Saaret joihin pääsee kävellen

Seurasaren ulkomuseo esittelee Suomen rakennushistoriaa
Lead text
Helsingin saarista esimerkiksi Seurasaareen, Korkeasaareen, Tervasaareen ja Lammassaareen pääsee kävelysiltoja pitkin. Kävelyetäisyydellä sijaitsevat kaupunkilaisten virkistyssaaret tarjoavat merellisen luonnon lisäksi myös muuta ihmeteltävää.

Seurasaarella ja Korkeasaarella on yhteinen historia kaupunkilaisten kansanpuistoina. Helsingin kaupunki vuokrasi kummatkin saaret 1800-luvun loppupuolella Helsingin Anniskeluyhtiölle, joka halusi tarjota kaupungin työväestölle paikkoja, joissa harjoittaa tervehenkistä ulkoilmaelämää. Sittemmin saarten toiminnot ovat kehittyneet eri suuntiin mutta ne ovat edelleen kymmenien tuhansien vierailijoiden kesäisiä suosikkikohteita Helsingissä.

Noin 40 minuutin bussimatkan päässä ydinkeskustasta sijaitseva Seurasaari (noin 46 ha) on suosittu ulkoilupuisto ja museosaari. Aikoinaan saareen saavuttiin vesiteitse mutta nykyään matka taittuu valkoista, vuonna 1892 puusiltaa pitkin. Saaren oravat, sorsat, joutsenet ja hanhet ovat tottuneita ihmisiin ja toivottavat kävijät tervetulleiksi joskus hyvinkin tuttavallisesti. Noin kolmasosa saaren pinta-alasta on maksutonta ulkoilmamuseota, jonka avulla voi tutustua menneiden vuosisatojen asumiseen ja elintapoihin. Museon kokoelmiin kuuluu yli 30 rakennuskokonaisuutta ja 87 erillistä rakennusta, jotka ovat peräisin eri puolilta Suomea. Saaressa toimii viikonloppuisin kioski sekä kahvila ja kesäisin ravintola. Länsirannalta löytyvät uimaranta ja uimala, joka toimii myös naturistirantana. Uimalassa voi talvisin harrastaa myös avantouintia.

Seurasaaren sillalta voi tehdä pienen koukkauksen läheisiin Pukkisaariin, jonne pääsee pitkospuita pitkin. Läntisellä Pukkisaarella sijaitsee pieni, rautakautista kauppakylää esittelevä muinainen pihapiiri.

Seurasaaren sillalla voi lepuuttaa jalkoja ja ihastella merellisiä maisemia
Show in landscape format
Off

Korkeasaari (noin 22 ha) on yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä. Kantakaupungin itäpuolella, noin 20 minuutin matkan päässä ydinkeskustasta sijaitsevalla saarella sijaitsee vuonna yksi maailman vanhimmista eläintarhoista. Saari on avoinna 364 päivää vuodessa ja suljettu vain jouluaattona. Talvikaudella vain ruskeakarhut, punaniskavallabit, emut sekä pesukarhut ovat talviunilla tai yleisöltä piilossa. Eläintarhan 150 eläinlajissa riittää nähtävää mutta saarelta voi ihailla myös upeita meri- ja rantamaisemia. Korkeasaareen pääsee siltaa pitkin viereiseltä Mustikkamaan saarelta. Kesällä saareen on myös vesiliikenneyhteys Kauppatorilta. Lue lisää kesäkauden 2022 venematkasta Korkeasaareen.

Mustikkamaa (noin 36 ha) on monien sukupolvien suosima ulkoilualue. Se on ollut kaupungin omistuksessa Helsingin perustamisesta saakka, ja vuonna 1921 saaresta muodostettiin kansanpuisto. Saarella sijaitsee vuonna 1921 rakennettu kesäravintola, kesäteatteri, ulkoiluteitä, uimaranta sekä tenniskenttiä. Mustikkamaan kalliot ovat suosittuja kalastuspaikkoja ja monet Helsingin koirista ulkoilevat saarella. Yksi Helsingin uusimmista ja valokuvauksellisimmista silloista, Isoisänsilta, yhdistää Mustikkamaan Kalasataman alueeseen. Mustikkamaalle pääsee myös metron varrella olevan Kulosaaren kautta.

Korkeasaari ja  Mustikkamaa lintuperspektiivistä
Show in landscape format
Off

Tervasaari on pieni puistosaari Kruununhaan naapuruston edustalla. Se on yhteydessä mantereeseen pitkällä pengertiellä. Nimensä saari on saanut saarella sijainneista terva-aitoista eli tervan vientiä harjoittaneiden kauppiaiden varastoista.

Lammassaari (noin 25 ha) on suojeltu saari Viikissä Vanhankaupunginkosken naapurissa Arabianrannan läheisyydessä. Saareen johtavat pitkospuut ja kaislikko ovat monelle retkeilijälle elämys jo itsessään - etenkin syksyisin kumisaappaat saattavat olla tarpeen. Saaressa on kaikkiaan 106 yksityistä mökkiä ja siellä voi liikkua vain yleisillä poluilla. Saari sijaitsee keskellä kansainvälisestikin merkittävää luonnonsuojelualuetta, jolla on havaittu kolmisen sataa lintulajia amerikanhaapanasta mustakurkku-uikkuun. Yksi alueen monista lintutorneista sijaitsee Lammassaaressa.

Lammassaaressa ei ole nimensä mukaisesti lampaita, vaan ne löytyvät viereiseseltä Kuusiluodolta, jonne pääsee pitkospuita pitkin ja jossa voi aistia vanhan huvila-ajan, kesäsiirtoloiden ja ammattikalastajien henkeä. Alueella laiduntaa kesäisin lampaita, jotka liikkuvat saaressa vapaasti. Ne ovat ystävällisiä mutta usein myös hyvin kiinnostuneita vierailijoiden eväistä.

Rajasaari  löytyy Taka-Töölöstä läheltä Sibelius-monumenttia. Saareen voi kävellä pengertietä ja lyhyttä siltaa pitkin. Suurin osa saaresta on aidattua koirapuistoa eli koirien ulkoilu- ja uintialuetta. Puistoon voi mennä kuka tahansa mutta koirien joskus hyvinkin märkiin tervehdyksiin on hyvä varautua. Saaren kallioilta voi seurata paitsi leikkiviä karvakorvia niin myös melojia, soutajia tai vastarannalla virka-asuntoaan pitävää Suomen pääministeriä. Myös presidentin virka-asunto on lähestulkoon näköetäisyydellä.

Lammassaaren pitkospuut
Show in landscape format
Off
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Osaan Helsingin saarista pääsee kävelysiltoja pitkin. Kävelyetäisyydellä sijaitsevat kaupunkilaisten virkistyssaaret tarjoavat merellisen luonnon lisäksi myös muuta ihmeteltävää.