Vallila

Puu-Vallila Helsingissä
Finnish

Työhuoneemme sijaitsee Vallilan teollisuusalueella Orionin vanhan lääketehtaan rouheissa tiloissa. Naapurustossa kiehtovinta on sen suvaitsevaisuus ja monimuotoisuus. Päiväsaikaan alue kuhisee toimistotyöläisiä sekä pankkiireita mutta iltaisin korttelit täyttyvät studioilta ja työhuoneilta kantautuvasta musiikista ja tekemisen meiningistä.

Markus Koistinen
Puuseppä ja muotoilija, Kästinen Wörkshop
Markus Koistinen

Vallila on Helsingin kantakaupungin pohjoisimpia kaupunginosia. Aikoinaan alue toimi Helsingin kaupunkilaisten karjalaitumena. Vallilan eteläosa rakennettiin 1900-luvun alussa teollisuusalueeksi, jota on vähitellen purettu tai muutettu toimistorakennuksiksi.

Työväenasuntoalueiden yleisen luonteen mukaisesti myös Vallilasta löytyi pääosin vain pieniä asuntoja. Alue on suurelta osin kerrostaloaluetta, mutta siellä on myös 1910-luvulla rakennettu pientaloalue Puu-Vallila. Aikansa rakentamisihanteiden malliesimerkki oli pitkään purku-uhan alaisena mutta alue saneerattiin 1980-luvulla ja miljöö säilytettiin yhtenäisenä.

Puu-Vallilan lisäksi alueen maamerkkeihin kuuluvat Paavalinkirkko, Vallilan siirtolapuutarha ja Pasilan konepaja-alue (joka nimestään huolimatta sijaitsee Vallilan puolella). Konepaja oli suurin Vallilassa sijainnut teollisuuslaitos, jota on muutettu ja edelleen muutetaan asuin- ja toimitilakäyttöön. Alueella sijaitsevat mm. The Folks -hotelli, Oluthuone Konepaja, Konepaja Biergarten ja vaihteleva määrä ruokakojuja. Geezers the Shop on taidetarvikeliike, josta voi ostaa maaleja, tusseja, lehtiä sekä Carharttin ja Dickiesin vaatteita. Vallilan Kansallisteatteri toimii syksystä 2020 alkaen yhtenä Kansallisteatterin näyttämöistä. Peruskorjauksen aikana se korvaa Pienen näyttämön.

Osa Vallilan vanhimmista teollisuusrakennuksista on muutettu taiteilijoiden ja muotoilijoiden käyttöön. Arkisin etenkin Teollisuuskadun ympäristössä törmää usein pankkikortteleiden työntekijöihin, kolmen suuren pankin pääkonttorit sijaitsevat lähekkäin Vallilassa.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Vallilan eteläosa rakennettiin 1900-luvun alussa teollisuusalueeksi, jota on vähitellen purettu tai muutettu toimistorakennuksiksi. Naapurustosta löytyvät myös pientaloalue Puu-Vallila sekä Vallilan siirtolapuutarha.