Saaret noin tunnin venematkan päässä

Isosaari island
Lead text
Noin tunnin venematkan päässä mantereelta sijaitsee kolme saarikohdetta. Isosaareen ja Vartiosaareen pääsee noin 50 minuutissa kantakaupungista, Kaunissaaren retkelle lähdetään puolestaan itäisen Helsingin Vuosaaresta.

Isosaari (noin 76 ha) on Helsingin eteläisin saari. Yli 100 vuotta sotilassaarena palvellut saari avattiin yleisölle kesällä 2017  ja sen palveluihin kuuluu kaksi ravintolaa, kolme saunaa (joista yhteen mahtuu jopa 60 henkilöä!) sekä Suomen vaativin par-3-golfkenttä. 

Isosaari on nimensä mukaisesti suuri ja sen luonto on monimuotoinen. Hylkeet viihtyvät lähistöllä ja saarella pesii harvinaisia lintuja kuten merikotkia. Kallio- ja hiekkarannat tarjoavat mainiot mahdollisuudet luonnosta nauttimiseen ja vaikkapa piknik-eväiden nauttimiseen. Lue lisää kesäkauden 2021 venematkasta Isosaareen.

Isosaari islands beach
Show in landscape format
Off

Vartiosaari (noin 82 ha) sijaitsee itäisessä Helsingissä Laajasalon ja Tammisalon kupeessa. Senaatintorille on matkaa linnuntietä seitsemän kilometriä ja yhteysalus taivaltaa matkaa Hakaniemestä noin 50 minuuttia. Saareen pääsee yhteysaluksella myös Vuosaaresta, jolloin matka-aika on muutaman minuutin pidempi. Vanhaan viikinkiaikaiseen vartiopaikkaan rakennettiin höyrylaivayhteyksien myötä kesähuviloita. Saaren 57 huvilasta noin puolet on Helsingin kaupungin omistamia ja vuokralla erilaisille toimijoille kuten kesänuorisotalolle, asunnottomien virkistyspaikalle, taiteilijoille ja lastensuojelun toimintakeskukselle. Parinkymmenen ympärivuotisen asukkaansa kera Vartiosaari edustaa harvinaiseksi käynyttä saaristolaiselämänmuotoa.

Koko saari on pihapiirejä lukuun ottamatta kaikille avointa virkistysaluetta. Helsingin luontotietojärjestelmän mukaan yli puolet saaren pinta-alasta on arvokkaita luontokohteita, minkä lisäksi koko saari on luokiteltu tärkeäksi lepakkokohteeksi. Alueella on runsaasti vähintään 150-vuotiaita kilpikaarnamäntyjä ja sieltä on tavattu muun muassa harvinainen aarniolaji salokääpää. Suomen ainoa tunnettu rantaruttojuuren kasvupaikka sijaitsee etelärannalla. Saarella sijaitsee suosittu eläintalli ja terveysluontopolku.

Matka Vartiosaareen taittuu Suomen Saaristokuljetus Oy:n aluksella, joka liikennöi itäistä saaristoreittiä Hakaniemen ja Vuosaaren välillä. Matkalla voi poiketa myös Herttoniemeen, Laajasaloon, Kivisaareen, Satamasaareen, Iiluotoon ja Leikosaareen. Reittiin sisältyy Degerön kanavan läpiajo. 

Matkaan voi niin haluttaessa yhdistää menon tai paluun Laajasalon kautta myös Vartiosaaren aurinkosähkölautalla

Boat to Vartiosaari island
Show in landscape format
Off

Kaunissaari (noin 100 ha) sijaitsee noin 22 kilometriä Helsingistä itään Sipoon saaristossa, lähes ulkomerellä. Se on kaksi kilometriä pitkä ja 800 metriä leveä saari, jossa on monipuolinen eläin- ja kasvikunta sekä hyvät kalastusvedet. Saaressa on kallioisia ja kivikkoisia rantoja sekä upeita hietikoita. Entisestä kalastajayhteisöstä, joka eli voimakkaimmin 1930 – 1950-luvuilla, on muistona pieni mutta moni-ilmeinen saaristokylä. Rannan vene- ja kalastustarvikevajat eli sarahit ovat selkeä osoitus saarelaisten katkeamattomasta yhteydestä ympäröivään mereen.

Kaunissaaren palveluihin kuuluvat ravintola, luontopolku, viisi keittokatosta sekä vuokrattavat mökit, saunat ja soutuveneet. Tietyillä alueilla voi telttailla ja osa telttailijoista viettää saaressa kesiään jo useammassa sukupolvessa. Lue lisää kesäkauden 2021 venematkasta Kaunissaareen.

Kaunissaari island dock
Show in landscape format
Off
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Noin tunnin venematkan päässä mantereelta sijaitsee kolme saarikohdetta. Isosaareen ja Vartiosaareen pääsee noin 50 minuutissa kantakaupungista, Kaunissaaren retkelle lähdetään puolestaan itäisen Helsingin Vuosaaresta.