Arabianranta

Arabianranta
Finnish

Harvassa  ovat ne alueet, joissa ratikkamatkan päässä keskustasta on yhtä paljon historiaa, nykymukavuuksia, muotoilua, teollisuutta, tiedettä ja taidetta sulassa sovussa luonto- ja ulkoliikuntaharrastusten kanssa.

Maija Itkonen
Yrittäjä ja nyhtökauran kehittäjä, Gold & Green Foods

Arabianrannan nimi liitetään yleisesti paikan päällä olleeseen Arabian posliinitehtaaseen. Arabian juuret ulottuvat kuitenkin sitäkin kauemmas: ”Arabian ja Kaanaan maa”  mainitaan alueen yhteydessä jo vuonna 1751, yli sata vuotta ennen kuin ruotsalainen Rörstrand perusti tehtaan.

Posliinitehtaalla ja siihen liittyvällä muotoilukulttuurilla on ollut kuitenkin huomattava vaikutus koko alueen kehittymisessä ja tehtaan rakennus ulkoseinän ”ARABIA”-teksteineen ja piippuineen alueen epävirallinen tunnus.

Arabianranta kuuluu Toukolan kaupunginosaan. Eksoottinen Arabia on innoittanut monia Toukolan katujen nimiä, jotka viittaavat paitsi Afrikan myös Aasiankin maihin ja kaupunkeihin. Toukola itse on saanut nimensä ylioppilaiden kevätjuhlista, joita on vietetty 1800-luvun puolivälistä lähtien Kumtähden kentällä. Kumtähden kentällä kajahti 13. toukokuuta vuonna 1848 ensimmäisen kerran Maamme-laulu.

Toukolan vanha rakennuskanta on enimmäkseen puutaloja ja 50-luvun kerrostaloja. Arabianranta sen sijaan on 2000-luvulla rakennettu asuinalue. Alue on ollut yksi Helsingin merkittävimmistä rakennuskohteista, ja siellä on toteutettu useita innovatiivisia ratkaisuja liittyen niin tietoliikenneyhteyksiin kuin taiteeseen.

Viimeksi mainittu näkyy alueella monina julkisina teoksina, jotka on valittu yhteistyössä alueella pitkään toimineen Taideteollisen korkeakoulun kanssa.

Arabianranta on yhteisöllinen asuinalue, jonka katujuhlat keräävät kävijöitä muualtakin. Vaikka taideteollinen tuotanto on nykyisin muuttanut muualle, alue tarjoaa designin ystäville niin näyttelyitä kuin Iittalan, Finlaysonin ja Fiskarsin myymälöitä. Kaupunginosan nuorekasta kulttuuriprofiilia pitävät yllä myös Pop Jazz Konservatorio ja useat oppilaitokset. Lähistöltä löytyy myös Annalan huvilan avoin puistoalue, josta löytyy teemapuutarhoja koriste- ja hyötykasveista kiinnostuneille.

Vanhankaupunginlahden rantaviivaa seuraamalla pääsee ainutlaatuisille luonnonsuojelualueille.

Arabianranta on kehitetään parhaillaan, ja sinne suunnitellaan Helsingin oloissa korkeaa rakentamista. Huippumoderniksi rakennettu kaupunginosa tähyää siis edelleen tulevaisuuteen.

Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Toukolan vanha rakennuskanta on enimmäkseen puutaloja ja 50-luvun kerrostaloja. Arabianranta sen sijaan on 2000-luvulla rakennettu asuinalue.