Veneilijän Helsinki

Lead text
Helsingin merellinen sijainti tarjoaa hyvät mahdollisuudet veneilyyn. Kaupungin edustan saarista löytyy runsaasti palveluja veneilijöiden iloksi ja venereissua helpottamaan. Helsingin ydinkeskustassa voi omalla veneellä liikkuva rantautua Katajanokan vierassatamaan, aivan Kauppatorin ja palvelujen lähettyville.

Helsingissä on useita kymmeniä venesatamia, joissa on yhteensä noin 12 000 venepaikkaa. Venesatamista Helsingissä vastaa kaupunki sekä lukuisat venekerhot ja -seurat. Vierasvenesatamat ovat suurimmaksi osaksi yksityisten venekerhojen hoitamia. 

Helsingin vierasvenesatamat

Helsingin ydinkeskustassa voi omalla veneellä liikkuva rantautua Katajanokan vierassatamaan (noin 100 paikkaa), aivan Kauppatorin ja palvelujen lähettyville. Suomenlinnan vierassatamassa paikkoja on noin 40, Pihlajasaaren käyntisatamassa 45 ja Valkosaaren vierasvenesatamassa 25.

Veneiden tankkauspisteet löytyvät Kulosaaresta, Liuskaluodolta, Puotilasta, Karhusaarelta, Lauttasaaresta ja Pohjoisrannalta. 

Veneiden lyhytaikainen kiinnittyminen

Helsingissä on maksuttomia veneiden lyhytaikaiseen kiinnittymiseen tarkoitettuja paikkoja, joissa pysäköinnin pituus on rajoitettu kahdesta neljään tuntiin. Helsingin kaupungin liikuntapalvelun hallinnoimat maksuttomat venepaikat ovat Kaisaniemen Eläintarhanlahdella, Hietalahdenaltaassa, Kauppatorin läheisyydessä sekä ulkoilusaarissa.

Maksullisia venepaikkoja lyhytaikaista pysäköintiä varten on Katajanokan käyntisatamassa, Suomenlinnan vierasvenesatamassa sekä useimmissa venekerhojen ja pursiseurojen venesatamissa.

 • Katso lyhytaikaiseen kiinnittymiseen tarkoitetut venepaikat palvelukartalta

Kaupunkisoutuveneet

Helsingissä on nyt myös mahdollisuus lähteä vesille ilman omaa venettä Skipperin kaupunkisoutuvenepalvelun avulla. Veneitä on tarjolla kolmessa pisteessä: Tervasaaressa, Töölönlahdella  sekä Vuosaaressa Aurinkolahden uimarannan tuntumassa.

Veneen voi varata käyttöönsä verkkopalvelussa ja souteluaika meriretkeä kohden on kolme tuntia. Palvelu toimii kausiperiaatteella, asiakkaaksi sitoudutaan siis koko kesäkaudeksi (kesäkuusta lokakuuhun). Soutuveneitä on varattavissa yhteensä kymmenkunta. Skipperiltä voi lisäksi vuokrata myös moottori- ja purjeveneitä.

Show in landscape format
Off

Veneilykohteita Helsingin edustalla

Vallisaari

Linnakehistoriaa, upeita merimaisemia sekä kasvi- ja eläinkunnan väriloistoa – Vallisaaressa on kosolti löydettävää ja ennennäkemätöntä kauneutta. Entisessä puolustusvoimien linnakesaaressa voit sukeltaa saaristoluontoon ihan kaupungin kainalossa. Saarella lisäksi monipuoliset ravintola- ja aktiviteettipalvelut.

 • Sijainti: 60°8.162´/ 25°0.628´
 • Venesatama: 48 venepaikkaa, poiju- ja aisakiinnitys. 10€/ käynti tai päivä, 20€ yöpyminen. Syväys 3m. Palvelut: 3 kahvilaravintolaa, WC, sähköt.

Isosaari

Isosaari on yli 100 vuotta vanha linnakesaari reilun puolen tunnin laivamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta. Isosaari on yksi Helsingin seudun uloimmista saarista ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde. Nähtävyydet ja luonto ovat ainutlaatuisia. Saari on lähellä kaupunkia, mutta vapaa kaupungin äänistä.

 • Sijainti: 60°06,2', 25°03,4'
 • Venesatama: 35 venepaikkaa, pääasiassa peräpoiju- mutta myös kylkikiinnityspaikkoja. Päiväpaikka 10€, yöpaikka 25-35 €. Palvelut: 2 ravintolaa, sauna, uimaranta, telttailualue, golf-kenttä.

Pihlajasaari

Hernesaaren edustalla sijaitseva entinen huvilasaari on helsinkiläisten ulkoilualue. Monipuolinen luonto ja upeat hiekkarannat, hyvä sijainti ja toimivat palvelut ovat tehneet Pihlajasaaresta helsinkiläisten keskuudessa hyvin suositun kesäsaaren. Pihlajasaaria on oikeastaan kaksi, läntinen ja itäinen, mutta kävelysilta yhdistää ne kokonaisuudeksi. Saarten pinta-ala on yhteensä noin 26 ha.

 • Sijainti: 60°08,8' P, 24°58,9' I60°08,4' P, 24°55,1' I
 • Venesatama: 4 aisapaikkaa ja 21 poijupaikkaa. Yöpyviltä veneiltä 15€, muuten maksuton. Palvelut: ravintola, sauna, uimaranta (hiekka-ja kallio), kokoushuvila, telttailu itäisessä Pihlajasaaressa.

Suomenlinna

Suomenlinna kohteena tuskin esittelyjä kaipaa, mutta veneilykohteena se on hieman tuntemattomampi. Satama sijaitsee Susisaarella Varvilahdessa. Satamaan saavutaan Länsimustasaaren ja Susisaaren välissä kulkevaa lateraalimerkein merkittyä väylää pitkin. Hyvänä maamerkkinä satamaan saapuville on sitä vastapäätä sijaitseva tulli. Sataman käyttöaste on korkea ja venepaikat rajalliset. Pienemmät veneet on siksi syytä kiinnittää pienille aisapaikoille ja laiturin sisäpuolelle. Alusten suurin sallittu paino on 20 tonnia johtuen vahvan virtauksen ja aisakiinnityksen yhdistelmästä.

 • Sijainti: 60°08,8' P, 24°58,9' I  
 • Venesatama: 40 venepaikkaa, sivu- ja aisakiinnitys. Kaikki kiinnittyminen on maksullista ja tapahtuu saapumisjärjestyksessä. Käyntimaksu 4h maksaa 6€ (sähkö lisäksi 2€), 24h maksaa 24€ (sähkö 5€).  Palvelut: juomavesi, maasähkö, septitankin imutyhjennys, roskien vastaanotto, suihku, sauna, wc, pyykinpesumahdollisuus, satamaravintola, kaasun myynti + Suomenlinnan muut palvelut. Huom: Ei polttoainemyyntiä.

Kaunissaari (Helsingin virkistysalue)

Kaunissaari on Helsingin kaupungin sadan hehtaarin kokoinen ulkoilusaari, jonka kaakkoiskulmalla on suojainen satama. Itäpäässä on kaksi tilaussaunaa, kolme keittokatosta ja niiden yhteydessä vesipisteet. Koillisrannalla on ravintola, uimaranta, infopiste ja yhteyslaituri. Luontopolkua saarella on 4 km. Etelärannalla on telttailualue ja uimaranta. 

 • Sijainti: 60°10,1' P, 25°21,2' I
 • Venesatama: 60 venepaikkaa, laituri ja poiju. Syväys 1,9m, satamamaksu 13€/ vrk. Palvelut: ravintola, grillipaikkoja, telttailualue, sauna, uimarantoja, WC.

Pirttisaari (Uudenmaan virkistysalue)

Pirttisaari on monipuolinen retkikohde, josta löytyy sekä Uuvin että Metsähallituksen hallinnoimia alueita. Yhdessä ne muodostavat virkistys- ja luonnonsuojelualuekokonaisuuden, joka koostuu hienoista maisemista, monipuolisesta luonnosta sekä arvokkaasta sotahistoriallisesta kulttuuriperinnöstä mm. vanhoine puolustusrakenteineen ja tykkiasemineen. Saarella liikuttaessa on otettava huomioon, että alueesta osa on rauhoitettua ja osa yksityiskäytössä.

 • Sijainti: 60°10,1', 25°26,3'
 • Venesatama: Veneellä rantautuminen onnistuu parhaiten Svartvikenin lahden laituriin, jossa on syvyyttä isommillekin köliveneille, myös kylänlahdesta löytyy laituri vanhan koulun vierestä.
  Palvelut: grillipaikka, uimapaikka, WC.

Vasikkasaari 

Vasikkasaari on Helsingin kaupungin omistama yleinen ulkoilu- ja virkistysalue, joka sijaitsee aivan Helsingin keskustan tuntumassa Kruunuvuorenselällä Katajanokan, Laajasalon, Santahaminan ja Suomenlinnan keskellä. Saaren keskiosissa sijaitsee umpeenkasvanut lampi, jota reunustavia vanhan kivimuurin jäänteitä kutsutaan ”Kiinan muuriksi”. Saarella on paljon muitakin merkkejä menneistä ajoista. Aivan Vasikkasaaren kupeessa sijaitsee Saunasaari, jossa toimii yksityinen saunayrittäjä. 

 • Sijainti:  60.1530, E 25.0170
 • Venesatama: Saaren itäpuolelta löytyy vierasvenelaituri, johon kiinnitytään aisapaikoille. 
  Palvelut: grillipaikka, WC, jätehuolto. 
Title
Veneilykohteita Helsingin saaristossa
Simple liftup
Show image on the left
Off
Card list
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsinki tarjoaa hyvät mahdollisuudet veneilyyn. Kaupungin edustan saarista löytyy runsaasti palveluja veneilijöiden iloksi ja venereissua helpottamaan.