Liikkuminen Helsingissä

Viewing from Kaivokatu to Simonkatu, a small crowd of people cross the street with trams in the distance and to the left. It's a bright, sunny day and large trees are in full bloom on the edge of Lasipalatsi to the right.
Lead text
Helsingin salaisuus on, että joka paikkaan pääsee, vaikkei ole autoa. Julkinen liikenne on reitti paratiisiin. Taivas löytyy monien bussireittien päättäriltä. Eväät mukaan, körötetään päättärille ja vaeltamaan.
Viewed from the side, a woman with long red hair, dressed in a red scarf and black coat is purchasing a ticket from an indoor HSL ticket machine.
Show in landscape format
Off

Helsingissä on hyvin toimiva joukkoliikenne (HSL), joka kattaa bussi-, raitiovaunu-, metro-, lähijuna- ja lauttaliikenteen palvelut. Helsingissä sekä ratikat, bussit, metro, lähijunat että Suomenlinnan lautta ovat kaikki käytössäsi samalla lipulla. Voit myös vaihtaa lipun voimassaoloaikana liikennevälineestä toiseen. Kertalipun voi ostaa HSL-sovelluksella, HSL:n lippuautomaatista, R-kioskista ja muista HSL:n myyntipisteistä

Vuorokausilippu on kätevä, kun teet useampia matkoja. Voit valita lipun voimassaoloajaksi 1–7 vuorokautta. Vuorokausilipun voi ostaa HSL-sovelluksella, HSL:n lippuautomaateista, HSL:n palvelupisteestä Rautatieasemalta tai muista myyntipisteistä, joita ovat esimerkiksi R-kioskit ja useat kaupat. Kertalippuautomaateista voit ostaa yhden vuorokauden lippuja, jotka tulostuvat paperille ja joiden voimassaolo alkaa ostohetkestä.

HSL-alue jaetaan neljään vyöhykkeeseen, jotka on nimetty kirjaimin A, B, C ja D Helsingin keskustasta alkaen. Osta lippu kaikille niille vyöhykkeille, joiden alueella matkustat. Vyöhykkeillä A, B ja C pitää ostaa aina vähintään AB-, BC- tai ABC-lippu, koska lippuja ei myydä yksittäisille vyöhykkeille A, B tai C. Reittiopas kertoo aikatauluhaun yhteydessä, minkä lipun tarvitset. Helsinki-kortin haltijalla on vapaa matkustusoikeus riippuen kortista joko vyöhykkeillä A/B tai A/B/C.

As a cyclist rides towards the camera on Yliopistonkatu, a woman inside Helsinki University's Think Corner points something out to her dog as it leans on a bench looking out the window.
Show in landscape format
Off

Kävellen

Helsinki on matkailijalle oiva kaupunki, koska suuri osa nähtävyyksistä sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan. Ja vaikka olet keskellä keskustan vilinää, viheralueet ja meri eivät koskaan ole kaukana. Matkailuneuvonnasta Rautatieasemalta voit hakea erilaisia teemoitettuja karttoja, joiden avulla voit suunnitella kävelyreittejä ympäri kaupunkia. 

Pyörällä

Pyöräillen pääset helposti ympäri kaupunkia nopeasti. Suosittu reitti on vanhaan ratakuiluun rakennettu kevyen liikenteen väylä Baana, joka on osa Helsingin 1200 kilometrin pituista pyörätieverkostoa. Baanaa pitkin pääset Keskuspuistosta satama-alueille, keskustan sykkeestä hiljaisempien peltojen ja metsien reunoille ja ympäri lähisaaristoa.

Kaupunkipyörät

Kaupunkipyörät ovat suosittu tapa liikkua kesä-Helsingissä. Sekä kaupunkilaisten että Helsingissä ja Espoossa vierailevien käytössä on kesällä 2021 yhteensä 3 500 keltaista kaupunkipyörää. Helsingissä on 241 pyöräasemaa Kehä I:n eteläpuolella. Itäisin asema on Vartioharjussa. Espoossa pyöräasemia on 109. Espoon asemat sijoittuvat Kaakkois-Espooseen ja Leppävaaraan. Vuonna 2021 kaupunkipyöräkausi jatkuu 31. lokakuuta asti.

A tram rolls through a residential street in Käpylä, beside the road are tall trees in full bloom and just behind the trees, traditional wooden-style houses stand.
Show in landscape format
Off

Raitiovaunulla

Raitiovaunulla matkustat kätevästi keskustassa. Raitiovaunu 2 toimii hyvänä nähtävyysreittinä, sen varrella on useita Helsingin nähtävyyksiä. Eläintarhan tai Auroran sairaalan pysäkeillä voi myös vaihtaa raitiovaunu 3:een ja jatkaa takaisin keskustaan. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa raitiovaunureitti, jonka varrella on paljon mielenkiintoista nähtävää. Arkkitehtuurin ystäville 4:n reitti on oikea kultasuoni. Designista kiinnostuneiden kannattaa puolestaan nousta raitiolinjan 6:n kyytiin. Mukaan kannattaa ottaa julkisen liikenteen linjakartta helpottamaan pysäkkien ja nähtävyyksien paikallistamista.

Kertalippuja ja vuorokausilippuja voit ostaa HSL-sovelluksella, HSL:n lippuautomaateista, R-Kioskeista sekä monista muista HSL:n myyntipisteistä ympäri kaupunkia. Raitiovaunuissa ei ole lipunmyyntiä. Raitiovaunut sisältyvät muun joukkoliikenteen tavoin myös Helsinki-korttiin.

Show in landscape format
Off

Metrolla

Helsingin metrolinja kulkee keskustasta Espooseen (M1 Matinkylä/M2 Tapiola) ja Itä-Helsinkiin (M1 Vuosaari/M2 Mellunmäki). Metromatka Matinkylästä Mellunmäkeen, maailman pohjoisimmalle metroasemalle, kestää noin 39 minuuttia. Voit matkustaa metrolinjan päästä päähän AB-lipulla. Metro on myös kätevä tapa päästä keskustan vilinästä suoraan luonnon keskelle.

Kertalippuja ja vuorokausilippuja voit ostaa HSL-sovelluksella, HSL:n lippuautomaateista, R-kioskeista sekä monista muista myyntipisteistä ympäri kaupunkia. Metro sisältyy muun joukkoliikenteen tavoin myös Helsinki-korttiin.

Show in landscape format
Off

Junalla

Helsingin seudun liikenteen (HSL) lähijunat kulkevat Helsingin seudun alueella. Lähijunat lähtevät Helsingin päärautatieasemalta ja saapuvat samaan paikkaan. Lähijunilla pääset kätevästi liikkumaan esimerkiksi Helsingin Pasilaan, missä sijaitsevat Hartwall Arena ja Messukeskus. Keskustasta pääset nopeasti lähijunalla (A, E, U ja P) nauttimaan esimerkiksi Haagan Alppiruusupuiston rauhasta. 

Kertalippuja ja vuorokausilippuja voit ostaa HSL-sovelluksella, HSL:n lippuautomaateista, R-Kioskeista sekä monista muista myyntipisteistä ympäri kaupunkia. Lähijunissa ei ole lipunmyyntiä. Junat sisältyvät muun joukkoliikenteen tavoin myös Helsinki-korttiin.

Lentokenttäjuna

Lentokenttäjuna (I/P) on nopea ja mukava tapa liikkua keskustan ja lentokentän välillä. Matka kestää noin 30 minuuttia. Lentokentän juna-asemalta pääsee kulkemaan sisäkautta suoraan terminaaliin. Matkoille Helsingistä lentoasemalle/lentoasemalta Helsinkiin tarvitset ABC-lipun.

Show in landscape format
Off

Lentoaseman ja terminaalien joukkoliikenneyhteydet

Lähijunat I ja P liikennöivät Helsingin päärautatieasemalta päivisin n. 10 minuutin vuorovälein lentoasemalle. I-junat kulkevat Tikkurilan kautta ja P-junat Huopalahden kautta.

Bussilinjat 615, 617, 415 (N), 561 ja 562N kulkevat Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Lentoasemalta liikennöidään myös eri puolille Helsingin seutua. Lentoasemalla pysähtyvät myös monet kaukolinjojen bussivuorot.

Matkustajalaivaliikenteen terminaaleihin pääsee keskustassa kätevästi raitiovaunuilla:
Länsiterminaali, raitiovaunulinja 7
Olympiaterminaali, raitiovaunulinjat 2 ja 3
Katajanokan terminaali, raitiovaunulinja 5
 
Lisää hyödyllisiä linkkejä:

Bussissa
Show in landscape format
Off

Bussilla

Helsingin seudun liikenteen (HSL) bussit kattavat koko Helsingin seudun. Katso linjat ja aikataulut Reittioppaasta. Kertalippuja ja vuorokausilippuja voit ostaa HSL-sovelluksella, HSL:n lippuautomaateista, R-Kioskeista sekä monista muista myyntipisteistä ympäri kaupunkia.  Bussit sisältyvät muun joukkoliikenteen tavoin myös Helsinki-korttiin. Kaukoliikenteen bussit lähtevät Kampin bussiterminaalista.

Lentokenttäbussi

Lentoasemalta keskustaan liikennöivät HSL:n bussilinjat 615 (Lentoasema-Rautatientori) ja 415/415N (Lentoasema-Elielinaukio). Matkoille lentoasemalta Helsinkiin/Helsingistä lentoasemalle tarvitset ABC-lipun, jonka voi ostaa HSL:n lippuautomaateista, HSL-sovelluksella, HSL:n myyntipisteistä tai R-kioskeista.

Lentoasemalta keskustaan pääsee myös HSL:n lähijunalla (I/P).

Ferries to Suomenlinna leaving from the Market Square with Pohjoisesplanadi in the background under cloudy skies.
Show in landscape format
Off

Saariliikenne

Meri ympäröi Helsinkiä kolmelta ilmasuunnalta, etelästä, idästä ja lännestä. Helsingin edustalla on noin 330 saarta, joista useat ovat virkistyskäytössä. Helsingin saaristoa ja merellisiä maisemia pääsee ihailemaan omalla veneellä tai saaristoristeilyaluksilla

Suomenlinnaan pääsee lautalla ympäri vuoden. Kauppatorin ja Suomenlinnan merilinnoituksen välillä liikennöi HSL:n lautta. Lauttaterminaali sijaitsee Kauppatorin itäpäässä, Presidentinlinnan edustalla. Suomenlinnan lautalle kelpaavat HSL:n liput sekä Helsinki-kortti. Kerta- tai vuorokausilippuja voi ostaa esimerkiksi lippuautomaatista Kauppatorilta, HSL-sovelluksella tai HSL:n myyntipisteistä kuten R-kioskilta.

Banner text
Vinkkejä kesän 2021 saariliikenteeseen
Mobile link text
Kesän 2021 saariliikenne
Icon type
Random
Keväinen Huvilakatu auringonpaisteessa
Show in landscape format
Off

Taksilla

Taksin voi tilata puhelimitse, ottaa taksitolpalta tai lennosta. Helsingin keskustassa taksiasemia on mm. Asema-aukiolla, Rautatientorilla, Senaatintorilla, Pohjoisesplanadilla sekä satamien terminaalien yhteydessä. Keltaisen valon palaessa taksin katolla on taksi vapaa. Taksimatka Helsinki-Vantaan lentoasemalta Helsingin keskustaan kestää noin 30 minuuttia ja maksaa noin 45 €. 

Autolla

Helsingin keskustassa on suositeltavaa liikkua kävellen tai julkisilla kulkuneuvoilla. Mikäli tulet Helsinkiin autolla, on liityntäpysäköinti kätevä tapa välttää Helsingin keskustan liikenneruuhkat. Liityntäpysäköintiin varatut alueet sijaitsevat joukkoliikenteen pysäkkien ja asemien lähellä, josta matkaa jatketaan metrolla, linja-autolla, raitiovaunulla tai lähiliikenteen junalla.

Helsingin keskustassa pysäköinti on maksullista ja hinnat määräytyvät maksuvyöhykkeiden mukaan. Kantakaupungin pysäköintialueet ja säännöt löytyvät kartalta. Pysäköinti on ilmaista lauantaisin vyöhyke 3:ssa, ja sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kaikissa vyöhykkeissä, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Liikkumisesteisen pysäköintitunnuksella saa pysäköidä muun muassa pysäköintipaikoille, jotka on merkitty pyörätuolimerkillä tai maksullisille pysäköintipaikoille maksua suorittamatta. Liikkumisesteisen pysäköintipaikat Helsingissä on listattu kartalle (pdf). 

Helsingistä löytyy useita maksullisia pysäköintihalleja muun muassa EuroPark ja Q-park. Pysäköintialueita löytyy myös satama-alueilta.

Banner text
Lisää autoilusta ja pysäköinnistä Helsingissä
Mobile link text
Lisää autoilusta ja pysäköinnistä
Icon type
Random
Banner text
Koronavirus (COVID-19): tietoa vierailijoille
Mobile link text
Koronavirus: tietoa vierailijoille
Simple liftup
Show image on the left
Off
Show created/updated
Off
Show in search dropdown
Off
Teaser text
Helsingin salaisuus on, että joka paikkaan pääsee, vaikkei ole autoa. Julkinen liikenne on reitti paratiisiin. Taivas löytyy monien bussireittien päättäriltä. Eväät mukaan, körötetään päättärille ja vaeltamaan.