Kalasatama

Sisäpiha Kalasatamassa
Finnish

Kalasataman parhaita puolia ovat merellinen ja keskeinen sijainti sekä tietynlainen yhteisöllisyys. Vihertasot viljelylaatikoineen, panostus yhteisiin tiloihin ja esimerkiksi sähköpyöräparkkiin ja aurinkopaneeleihin ovat saaneet vauhtia erityisesti asukkaiden toimesta.

Kalle Viira
Entrepreneur and tenant committee chair

Aki Kaurismäen elokuvassa “Mies vaikka menneisyyttä” päähenkilö löytää uuden alun elämälleen satama-alueen konttikylästä. Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix-palkinnon voittaja kuvattiin 2000-luvun alussa paikassa, jossa nyt kasvaa Kalasatama.

Kalasatama on yksi Helsingin nopeimmin kasvavista kaupunginosista. Entinen satama- ja teollisuusalue on nyt yli 3000:n asukkaan koti. Vuoteen 2040 mennessä siellä odotetaan asuvan peräti 25 000. Uusi alue on antanut kaupungille mahdollisuuksia kokeilla monia uusia asioita erityisesti liittyen kestävään kehitykseen. Fiksu Kalasatama -hankkeen avulla on etsitty muun muassa uusia tapoja käyttää yhteistiloja ja ratkaista jätehuoltoa. Myös toimitilarakentamisessa haetaan mahdollisimman ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Esimerkiksi Helsingin Kaupunkiympäristötalosta tulee olemaan lähes nollaenergiarakennus.

Vaikka Kalasatama on vielä rakenteille, tarjoaa se jo nyt kiinnostavaa koettavaa julkisesta taiteesta väliaikaisiin paviljonkeihin ja kahviloihin. Uuden rakennuskannan lisäksi Kalasatamassa etsitään uudiskäyttöä vanhoille kiinteistöille. Tukkutorin aluelle syntynyt Teurastamo on yksi Helsingin ruokakulttuurin keskittymistä, jonne tullaan ruuan lisäksi nauttimaan elävästä musiikista ja erilaisista markkinatapahtumista.

Isoisän silta yhdistää Kalasataman ja Mustikkamaan
Show in landscape format
Off

Vuonna 2018 Kalasatamaan avattiin suuri kauppakeskus Redi, josta löytyy myymälöiden ja ravintoloiden lisäksi elokuvateatteri, seurakunnan palvelutilat ja Olohuoneeksi nimetty kaikille avoin tapahtumatila. Redin eri osille annetut nimet kuten Bryga ja Sköne kunnioittavat alueen historiaa. 1800-luvun lopulla merimiesten, työläisten ja muun väen puheissa alkoi sekoittua suomen ja ruotsin kieliin vanhavenäläisiä sanoja ja vaikutteita muista satamassa kuulluista kielistä, ja niin syntyi alkuperäinen stadin slangi.

Kalasatama toimii kuin sarana Helsingin kantakaupungin ja esikaupunkien välillä. Pohjoisessa kehittyy Verkkosaaren alue, josta pääsee Arabianrantaan ja Helsingin kantasijoille Vanhankaupunginkoskelle. Itään vievät sillat. Niistä kiistatta kaunein on Mustikkamaahan johtava Isoisänsilta, josta on lyhyessä ajassa tullut yksi Helsingin Instagram-hiteistä.

Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Kalasataman parhaita puolia ovat merellinen ja keskeinen sijainti sekä tietynlainen yhteisöllisyys. Vihertasot viljelylaatikoineen, panostus yhteisiin tiloihin ja esimerkiksi sähköpyöräparkkiin ja aurinkopaneeleihin ovat saaneet vauhtia erityisesti asukkaiden toimesta.