Etu-Töölö

Ilmakuva Temppeliaukion kirkosta
Finnish

Esimerkiksi Museokadulla ja Mechelininkadulla vallitsevan elegantin ja ilmavan tunnelman lisäksi nautin niistä huolellisista ajatuksista, joita Etu-Töölön kaduille ja rakennuksille on suotu. Tämä on hyvin rakennettu ja ihmisläheinen kaupunginosa sanojen parhaimmissa merkityksissä. Alueen arkkitehtuuri huokuu kauneutta ja herkkyyttä, Eduskuntatalon kenties raavasta ulkokuorta lukuunottamatta. Kahviloiden ja ravintoloiden kirjo ei yllä tiiviimpien kaupunginosien tasolle, mutta tunnelma on lämmin ja hyvin kansainvälisen suomalainen. Tunnelmallisia paikkoja löytyy japanilais- ja kiinalaisperheiden pyörittämistä paikoista ikoniseen 30-luvun ravintola Eliteen. Tykkään Etu-Töölön modernismista, energiasta ja arkkitehtuurin kumarruksista kulttuurihistoriamme kreikkalaiselle ja italialaiselle perimälle.

Ian Bourgeot
Kirjakauppias ja taiteilija, Arkadia International Bookshop
Ian Bourgeot

Etu-Töölö on kaupunginosa Helsingin keskustassa. 1900-luvun alussa rakennettu kaupunginosa on arkkitehtuuriltaan yhtenäinen alue, jossa asuu lähes 15 000 helsinkiläistä. Alue on tunnettu umpikortteleistaan, kivijalkaliikkeistään ja rauhallisesta tunnelmastaan.

Etu-Töölön leimallisin rakentamisvaihe oli 1920-luvulla, jolloin kaupunginosasta tuli vakavaraisen keskiluokan asuinympäristö. Rakentamisessa tavoiteltiin yhtenäistä kaupunkikuvaa ja yksittäiset rakennukset noudattivat yhteisesti sovittuja linjauksia kerroskorkeudesta kattomuotoihin. Kaupunkikuvassa lomittuvat myöhäisjugend, klassismi, funktionalismi ja modernismi.

Etu-Töölössä on paljon julkisia rakennuksia kuten Eduskuntatalo, Finlandia-talo ja Temppeliaukion kirkko. Helsingin kauneimmaksi taidetilaksi kutsuttu Taidehalli sijaitsee Etu-Töölössä, samoin kansallisromanttinen, linnalta näyttävä Kansallismuseo. Asuin- ja ateljeerakennus Lallukka on tuonut alueelle kuva-, näyttämö- ja säveltaiteilijoita jo 1930-luvulta lähtien.

Etu-Töölön alueella Hesperian puisto yhdistyy hevoskastanjoiden reunustamaan Hesperian esplanadiin, joka vie kohti keskusta-alueen suurinta hiekkarantaa Hietarannan uimarantaa.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
1900-luvun alussa rakennettu Etu-Töölö on arkkitehtuuriltaan yhtenäinen alue, jossa asuu lähes 15 000 helsinkiläistä. Alue on tunnettu umpikortteleistaan, kivijalkaliikkeistään ja rauhallisesta tunnelmastaan.