
Syksyinen Helsinki tarjoaa mainion mahdollisuuden sienestykselle. Aloittelijan kannattaa lähteä metsään kokeneemman sienestäjän kanssa ja aloittaa sienestäminen tutuista sienistä. On aina hyvä muistaa, että vain osa sienistä on syömäkelpoisia ja monet sienistä ovat erittäin myrkyllisiä. Kun tutustut sieniin kunnolla, tarjoavat Helsingin metsät ison aarreaitan, himottu herkkutattikaan ei ole harvinainen tuttavuus Helsingissä.
Paras kori sienestämiseen on perinteikäs pärekori, koska siinä sienet säilyvät parhaiten kuivina ja ehjinä. Myös hyvä sieniveitsi on tärkeä apuväline, sieniveitsen toisessa päässä on harja, jolla sienen voi puhdistaa jo ennen koriin laittamista. Metsään kannattaa ottaa varoiksi mukaan myös pari muovi- tai kangaskassia, jos vaikka sattuu törmäämään vuosituhannen sienipaikkaan.
Hyvä kotimainen sienikirja tai puhelimen sienisovellus on myös tarpeen metsässä. Oppaissa on kuvia sienistä sekä tietoa niiden kasvupaikoista ja -ajoista. Tuntemattomien sienien kanssa kannattaa olla varovainen, ne kannattaa suosiolla jättää metsään tai varmistaa niiden syöntikelpoisuus asiantuntijalta.
Muistilista:
- kotimainen sienikirja tai -sovellus
- pärekori
- sieniveitsi
- pari muovi- tai kangaspussia
- metsään soveltuvat vaatteet.
Metsään kannattaa ottaa varoiksi mukaan myös pari muovi- tai kangaskassia, jos vaikka sattuu törmäämään vuosituhannen sienipaikkaan.
Entä missä ovat Helsingin parhaat sienipaikat?
Metsistä löytyvät sienet ovat kaikkien yhteistä omaisuutta, mutta parhaat sienipaikat ovat tarkoin varjeltu salaisuus. Sieniä löytyy kuitenkin aivan varmasti Helsingin jokaisesta metsästä, kunhan vaan osaa löytää ne.
Keskuspuisto
Keskuspuisto alkaa etelässä keskeltä kaupunkia Töölönlahdelta ja päättyy Haltialaan ja Vantaanjoelle, Helsingin pohjoisrajalle. Tuhannen hehtaarin laajuinen Keskuspuisto on kymmenen kilometriä pitkä ja edustaa hyvin etelärannikon rikasta ja vaihtelevaa luontoa.
Puiston pohjoisosassa on neljä luonnonsuojelualuetta: Pitkäkosken rinnelehto, Haltialan aarnialue, Niskalan puulajipuisto ja Ruutinkosken rantalehto. Ruutinkosken rantalehto kuuluu myös valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan. Uuden luonnonsuojelualueen, Vantaanjoen törmän suojelu on vireillä.
Keskuspuisto on laajimmillaan Haltialassa, jonka aarnialueella kasvillisuus on rehevää ja luonnonmukaista aarnimetsää. Haltialassa on nykyisin Helsingin laajimmat ja yhtenäisimmät metsät.
Laakson metsään pääset kätevästi raitiovaunuilla 2, 3, 4 ja 10. Bussi 650 vie alle kilometrin päähän Haltialasta ja bussi 66:n päätepysäkki on Paloheinässä.
Uutela
Uutela on Itä-Helsingin laajin ja monipuolisin ulkoilualue. Täältä voit löytää jylhien silokallioiden, rantaniittyjen ja tervaleppien reunustamia rantamaisemia, soita ja metsiä, vanhaa huvila-asutusta sekä historiallisesti arvokkaan Skatan tilan laidunalueineen.
Uutelaan pääset helposti kävellen tai polkupyörällä Vuosaaren metroasemalta, metrossa voit myös kuljettaa polkupyörää. On hyvä muistaa, että pyöräily Uutelan luonnonsuojelualueilla on kuitenkin kielletty.
Mustavuori
Mustavuori (viralliselta nimeltään Mustavuoren lehto ja Östersundomin lintuvedet) sijaitsee Itä-Helsingin Vuosaaressa ja on Natura-luonnonsuojelualue. Mustavuori on pääkaupunkiseudun arvokkain lehtoalue. Alueen eteläosassa on sekametsässä lehtomaisia kangasmetsäkaistaleita sekä avokallioita ja kitukasvuisia kalliomänniköitä.
Erikoisuutena alueella on ensimmäisen maailmansodan aikaisia Krepost Sveaborgin linnoitusrakennelmia kuten tykkiteitä.
Mustavuoreen pääsee kätevästi kävellen tai pyörällä Mellunmäen metroasemalta.
Ramsinniemi
Meri-Rastilasta etelään sijaitseva Ramsinniemi on Sipoonkorven kansallispuistosta Suomenlahteen ulottuvan koillisen “vihersormen” eteläisin kärki. Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualue on myös yksi pääkaupunkiseudun edustavimpia rannikkolehtoja.
Rastilan metroasemalta on kävelymatka Ramsinniemeen, lisäksi bussi 560 vie perille.
Myllypuron metsät
Myllypuro on Vartiokylään kuuluva alue Itä-Helsingissä, Kehä I:n länsi- ja Itäkeskuksen pohjoispuolella. Myllypuro on rakennettu jylhien ja äkkijyrkkien kallioiden ja metsän keskelle luontoa säästäen ja kunnioittaen. Kaikkialta on lyhyt matka luontoon. Ulkoilureitit jatkuvat idässä Mustapuronlaaksoa pitkin aina Mellunkylään, Broändan purolaaksoon ja sitä kautta Vartiokylän lahdelle, Mustavuoreen ja Östersundomiin saakka. Kulkemalla purolaaksoa länteen pääsee Hallainvuoreen ja Viikin luonnonsuojelualueille sekä Vanhankaupunginlahdelle.
Myllypuroon pääse kätevästi metrolla.

Viikki ja Vanhankaupunginlahti
Viikin-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue on Helsingin tärkein luontokohde, jossa viihtyy mm. monipuolinen pesimälinnusto. Vanhankaupunginlahden lintuvesi kuuluu Suomen 96 kansainvälisesti tärkeän lintualueen joukkoon. Se on osa EU:n Natura 2000 -verkostoa ja listattu myös Ramsarin kosteikkojen suojelusopimukseen.
Kivinokassa ja Pornaistenniemessä on retkeilijöitä varten tehty luontopolut pitkospuineen. Hakalanniemestä löytyy lasten luontopolku. Reittien varrella on useita opastauluja. Kivinokan luontopolun varrelta löytyy myös näkövammaisille suunnattuja opasteita, ja siellä luontoon tutustuminen onnistuu pyörätuolilla liikkuville.
Hakalan metsässä kulkija voi tutustua eri puolilta maailmaa kotoisin oleviin puulajeihin kiertämällä puulajipolun. Kivinokan metsäisen pohjoisosan monipuolinen ja paikoin runsas lahopuusto takaa hyvät elinmahdollisuudet monille lahottajasienilajeille, kääville ja orvakoille.
Viikkiin pääset keskustasta bussilinja 78:lla keskustasta, Munkkiniemestä bussilinja 57:lla ja Herttoniemestä ja Malmilta linja 79:llä. Herttoniemen metroasemalta pääset myös kätevästi Viikkiin, muista ottaa pyörä mukaan.
Östersundom
Östersundom liitettiin Helsinkiin vuonna 2009 osana Lounais-Sipoon osakuntaliitosta. Pohjoisosassa Östersundomia sijaitsee Sipoonkorpi, jossa on vuonna 2011 perustettu kansallispuisto. Sipookorven laajalle alueelle mahtuu erilaisia maastoja, reittejä ja koskematonta luontoa. Pelkästään kansallispuisto on 2300 hehtaaria ja koko Sipoonkorpi 5400 hehtaaria.
Helsingin keskustasta Östersundomiin kulkiessa täytyy vaihtaa kulkuneuvoa. Metrosta pääsee Itäkeskuksessa vaihtamaan linjaan 93 (Itäkeskus-Landbo) tai 841 (Itäkeskus-Söderkulla) joilla pääsee Östersundomiin.
Laajasalo
Laajasalo on Helsingin suurin saari, jonne mahtuu monenlaista luontoa. Laajasalon alueeseen kuuluvat Yliskylä, Jollas. Hevossalmi, Tullisaari ja Kruunuvuorenranta. Erinomainen sienestyspaikka Laajasalossa on Kruunuvuorenlampi, jonka etelänpuoleisen rinteen kallioiden väliset alueet sekä kaakkoisosan lehtoalue ovat hyviä kääpäalueita. Lammen ja sen ympäristön soiden lähes koskematon luonto on hätkähdyttävä elämys kaupunkilaiselle. Kruunuvuorenlampi ympäristöineen on myös merkitty luonnonsuojelualueeksi.
Metrolla Herttoniemeen ja Herttoniemestä bussilinja 88:lla päätepysäkille.
LINKKEJÄ:
- Suomen Sieniseura
- Suomen Sieniseuran facebook-ryhmä
- Suomen Sieniseuran sieniruokavinkkejä aloittelijoille
- Helsingin sienet
- Marttojen sienireseptejä
- Sienet wikipediassa.
Artikkelissa on käytetty lähteenä Petri Roposen Metrolla sienimetsälle -artikkelia.