Viisi reittiä Helsinkiin maata pitkin matkustaen

Pasila train station platform
Lead text
Ympäristöystävällisen matkustajan nyrkkisääntö on pysyä maan pinnalla niin pitkälti kuin mahdollista. Esittelyssä viisi erilaista reittiä Helsinkiin sekä tietoa eri matkustusvaihtoehtojen ilmastopäästöistä, ajankäytöstä ja kustannuksista.

Maata pitkin niin pitkälle kuin mahdollista

Kulkuvälineiden ympäristöystävällisyyden vertailu on monimutkaista ja vaatii paljon tietoa kulkuvälineiden käyttämistä polttoaineista sekä sähköntuotannon päästöistä. Suomessa ja Ruotsissa junat kulkevat pääosin vesivoimalla tuotetulla sähköllä laskennallisesti hiilineutraalisti. Täydessä henkilöautossa päästöt matkustajaa kohden jäävät fossiilisillakin kuljettaessa suhteellisen pieneksi, kun taas yksin autoileva saattaa tuottaa lähes lentämisen verran päästöjä. Lentäessä kannattaa pyrkiä vähentämään välilaskut minimiiin, sekä huomioida päästölaskennassa suorien hiilidioksidipäästöjen lisäksi myös yläilmakehässä tapahtuvat muut lämmittävät vaikutukset, mitä varsinkaan lentoyhtiöiden omat päästölaskurit eivät päästötiedoissa usein huomio. Laivamatkailussa yksittäiselle matkustajalle laskettujen päästöjen mittakaava vaihtelee suuresti sen mukaan, miten päästöt on jaettu matkustajien ja rahdin välillä. Tässä jutussa päästöt on ilmoitettu keskimääräisenä vaihteluvälinä pyrkien huomioimaan eri laskentatapojen vaikutus.

Matkalla olet jo perillä

Maata pitkin matkustaminen vie huomattavasti lentämistä enemmän aikaa. Itse matkat kannattaa järjestää antoisaksi osaksi reissua varaamalla riittävästi aikaa pysähtymiseen kiinnostaviin kohteisiin. Viikon loman voi suunnitella esimerkiksi kaavalla 2 matkapäivää + 5 lomapäivää + 2 matkapäivää. Rentoutta pidempiin kierroksiin tuo kahden perättäisen yön yöpyminen samassa paikassa, jolloin väliin tulee päiviä ilman pakkaamista ja siirtymiä. 

Viisi reittiä Helsinkiin

5 routes to travel across Finland.
Show in landscape format
Off

1. Hampuri-Helsinki: Ruotsin ja Tanskan kautta junalla ja laivalla

Helppo, selkeä ja suhteellisen mukava reitti Keski-Euroopasta Helsinkiin on kulkea junalla Hampurista Tanskan kautta Tukholmaan. Laivalla nopeimmin ja pienimmillä päästöillä pääsee matkaamalla Tukholmasta Turkuun, mutta yölaivat kulkevat myös suoraan Helsinkiin. Hampuri on Pohjois-Euroopan junaliikenteen merkittäviä risteyskohtia ja sinne on hyvät yhteydet lähes kaikkialta. Tukholmasta yölaivaan tähtääminen vaatii Hampurista niin aikaisen lähdön, että on usein mukavampaa yöpyä matkalla vaikka Kööpenhaminassa, Malmössä tai Tukholmassa.

Juna Hampuri-Kööpenhamina-Tukholma: 10 h, 0-30 kg CO2
Laiva: Tukholma-Turku (Tukholma - Helsinki): 10h (15 h), 30-90 kg CO2
Juna/Bussi Turku-Helsinki: 2h, 0-10 kg CO2

Päästöt yhteensä n. 30-120 kg CO2

2. Berliini-Helsinki: Bussilla Puolan ja Baltian läpi

Todennäköisesti edullisin tapa matkustaa Euroopasta Helsinkiin on bussilla Puolan Baltian maiden läpi. Bussi Berliinistä Tallinnaan vie vuorokauden ja sopii yhtenä pätkänä vain sitkeille. Reitin varrelle osuu neljä pääkaupunkia Varsova, Vilna, Riika ja Tallinna, sekä kylpyläkaupunki Pärnu, joten pysähdyksiä kannattaa tehdä. Riikasta Helsinki toimii hyvin myös viikonloppukohteena. Rail Baltica -junayhteyden toteutuminen lyhentäisi kokonaismatka-aikaa jopa kolmasosaan. Helppo ja kätevä yöjunayhteys Euroopasta Suomeen Tallinnan kautta onkin jo monien haaveissa!

Bussi Berliini-Varsova-Vilna-Riika-Pärnu-Tallinna: 24 h, n. 80 kg CO2
Laiva Tallinna-Helsinki: 2 h, n. 20-50 kg CO2

Päästöt yhteensä n. 100 kg CO2

3. Rahtilaivalla Saksasta 

Finnlines kuljettaa autottomia matkustajia pääosin vain reitillä Travemündesta Helsingin Vuosaareen. Henkilöautolla saattaa päästä rahtilaivan kyytiin myös Puolan Gdyniasta, sekä Ruotsin Kapellskäristä Naantaliin. Laivamatka Saksasta Suomeen kestää puolitoista vuorokautta, joten laivapäiväksi kannattaa varata riittävästi tekemistä. Laivalla on sauna ja pieni kuntosali. Kesällä laivamatka kuluu parhaimmillaan kannella aurinkotuolissa lueskellen. Laivaliput ovat erityisesti kesäsesongilla kalliita. Jos kansipaikkoja myydään, se on kaikista edullisin, mutta nais- tai miespaikka jaetussa hytissä huomattavasti mukavampi. Vuosaaren satamasta pääsee kätevästi bussilla metroasemalle ja metrolla suoraan Helsingin keskustaan.

Laiva Travemünde-Vuosaari: 29h, n. 80 kg CO2

4. Junalla Itämeren ympäri: Pietari ja Haaparanta

Helsinkiin pääsee täysin maata pitkin kiertämällä Itämeren Venäjän Pietarin tai Ruotsin Haaparannan kautta. Pietarin kautta kulkeminen edellyttää Venäjän viisumia, joka lisää vaihtoehdon kustannuksia. Pietarista junaa edullisemmin pääsee Helsinkiin myös pikkubusseilla, joilla matka-aika on tosin junaan verrattuna kaksin-kolminkertainen. Helsinki on Pietarista huippukätevä viikonloppukohde. Huom! Kevään 2022 tapahtumien vuoksi VR keskeyttää Allegro-junaliikenteen Helsingin ja Pietarin välillä toistaiseksi 28.3. alkaen.

Juna Pietari-Helsinki 4 h, n. 5 kg CO2
Juna-Bussi-Juna Tukholma-Haaparanta-Tornio-Helsinki: 22 h,  n. 0-20 kg CO2
Päästöt yhteensä n. 0-20 kg CO2

5. Junalla Aasiasta asti: Peking-Helsinki

Aasiasta pääsee halutessaan Helsinkiin lentämättä. Trans-Siberian Railway köröttelee viikossa Pekingistä ja Vladivostokista Moskovaan, mistä jatketaan junalla Pietarin läpi Helsinkiin. Pekingiin on periaatteessa junayhteys Thaimaan Bangkokin ja Laosin Vientianen kautta aina Singaporesta asti. Japanin Sakaiminatosta on päässyt laivalla Vladivostokiin, mikä on toinen junan itäisistä lähtöpisteistä. Trans-Siperian junalippuja saa edullisimmillaan noin 500 eurolla. Ohjeita reitillä matkustamiseen löytyy kattavasti mm. Seat61.com-sivustolta.

Juna Vladivostok/Peking-Moskova-Pietari-Helsinki n. 6 pv 
Päästöt yhteensä n.< 400 kg CO2

Ferry passing by Suomenlinna
Show in landscape format
Off

Suunnittelijalle suorat liput, seikkailijalle interrail

Juna- ja laivalippujen hinnat nousevat huomattavasti, mitä lähemmäksi matkapäivää tullaan. Yleensä myynti alkaa muutamaa kuukautta ennen matka-ajankohtaa. Euroopassa voi matkustaa joustavasti interrail-lipulla. Matkaan Helsinkiin ja takaisin riittää hyvin 5pv/1kk -lippu, jonka hinta on alle 300 euroa. Paikallisjunissa lippuun ei yleensä tule lisämaksuja, mutta muuten lisämaksut on usein varattava maakohtaisesti. Halvimmilllaan varaukset ovat muutaman euron, Ranskassa ja yöjunissa jopa useita kymppejä.

Mistä lisätietoa maata pitkin -matkustamiseen?

  • Interrail.eu -sivustolta saa perustiedot junamatkustamisesta sekä ostettua interrail-lippuja 
  • RailPlanner, Rome2Rio, Google Maps Schedule Explorer sekä Deutsche Bahn -sivuilta on helppo tarkistaa reittejä ja matka-aikoja
  • Suomenkielinen maatapitkin.net on mahtava apu reittien suunnitteluun
  • Seat61.com - The Man in Seat 61 kertoo omakohtaisen kokemuksen kautta kaiken junareiteistä mihin tahansa maailmassa
  • Yöjunia Euroopassa operoi kattavasti itävältalainen ÖBB
  • Eurovelo esittelee Euroopan eri pyöräilyreittejä
  • Saksan rautatieyhtiön umweltmobilcheck.de-laskurilla on kätevä tarkistaa matkojen päästöjä
  • Maata pitkin -matkakonsulttitoimisto auttaa tarvittaessa 

Facebook-ryhmät kuten Suomessa Maata pitkin -matkustavat ja Ruotsissa Tågsemester ovat loistavia paikkoja saada vinkkejä ja apua aikataulupohdinnasta ruokapaikkasuosituksiin.

Title
Tutustu Helsinkiin vastuullisesti
Card list

Pyöräily Helsingissä

Grid card list
Off
Lead text
Pyöräily Helsingissä on pääosin yhtä helppoa ja kivaa kuin muuallakin, ja satulan selästä kokee paljon enemmän kuin vaikkapa bussilla liikkuen. Parhaat vinkit pyörällä Helsingissä liikkumiseen saat tästä.
Näytä sivun tagit tässä kohdassa
On
Title
Järjestettyjä pyöräretkiä ja -aktiviteetteja
Banner text
Kotiseutupyöräilyreitit
Mobile link text
Pyöräilyreittejä hel.fissä
Icon type
Random
Show first image on the left
Off
Show image on the left
Off

Omatoimisia kävelyreittejä Helsinkiin

Grid card list
Off
Lead text
Helsinki on jalankulkijan unelmakaupunki: täällä on helppo hengittää, kulman takana odottaa aina uutta ja kiinnostavaa, eivätkä välimatkat veny pitkiksi. Mikä parasta, urbaanin kaupungin sykkeessä meri on jatkuvasti lähellä.
English

Helsinki's coastline is over 130 kilometers long, with plenty of space to run around and enjoy the beautiful scenery.

Aleksi Pahkala
Urban jogger
Show first image on the left
Off
Simple liftup
Show image on the left
Off
Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
On
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Ympäristöystävällisen matkustajan nyrkkisääntö on pysyä maan pinnalla niin pitkälti kuin mahdollista. Esittelyssä viisi erilaista reittiä Helsinkiin sekä tietoa eri matkustusvaihtoehtojen ilmastopäästöistä, ajankäytöstä ja kustannuksista.