Saaret 15 minuutin venematkan päässä

Helsinki Archipelago
Lead text
Alle vartin venematkan päässä kantakaupungista sijaitsee neljä suosittua saarikohdetta. Suomenlinna on myös lähes 900 helsinkiläisen koti, ja osa kaupunkilaisista taittaa työmatkansa saarelta kaupunkiin jopa soutuveneellä.
Walking towards the camera, two girls stroll along a path on Suomenlinna during a sunny day. Either side of the path are wildflowers, bushes and a tree, with the sea just seen on the horizon.
Show in landscape format
Off

Suomenlinnan merilinnoitus sijaitsee 15-20 minuutin lauttamatkan päässä Kauppatorilta. UNESCOn maailmanperintökohde on yksi Suomen suosituimpia nähtävyyksiä ja myös noin 800 helsinkiläisen koti. Saareen pääsee tutustumaan ympäri vuoden ja talvipakkasilla lauttamatkan aikana voi ihmetellä lautan kylkiin kolisevia jäitä. 

Suomenlinnan alue (noin 80 ha) koostuu parista sadasta rakennuksesta kahdeksalla eri saarella. Puhekielessä Suomenlinnalla tarkoitetaan usein viittä saarta, joihin kuljetaan yllämainituilla yhteysaluksilla: Kustaanmiekka, Susisaari, Iso Mustasaari, Pikku Mustasaari ja Länsi-Mustasaari. Näillä saarilla vieraillessaan on lähes mahdotonta ohittaa merilinnoituksen menneisyyttä: se on kuulunut kolmelle valtiolle ja ollut merkittävässä osassa Suomen historian käännekohdissa. Muurien (noin 6 km), tykkien (105 kpl), tunneleiden ja museoiden lisäksi alueelta löytyy kahviloita, ravintoloita, panimo ja lukemattomia piknik-paikkoja. Linnoituksessa pyörii myös kesäteatteri ja ympärivuotisiin palveluihin kuuluvat elintarvikemyymälä, kirjasto ja kirkko. Lue lisää kesäkauden 2021 venematkasta Suomenlinnaan.

Vallisaaressa kuljetaan merkittyjä reittejä pitkin.
Show in landscape format
Off

Entinen sotilassaari Vallisaari ja siihen maapenkereellä yhdistyvä Kuninkaansaari sijaitsevat Suomenlinnan naapurissa, noin 20 minuutin vesibussimatkan päässä Kauppatorilta. Puhekielessä Vallisaarella tarkoitetaan lähes aina koko kahden saaren kokonaisuutta, joka avattiin yleiseen käyttöön vuonna 2016 ja josta on nopeasti muodostunut yksi helsinkiläisten lempiretkikohteista. Vanhat linnoitukset ja vuosisatojen aikana kehittynyt lajirunsaus kertovat ihmisen ja villin luonnon rinnakkaiselosta ainutlaatuisella tavalla. Alueelta on kartoitettu yli 400 eri kasvilajia, yli tuhat perhoslajia ja lukemattomia lintulajeja. Se on yksi Helsingin tärkeimmistä lepakkopaikoista ja osa kasvi- ja eläinlajeista on jo uhanalaisia tai silmälläpidettäviä. Valli- ja Kuninkaansaaressa saa kulkea omatoimisesti vain merkittyjä reittejä pitkin. Saaren eteläosa on turvallisuussyistä suljettu.

Small Lonna island bathing in sunset
Show in landscape format
Off

Pieni ja sympaattinen Lonna sijaitsee Kauppatorin ja Suomenlinnan välissä. Entinen miinanraivaussaari toimii nykyään virkistyskeitaana, joka sijaitsee vain 1,5 kilometrin ja 10 minuutin veneretken päässä Kauppatorilta. Tunnelmasta voi nauttia rantakallioilla tai perehtyä saaren historiaan museotiloissa. Palveluihin kuuluvat ravintola, Kahvila & Baari sekä yleinen sauna. Lue lisää kesäkauden 2021 venematkasta Lonnaan.

Colorful booths on Pihlajasaari beach
Show in landscape format
Off

Pihlajasaari eli Pihlis (noin 26 ha) sijaitsee noin kymmenen minuutin venematkan päässä keskikaupungista. Saaria on oikeastaan kaksi, läntinen ja itäinen, mutta kävelysilta yhdistää ne kokonaisuudeksi josta löytyy lähes viisi kilometriä rantaviivaa. Luonto on villin kaunista ja useat entisen huvilasaaren rakennuksista ovat suojelukohteita.  Saaret ovat auringonpalvojien suosiossa: 500 metrin hiekkarannan lisäksi alueelta löytyy lukuisia rauhallisia kallioita. Itäisellä Pihlajasaarella on myös erikseen merkitty naturistiranta sekä maksullinen telttailualue, jossa voi leiriytyä viikonloppuisin. Saaren palveluihin kuuluvat ravintola, kahvila, hellepäivisin operoiva rantakioski sekä vuokrattava sauna. Lue lisää kesäkauden 2021 venematkasta Pihlajasaareen.

Cafe Kobben ja Katajanokaluoto ilta-auringossa
Show in landscape format
Off

Katajanokanluoto on pieni saari mantereen ja Suomenlinnan välissä. Luoto on noin 95 metriä pitkä ja 65 metriä leveä. Saarella on vuonna 1876 rakennettu, suojeltu kaksikerroksinen päärakennus, jonka alkuperäinen tarkoitus oli toimia luotsivartiotupana. Luotsipäivystys saarella loppui noin vuonna 1910, ja yleisölle saari avattiin heti 110 vuotta myöhemmin vuonna 2020. Luodolle liikennöidään yhteysaluksella Kauppatorin Keisarinluodonlaiturilta, matka kestää noin seitsemän minuuttia. Saarella sijaitsevassa kahvila-ravintola Cafe Kobbenissa tarjoillaan muun muassa maukkaita pizzoja ja pannukahvia. Saaren aukioloajoissa on säävaraus.

Two families are having a picnic, sitting in a green, grassy area surrounded by trees on Mustasaari Island.
Show in landscape format
Off

Mustasaari (noin 5,7 ha) sijaitsee Seurasaaren selällä noin vartin lauttamatkan päässä Töölöstä. Saaren omistaa Helsingin seurakuntayhtymä ja se on kesäkuun alusta elokuun puoliväliin auki yksittäisille kävijöille ja ryhmille. Kesäkauden ulkopuolella saari palvelee ryhmiä etukäteisvarausten perusteella. Saaresta löytää luonnonrauhaa mutta myös aktiviteetteja ja ohjelmaa. Palveluihin kuuluvat kanttiini, kappeli, leikkikenttä, luontopolku, pelikenttä, uimaranta ja vuokrattava sauna. Kesäisin Mustasaaressa asustaa myös erilaisia kotieläimiä kuten lampaita ja kaneja. Kävelysiltaa pitkin pääsee käyskentelemään läheiseen luonnontilaiseen Hevossaareen. Päihteetön Mustasaari on auki vierailijoille kesäkaudella. Yhteysalus saarelle liikennöi Taivallahden laiturista Eteläisen Hesperiankadun päästä.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Noin vartin venematkan päässä Helsingin kantakaupungista sijaitsee useita suosittuja saarikohteita, muiden muassa Suomenlinna, Lonna, Vallisaari ja Pihlajasaari.