Saaret aivan kaupungin edustalla

Liuskasaari
Lead text
Kaivopuiston ja Eiran edustalla sijaitsevat saaret ovat vain lyhyen venematkan etäisyydellä rannasta. Talvisin ponttoonisilta yhdistää Uunisaaren mantereeseen. Liuskasaareen ja Liuskaluodolle pääsee Uunisaaresta kävellen aallonmurtajaa ja siltaa pitkin.

Kaivopuiston ja Eiran edustalla sijaitsevat saaret ovat vain lyhyen venematkan etäisyydellä rannasta. Kalliosaarten ketju erottaa avomeren ja Merisataman, yhden Suomen suurimmista pienveneiden satama-alueista. Samalla kun tutustuu Uunisaariin, Liuskasaareen, Liuskaluotoon ja Sirpalesaareen, voi myös tiirailla helsinkiläisten pursiseurojen pienveneitä. 

Helsinkiläisetkin puhuvat usein Uunisaaresta, vaikka saaria on itse asiassa kaksi, Pohjoinen ja Eteläinen Uunisaari. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa saarilla sijaitsi kuuluisa merikylpylä mutta nykyään jykevät kalliot, mahtavat tervalepät, meri ja saarella pesivät linnut antavat tuulahduksen suomalaisesta saaristolaistunnelmasta. Saarilta löytyy lapsiperheiden suosima uimaranta, ravintola, kahvila ja tilaussaunoja. 

Uunisaaren hiekkaranta
Show in landscape format
Off

Liuskasaari yhdistyy Eteläiseen Uunisaareen aallonmurtajalla, jota pitkin voi kävellä.  Saarella on ollut jo yli sata vuotta pursiseura Helsingfors Segelsällskapin (HSS) kerhorakennus, venesatama ja kaikille avoin ravintola. 

Liuskaluodolle pääsee kävellen Liuskasaarelta tai suoraan yhteysaluksella Kapteeninkadun päästä. Luodolla toimii suosittu ravintola Skiffer, josta saa Liuskoja eli saaren muotoisia pizzoja. Lue lisää kesäkauden 2021 venematkasta Uunisaareen, Liuskasaareen ja Liuskaluodolle. 

Sirpalesaaren (noin 2,7 ha) erottaa mantereesta noin 60 metriä leveä salmi.  Vielä 1900-luvun alussa saari oli teollisuusaluetta, jossa toimi muun muassa telakka. Nykyään saari on Suomalaisen Pursiseuran käytössä mutta avoinna kaikille kävijöille. Saaren palveluihin kuuluu ravintola Saari. Mantereen ja saaren välillä liikennöi yhteysalus, jonka kyydissä merimatkasta pääsee nauttimaan muutaman minuutin. Toukokuusta marraskuun puoleenväliin liikennöivä yhteysalus lähtee Merisatamanrannasta ravintola Caruselin vierestä.

Särkkä on pikkuruinen saari lähellä Merisataman saariketjua. Se sijaitsee noin 500 metrin päässä Kaivopuiston rannasta mutta kuuluu jo silti Suomenlinnan kaupunginosaan. Saarella sijaitsee pursiseura Merenkävijöiden kotisatama sekä Ravintola Särkänlinna. Särkän linnoitus suojasi aikoinaan Helsinkiä mutta aikojen saatossa linnaketta on käytetty myös Pietarin hovin ruutivarastona sekä vuoden 1952 Olympiapurjehdusten tukikohtana. Menneisyydestä muistuttaa edelleen ravintolasalin vino lattia, jota pitkin tykinkuulia on aikoinaan vieritetty. Yhteysvene Särkkään lähtee huhtikuusta lokakuuhun Kaivopuiston rannasta kahvila Ursulan laiturista. Matka saarelle kestää muutaman minuutin.

Harakan saari on suosittu virkistysalue Kaivopuiston edustalla
Show in landscape format
Off

Harakka (noin 9,2 ha) lepäilee kivenheiton päässä Kaivopuistosta. Saarella pesii useita lintulajeja ja se on myös lintubongareiden suosima muutonseurantapaikka. Saari tarjoaa ainutlaatuisen ikkunan saaristoluontoon, alueen linnostoon, harvinaisiin kasveihin ja perhosiin. Harakan päärakennuksessa on ammattitaitelijoiden ja käsityöläisten ateljee-tiloja, joissa järjestetään kesäisin yleisölle avoimia näyttelyitä. Saarella on myös ympäristökeskuksen Luontotalo, joka tarjoaa elämyksellistä toimintaa ja saaristoluontotietoa. Vanhassa ammusvarastossa on esillä Itämeren vedenalaisia valokuvia ja akvaariotalossa voi tutustua Suomenlahden kaloihin. Yhteysvene Harakkaan lähtee huhtikuusta lokakuuhun Kaivopuiston rannasta kahvila Ursulan laiturista. Matka saarelle kestää muutaman minuutin. Saarella ei ole kahvilaa tai ravintolaa.

Valkosaari sijaitsee Helsingin Eteläsatamassa, Olympiaterminaalin edustalla. Saari on vuokrattu Nyländska Jaktklubbenille ja siellä toimii ravintola NJK. Aikaisemmin saaressa on toiminut veneveistämö ja telakka sekä sotilassairaala ja karanteeniasema koleran varalta. Saarella on myös vierasvenesatama. Veneyhteys kulkee toukokuun alusta syyskuun loppuun Olympiaterminaalin edestä.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Kaivopuiston ja Eiran edustalla sijaitsevat saaret ovat vain lyhyen venematkan etäisyydellä rannasta. Talvisin ponttoonisilta yhdistää Uunisaaren mantereeseen. Liuskasaareen ja Liuskaluodolle pääsee Uunisaaresta kävellen aallonmurtajaa ja siltaa pitkin.