. 

Länteen johtavien moottoriteiden taakse karanneen kesän perään on turha haikailla. Vuoden synkintä aikaa valaisevat pyhäinpäivänä hautausmaille sytytettyjen tuhansien kynttilöiden lepattavat sydämet ja keikat, esitykset, näyttelyt ja muut tapahtumat, jotka paukauttelevat ajatuksia uusiin asentoihin.

Finnish

Havaintoja:
✔️ syysmyrsky
✔️ maahan pudonnut lehti
✔️ väriään vaihtaneet puut
✔️ kuurapeite
✔️ pihaa haravoiva puutarhuri
✔️ ilotulitus kantakaupungin taivaaalla
✔️ sumuinen päivä
✔️ tatti tienpenkalla
✔️ jäätynyt kuralätäkkö
✔️ lumisade

Lisää vuosirytmejä ja muita vinkkejä arjen löytöretkeilijöille voi lukea Meijun kirjasta Olet tässä (Helsinki), julkaisija Kustannusosakeyhtiö Avain, 2008.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Havaintoretki syksyiseen Helsinkiin vie ruskan sävyihin, ilotulitusten alle, myrskytuuliin ja kaupunkikulttuurin pariin. Tervetuloa mukaan.