Eira

With the houses and apartments of Eira in the background against a blue sky, dozens of people lay scattered across Eiranranta beach, the sea lapping on the shore.
Finnish

Olen usein sanonut, että Helsinki ei ole suurkaupunki vaan suurkylä. Ja Eira on kuin kylä kylässä. Siinä yhdistyy keskeinen sijainti poikkeukselliseen rauhaan, eikä meren läheisyys tee pahaa sekään. Yksi maailman hienoimmista asuinalueista.

Saku Tuominen
Luova johtaja, HundrED
Saku Tuominen

Eira on pieni, noin tuhannen asukkaan kaupunginosa eteläisessä Helsingissä. Huvilakaupunginosana tunnetulla alueella on jugend-kauden arkkitehtuurista ammentavia pienkerrostaloja sekä kapeita ja kaartuvia katuja. Alueen viehätys perustuu merinäköalojen, kauniiden talojen ja puistojen lisäksi rauhaan ja hiljaisuuteen.

1800-luvun lopulla Eiraa pidettiin liian syrjäisenä kaupunkiasutukseen, minkä vuoksi sinne suunniteltiin teollisuusaluetta. Suunnitelma kuitenkin hylättiin ja vuosisadan vaihteen jälkeen Eira rakennettiin silloisten uusien kaupunki-ihanteiden malliesimerkiksi. Nimensä kaupunginosa sai viereiseen Ullanlinnan kaupunginosaan sijoittuvan Eiran sairaalan innoittamana.

Alueen puistot ovat 1900-luvun alun merkittäviä kaupunkipuistoja, jotka sopivat erinomaisesti kävelyyn, katseluun ja istuskeluun. Engelinaukion geometriset muodot yhdistettynä ympäröiviin satavuotiaisiin jugenvilloihin muodostavat mielenrauhaa henkivän harmonisen kokonaisuuden. Korkealla sijaitsevasta puistikosta on hyvät näkymät merelle. 

Rannassa kohoaa Merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkki, jonka suojaan voi kesäisin pysähtyä piknikille ja muina vuodenaikoina haistelemaan suolaista merituulta. Kesäisin yhteysalukset kuljettavat nautiskelijoita Merisatamanrannasta lähisaariin.

Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Eira on pieni, noin tuhannen asukkaan kaupunginosa eteläisessä Helsingissä. Huvilakaupunginosan viehätys perustuu merinäköalojen, kauniiden talojen ja puistojen lisäksi rauhaan ja hiljaisuuteen.